Yeşilci tüketici oto devlerini sarstı
Petrol fiyatlarındaki artışın ve küresel ısınma bilincinin artmasıyla tüketicinin 'daha etkin yakıt kullanımı sağlayan küçük otomobillere ve yeşilci...
Petrol fiyatlarındaki artışın ve küresel ısınma bilincinin artmasıyla tüketicinin 'daha etkin yakıt kullanımı sağlayan küçük otomobillere ve yeşilci otomobil tasarımlara yönelmesiyle, yıllar boyu en çok satan otomobil unvanını elinde bulunduran General Motors (GM), Ford ve Chrysler ile lüks otomobil simgesi haline gelen Alman Mercedes, BMW, Audi ve Porsche'nin tahtları sarsılmaya başladı.
1995 yılında Japon Toyota kendi ülkesinde yılda sadece 23 araç üretirken yılda 4 milyon adet araç üreten GM'nin 70 yıldır elinde bulundurduğu dünyanın en çok satan otomobil unvanını yakında Toyota'ya bırakması bekleniyor. Mercedes'in ana şirketi DaimlerChrysler, Uzakdoğu'nun rekabetine dayanamayarak satışları gerileyen Amerikan Chrysler'i elden çıkarmayı planlıyor, art arda zarar açıklayan Ford, binlerce kişinin işine son vermeyi ve bazı fabrikalarını kapatmayı tasarlıyor. ABD'de otomotiv sektöründe yakın gelecekte 70 bin kişinin işsiz kalacağı hesaplanıyor. GM ve Ford, son yıllarda büyük kayıplar vermeye başlayınca kredi notları da aşağı indi. Şu an Toyota'nın piyasa değeri neredeyse GM'nin 10 katı. Avrupa'da da Audi'nin yapımcısı Volkswagen'in Porsche tarafından satın alınabileceği spekülasyonları yapılıyor. Otomotiv devlerinin sıkıntısının arkasında tüketicinin küçük ve etkin otomobillere yönelmesi bulunuyor.
Prius 100 km'de 4.7 litre benzin yakıyor
Dünya genelinde 'yeşilci' otomobillerin satışı giderek artıyor ve bu araçlar şirketlerin büyüme planlarının önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu tip otomobiller arasında Toyota'nın Prius modeli de bulunuyor. Benzinli motor ile elektrikli motorun buluştuğu Prius, 50 mpg yani 100 km'de 4.7 litre benzin tüketiyor. Toyota şimdiye kadar 500 bin adet hibrid otomobil sattı ve yeni modeller piyasaya sürmeyi planlıyor.
GM de Chevrolet Volt isimli yeşilci bir otomobil üzerinde çalışmalar yapıyor. Sadece elektrikli motorla çalışan ilk seri üretim araç olması planlanan Chevrolet Volt, şarj edilebilecek. GM, hidrojen yakıt hücreli ve etanol tabanlı benzinli motorlu modeller de tasarlayabilir. Ancak Volt'un ticari başarı sağlamasına daha uzun zaman olduğu belirtiliyor.
Fiat ve Renault ucuz otomobile yöneldi
Tüketicinin taleplerinin değişmesiyle bazı otomotiv grupları, büyük 'salon' tipi otomobillerin yerine küçük ve ucuz otomobil üretimine eğırlık vermeyi planlıyor. Dünya genelinde son yıllarda kurulan 180 otomobil tesisindeki üretimle birlikte yıllık üretimin iki kat artarak 110 milyon adede çıkması bekleniyor. Söz konusu yeni tesisler, fiyatı 13 bin doların altında olan araçların üretilmesine odaklanacak. Örneğin Hyundai, Güneydoğu Asya pazarı için ultra-ucuz bir model üretmeyi tasarlarken, Fiat da daha ekonomik otomobil üretimi için Hint Tata ile işbirliği yapıyor. Tata, fiyatı 2.300 doların altında kalacak bir model üretmek istiyor.
Renault'nun orta gelir düzeyini hedeflemesi ve Romanya'da ürettiği Logan modelini 42 ülkede satma başarısı da tüketicinin artık taleplerinin değiştiğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
DÜNYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.