Yurdumdan eğitim manzarası

Yurdumdan eğitim manzarası

Kocaeli Üniversitesi bünyesinde açılan Ali Rıza Veziroğlu Meslek Yüksek Okulu Şoförlük ve Kaptanlık Bölümü, tek bir aracı bile olmadan, 'diplomalı'...

Kocaeli Üniversitesi bünyesinde açılan Ali Rıza Veziroğlu Meslek Yüksek Okulu Şoförlük ve Kaptanlık Bölümü, tek bir aracı bile olmadan, 'diplomalı' otobüs şoförleri yetiştiriyor.
Taşımacılık sektörünün kalitesini yükseltmek ve sektöre eğitimli şoförler yetiştirmek amacıyla üç yıl önce üniversite bünyesinde açılan okul, geçen yıl sadece teknik derslerde başarılı olan öğrencileri mezun etmek zorunda kaldı.

'Büyük umutlarla kuruldu'
İlk dönemlerde özel sektörün desteğiyle ayakta kalan bölümün öğrencileri, iki yıldır pratik yapabilecekleri bir otobüsün kaptan koltuğuna dahi oturmuyor. Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadriye Oktar, bölümün durumuna isyan ederek "Şoförlük bölümü büyük umutlarla kuruldu, sektörde el üzerinde tutulacak profesyoneller yetiştirecekti. Ama şimdi öğrencilerin çalışabileceği bir otobüsümüz, hatta simülatörümüz dahi yok" dedi.

'Hurda bile istedik'
Bölümün 2003 yılında 10 öğrenciyle eğitime başladığını anlatan Oktar,
bu yıl 80 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. Şartların zorluğundan dolayı eğitim kalitesinin düştüğünü, bu nedenle ÖSYM'ye öğrenci alımının durdurulması için başvurduklarını anlatan Oktar, "Ne yazık ki kabul edilmedi.
100 kontenjan açıldı. Ancak, öğrencilerimiz otobüs kullanmadan şoför olarak mezun oluyor. Taşımacılık ve otobüs firmalarının bize destek olmasını istiyoruz. Yola çıkarken ciddi hayaller kurmuştuk. Bir dönemliğine sürücü kursuyla anlaşmıştık. Ama onlar da desteği bıraktı. Sonra özel bir şirket bize destek vermeye çalıştı. Belediyeye de başvurduk, en azından hurda otobüslerinizi bize verin diye olmadı."

Teori tamam ama pratik yok
Geçen yıl öğrencilerin otobüs kullanmadan mezun olduğunu anlatan Oktar, "İlkyardım, psikoloji, davranış bilimleri gibi teori derslerini verenler geçti. Tesellimiz şu: Büyük otobüs firmaları bu işin bilincindeler. Zaten hemen şoför koltuğunda oturtulmuyorlar. Bir süre muavin gibi çalışıyorlar. Belli bir deneyim kazandırıyorlar. En azından 60 gün staj yapma zorunlulukları var" diye konuştu. Hem şoförlerin davranış kuralları hem de kazaların en aza indirilmesi için bu bölüme ihtiyaç olduğunu vurgulayan Oktar, eğitimde kullanacakları simulasyon cihazlarının dahi olmadığını belirtti.

MİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.