Yolcular Sekaray'la taşınacak
Sanayileşmenin yoğun olduğu illerde artan trafik sorunu, yerel yönetimleri harekete geçirdi. Birçok il, çözümü metro ve benzeri ulaşım araçlarında...
Sanayileşmenin yoğun olduğu illerde artan trafik sorunu, yerel yönetimleri harekete geçirdi. Birçok il, çözümü metro ve benzeri ulaşım araçlarında ararken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, trafik çilesine havadan müdahale etti.
Belediye, şoförsüz, makinistsiz, vatmansız tümüyle otomatik ve güvenli bir toplu taşıma sistemini hayata geçiriyor. 'Sekaray' adı verilen raylı sistem sayesinde ulaşım bundan böyle raylı sistemlerle havadan sağlanacak. TÜBİTAK'ın desteklediği ve Tabosan şirketiyle birlikte yürütülen proje, iki yıl sonra tamamlanacak. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Sekaray'ı, "Toplu taşımada taksi rahatlığı sağlayacak bir hizmet." şeklinde tanımlıyor. Japonya, Malezya ve Singapur gibi Uzakdoğu ülkelerinde ulaşıma sağladığı büyük kolaylık sebebiyle tercih edilen ve Monoray diye tanımlanan raylı sistemin çok daha gelişmişi artık Türkiye'de de yapılıyor. Tren ve tramvaylardan çok farklı toplu taşıma sistemi olmasına rağmen, 5 koltuklu, ayrı ayrı araçlar olarak çalışıyor. Her bir araç, 9 kişi alabiliyor. Sistem tümüyle otomatik. Araçların birbirlerine olan mesafesi de bu şekilde ayarlanıyor. Güvenli bir taşıma sistemi olan Sekaray'da makinist bulunmuyor. Araçlar otomatik olarak hareket ediyor. Yolcular, bir düğmeye basarak, aracın durmasını ve hareket etmesini sağlıyor. Her durakta durma zorunluluğunu da bu sayede ortadan kaldıracaklarını belirten Başkan Karaosmanoğlu, projenin 12 milyon YTL'ye mal olacağını kaydetti. Elektrik enerjisiyle çalışan, tasarruflu ve yolculara da zaman kazandıracak sistemin geleceğin trafik sorununu çözeceğini ifade eden Karaosmanoğlu, söz konusu araçların her bir parçasının Türkiye'de üretileceğini söyledi. Bu sayede bir sektör oluşacağını ve projeyi diğer illere hatta dünyaya pazarlayacaklarını dile getiren Karaosmanoğlu, şimdilik 2 kilometrelik alan üzerine kurulacak sistemi zamanla şehrin diğer bölgelerine yaygınlaştıracakları bilgisini verdi.
Monoray, Konya'da tartışılmıştı
Konut ve işyeri alanında önemli gelişme kaydeden Konya'da 2005'te monoray tartışması yaşanmıştı. Dönemin Konya Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şekeroğlu, şehir içi ulaşım sorununu büyük ölçüde çözecek proje için Büyükşehir Belediyesi'nden destek istemişti. Şekeroğlu, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gördüğüm Monoray Sistemi'nin Konya için en ekonomik ve uygun olduğunu düşünüyorum. Bu sistem için ihtiyaç duyulan malzemelerin yüzde 70'i kendi sanayimizde yapılır. Sadece Büyükşehir Belediyesi projeye sahip çıksın." sözleri ile dikkatleri havadan raylı sisteme çekmeye çalışmıştı.
Özürlüye bariyersiz giriş
Sekaray'ı, köylere kadar götüreceklerini bildiren Başkan Karaosmanoğlu, "2015'te şehrin değişecek şartlarında ulaşımın hangi imkanlarla gerçekleştirildiğini hesaplıyoruz. Ulaşım sorunlarını da böylece çözebileceğimize inanıyorum. Üstelik çok şık ve etkileyici bir çözüm." dedi. Sekaray'da özürlüler için de bariyersiz bir giriş bulunuyor. Isıtma ve havalandırma sistemi mevcut. Projenin sadece ulaşımda değil, çok yönlü ekonomik bir getirisi olacağına inanan Karaosmanoğlu, "İlk başlarda biraz şaşıracağız. Kendimizi bir uzay filminin içinde gibi hissedeceğiz. Sonra bu mucizeye alışacağız." dedi. Projenin mühendislerinden Alexander Lefter ise dünyaya model olması açısından Sekaray'ın çok önemli olduğunu vurguladı. Lefter, birçok ülkenin böyle bir sistemi gerçekleştirmek için harekete geçtiğini; ancak Kocaeli'nin ilki başardığını kaydetti: "Burası dünyanın önde gelen şehirlerinden birisi olacak. Yapısı sayesinde şehrin dar bölgelerine de girebilecek."
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.