Yolunu verilerin gösterdiği otobüs
Öğrencilerin ve girişimcilerin katkısıyla akıllanan tüm dünyada hizmet vermeye soyunan akıllı otobüs IBUS, 60 sensörüyle aylık 4 GB veri üreterek TEMSA ve STM ortaklığına yeni fikirlerle yol gösteriyor
Temsa'nın STM ile birlikte ürettiği ilk akıllı otobüs IBUS, Hack'n Break etkinliği boyunca meraklı gençlerin ve birçok kişinin ilgi odağı oldu. Girişimci gençlerin ve öğrencilerin geliştirdiği yeteneklerle daha fazla gelişecek olan IBUS, akıllı şehir yönetiminin bir parçası olmaya aday olarak gösteriliyor. IBUS'ın ziyaret ettiği Açık İnovasyon Kampı gibi organizasyonlarda, akıllı şehirlerin 'Akıllı Ulaşım' çözümlerini geliştirmek ve ulaşımı dijitalleştirmek için STM ile birlikte geliştirilen V2SMART platformunun ilk ürünü olan Fleetics de ilk kez Avenue IBUS'ta uygulamaya geçirilmiş olacak. Akıllı otobüs Avenue IBUS'tan sağlanacak veri akışının güvenliğini ise siber tehditlere karşı Türkiye'nin ilk ve tek Siber Füzyon Merkezi'ni kurmuş olan STM tarafından sağlanıyor.
Aylik 4 GB veri üretiyor
Günümüz internet dünyasında veriyi nerede tuttuğunuz değil, nasıl koruduğunuz önem kazanıyor. IBUS'ın üzerinde bulunan yaklaşık 60 sensör aylık 4GB veri üretiyor. 500'ün üstünde veri seti oluşturan bu sensörler sayesinde ortaya çıkan veriler, sürücünün tüm deneyiminin yanı sıra, aracın sürüş, yol durumu, coğrafi ve iklim koşullarından nasıl etkilendiğini de gösteriyor. Otobüslerin verimliliğini artırmanın yolu araçların sürekli yolda olmasını sağlamaktan geçiyor. Rota, yakıt tüketimi ve sürüş bilgileri anlık olarak merkeze ulaşıyor. Yani aracın karakutusu aslında anlık verilerin işlendiği merkezde bulunuyor. Elde etmek istediğiniz veriye göre bu veri hızını artırmak mümkün oluyor.
Arıza yapmadan bilgi
TEMSA ve STM arasında imzalanan protokolle iki şirket, "Akıllı Araçlar, Büyük Veri Analitiği, Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti (IoT), ve Siber Güvenlik" konularında işbirliği için uzun bir yola çıktı. Bu sayede ortaya bir teknoloji şirketi çıkarken, bu ortak çalışmaların ilk sonucu Fleetics yazılımı, büyük veri altyapıları ve veri bilimi teknikleri kullanılarak akıllı otobüslerden toplanan verilerin gerçek zamanlı ve offline yöntemleriyle incelenmesini mümkün kılıyor. Fleetics, akıllı otobüslerin gerçek zamanlı performans takibi ve yedek parçalarının yaşlanmalarına göre arıza yapmadan hemen önce tespitinin sağlanması noktasında veri sağlıyor. Tüm bunlarla birlikte IBUS, şoför davranışlarının modellenmesi, kazaların önlenmesi, yakıt tasarrufu, rota optimizasyonu, yolcu güvenliğinin artırılması ve birçok alanda maliyetin azaltılması konularında modeller oluşturulmasına cevap veriyor.
Ambulanslarda daha verimli
STM ve TEMSA yetkilileri sadece akıllı otobüs değil, ambulans gibi farklı araçların da verimli kullanım için yeniden tasarlanabileceğini söylüyor. Müdahale edilen hastalar yoldayken ne kadarının çocuk olduğu ve hastaların son durumu konusunda verilerin hastaneye ulaşması sağlanabiliyor. TEMSA'nın teknoloji ve müşteri deneyimi önceliklerinin kurucusu Özdemir Sabancı tarafından belirlenmiş olması beni oldukça şaşırtıyor. Uber ve Tesla gibi şirketlerin bugün ortaya koyduğu vizyona yıllar önce bir Türk şirketinin kurucusunun sahip olması ve bugün dahi çalışanlarının bu vizyona hala gönüllü sahip çıkması gurur verici.
Sigorta şirketlerine veri imkânı
Akıllı şehir iddiasını taşıyan belediyelerin akıllı otobüslerden elde ettiği verileri uygulamak için gönüllü ve ciddi olmaları gerekiyor. Sonuçta elde edilen veriler kullanan kurum kadar sigorta şirketlerine de yol gösteriyor. Sürücüden elde edilen verilerin yeni bir kullanım kültürü yaratması ve denetim için uygulama disiplini oluşturması kolaylık sağlıyor. Herhangi bir kaza anında sorumluluğun kimde olduğunu bulmak mümkün hale gelirken araca bağlı durum önceden belirleniyor. Bu sayede sürücü deneyimi daha rahat izlenebiliyor.
Kaynak: Timur Sırt –Sabah
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.