Yıldırım lastik sorununa el attı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gelecek yıldan itibaren kış lastiğinin zorunlu olması, takmayanlara gelecek yıldan itibaren...
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gelecek yıldan itibaren kış lastiğinin zorunlu olması, takmayanlara gelecek yıldan itibaren trafik cezası kesilmesi için harekete geçti. Bakan Yıldırım, milyonlarca otomobilin can ve mal güvenliğini hiçe sayarak, özellikle kış mevsiminde ‘çürük ya da kusurlu’ lastikle trafiğe çıkmasına isyan ederek yeni önlemler almak üzere kolları sıvadı.
1.2 MİLYON ARACIN LASTİĞİ SORUNLU
Bakan Yıldırım’ı bu kararı almasına araç muayenelerindeki lastik denetim sonuçları getirdi. Verilere göre 2010 yılında lastiklerle ilgili 7 milyon 664 bin muayeneden toplam 981 bin 332 adet, 2011 yılında 7 milyon 845 bin muayeneden 1 milyon 228 bin adet aracın lastiği kusurlu çıktı. Lastiklerde 2010 yılında 178 bin 360, 2011 yılında 174 bin 589 adet ağır kusur saptandı. Tüm bu rakamları gören ve bu araçların yarattığı tehditten rahatsız olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hemen harekete geçti.
EMNİYET İLE ORTAK ÇALIŞMA
Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yapılması gerektiğine işaret etti. Söz konusu kaynaklar, “Trafikle ilgili yönetmelikte değişiklik yapılması gerekiyor. Bu değişikliğin ardından kış lastiği zorunluluğu uygulamaya girebilir” diyerek sürecin devam ettiğini dile getirdi.
İŞTE TÜRK USULÜ YÖNTEMLER!
* Özellikle TIR ve kamyonlarda takım lastiğin fiyatı 20 bin TL’yi buluyor. Kendini uyanık gören bazı sürücüler kendilerini tehlikeye atma pahasına muayene öncesinde ödünç lastik alıyor. Muayeneden sonra ödünç lastiği teslim ediyor, eski lastiğini alıp trafiğe çıkıyor.
* Ödünç yangın söndürme tüpü de oldukça yaygın. Hatta araç muayene istasyonlarının çevresinde ‘kısa süreli yangın söndürme tüpü kiralayan’ dükkânlar oluştu. Bakanlık yangın söndürme tüpünü ‘ağır kusur’dan ‘hafif kusur’a çevirdi. Bu dükkânlar, tek tek kepenk kapattı.
3. KÖPRÜYE 9 TALİP VAR
Üçüncü köprünün kamu-özel sektör ortaklığı olduğuna işaret eden Yıldırım,“8-9 tane şirket şartname satıldı. İnceleyenlerin sayısı da 15’in üzerinde” dedi. 3. köprünün güzergahındaki arazilerin yüzde 75’inin kamuya ait olduğunu belirten Yıldırım, arazi rantı olmadığına dikkat çekti. TIR’ların sadece 3. köprüden geçebileceğini kaydeden Yıldırım, köprü ile 3.5 milyar dolarlık tasarruf sağlanacağını ifade etti. Yıldırım, Körfez geçişi projesinin de takviminin başladığını belirterek, ”5 yıl içinde proje yapılacak. Bu yıl köprü ayakları dikilmeye başlanır” dedi.
HABERTÜRK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.