Yurt içi uçuş ağı daha da büyüyecek

Yurt içi uçuş ağı daha da büyüyecek

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, milli uçak projesiyle üretilecek uçakların kısa pistlere iniş-kalkış yapabilecek olmasıyla yurt içi uçuş ağının daha büyüyeceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, milli uçak projesinin önemine dikkati çekerek, "Proje kapsamında üretilecek uçakların kısa pistlere iniş-kalkış yapabilecek olması sebebiyle yurt içi uçuş ağı daha büyüyecektir" dedi. Haliç Kongre Merkezi'ndeki yerli uçak tanıtım töreninde konuşan Yılmaz, yerli uçağın askeri, güvenlik ve sivil amaçlarla kullanılacağını belirterek, projenin Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda başlatıldığını söyledi.

Bu sayede Türkiye'de havacılığın gelişeceğini aktaran Yılmaz, "Bu sayede bilgi birikimi ve istihdam da sağlanacak. Bu proje, halihazırda kullanımda olan güvenliği yüksek, sertifikasyon sorunu olmayan, milli bölgesel yolcu uçağına daha hızlı bir geçiş sağlayacak modelle başlayacak. Müteakiben tamamen özgün olarak geliştirilecek milli uçağımız da daha önce çalışmaları başlayan milli muharip uçağımızla birlikte semalarımızda olacak. Proje kapsamında üretilecek uçakların kısa pistlere iniş-kalkış yapabilecek olması sebebiyle yurt içi uçuş ağı daha büyüyecektir" diye konuştu.

"YERLİ UÇAĞI ÜRETMENİN VAKTİ GELDİ"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de Türkiye'nin savunma sanayisi içinde hava araçları konusunda önemli yeniliklere imza atıldığını kaydetti. Bilgin, dünya genelinde stratejik ortaklıklar kurulduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi yerli uçağımızın üretimi için ülkemizde önemli bir kapasitenin varlığı görülmüştür. Havacılık sektöründeki firmalarımız uluslararası normlarda tasarım ve üretim yapabilecek kabiliyete ulaşarak, küresel pazarın büyük oyuncuları için kritik teknolojilerin tedarikçileri konumuna gelmişlerdir. Bugün mevcut altyapısıyla havacılık teknolojilerinin, kendi havacılık ürünlerini geliştirebilecek konuma gelmiş durumdayız. Yerli uçak projesi, bütün bu gelişmelerin sonucu olarak gündeme gelmiştir. Artık bu alanda yerli bir üretici firmanın koordinasyonuyla bütün bu kapasitelerimizi bir araya getirmenin ve ortak bir sinerjiyle kendi özgün uçağımızı üretmenin zamanı gelmiştir. Milli Savunma Bakanlığımız, Savunma Sanayi Müsteşarlığımız ve diğer bakanlıklarımızla yürüttüğümüz bu proje çerçevesinde havacılık ve uzay alanlarındaki çalışmalarımızda askeri ve sivil dahil olmak üzere bütün kapasitelerimizi birleştirerek havacılık sanayi alanında sürdürülebilir bir sistemi ülkemizde kuracağız."

MİLLİ UÇAK PROJESİ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde başlatılan, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen "Bölgesel Yolcu Uçağı" projesiyle Türk havacılık sanayine teknolojik yetkinlik ve istihdam sağlanması amaçlanıyor.

Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından ana yüklenici olarak görevlendirilen STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ile uçağın geliştirilmesi için Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında da mutabakat anlaşması imzalandı. Bu iki firmanın iş birliği sonucunda tamamen özgün olarak tasarlanıp geliştirilecek 60-70 yolcu kapasiteli milli uçak TRJ-628'in 2023'e kadar semalarda olması hedefleniyor.

İKİ FARKLI MOTOR SEÇENEĞİ VE ÇOK AMAÇLI KULLANIM
Tamamen yerli imkanlarla geliştirilecek uçaklara ait hız, menzil ve diğer teknik detaylar, tasarım ve geliştirme aşamasında belirlenecek. Jet motorlu üretilecek 32 kişilik TRJ-328'in, 3 bin 270 kilometre uçuş menziline sahip olacak. Saatte 750 kilometre hızla gidebilen bu uçaklar, yaklaşık bin 400 metrelik kısa pistlerden kalkış yapabilecek. Aynı uçağın TRJ-328 turboprop modeli ise saatte 620 kilometre hızla, bin 850 kilometre uçabilecek.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.