10. Ulusal Denizkızı Kongresi

10. Ulusal Denizkızı Kongresi

Denizcilik Öğrencileri Derneği, (DÖDER) Türkiye\'nin dört bir yanındaki okullardan gelen 188 öğrenci ve 40 davetlinin katılımıyla 10. Ulusal Denizkızı...

Denizcilik Öğrencileri Derneği, (DÖDER) Türkiye'nin dört bir yanındaki okullardan gelen 188 öğrenci ve 40 davetlinin katılımıyla 10. Ulusal Denizkızı  kongresini gerçekleştirdi.

15,16,17, mayıs tarihleri arasında yapılan kongrede sorunlar tartışılarak, uzmanların önerileri alındı.  DÖDER üyesi katılımcılar, kongre sonunda aşağıdaki konularda müşterek sonuçlara ulaştı.

Türk denizcilik sektörünün gelecekteki pozisyonu göz önüne alınarak, denizcilik eğitiminin  geliştirilmesi  hususu yüksek öncelikli ve vazgeçilmez bir konu olarak  anlaşılmıştır. Eğitim seviyesi ve yeterlilik konusunda yıllardır süre gelen sıkıntılarının çözümünün ulusal bir sorun olduğu kabul edilmiştir. Süratle gelişen dünya ekonomisinin ve özellikle de Türkiye?nin gereksinimleri, mükemmel yabancı dil bilgisi ve uluslararası tanınmış standartlarlarda bir denizcilik eğitimini gerekli kılmaktadır. bunu için tüm denizcilik eğitim sistemimizin gözden geçirilmesi gerek ve şarttır.

Anadolu denizcilik meslek liselerimizde okuyan öğrencilerin haklarını kaybetmemeleri için STCW standartlarına uygun laboratuvar ve öğretim elemanları ile donatılarak, acilen arzu edilen denetleme standartlarına getirilmelidir.

Her gün artan deniz zabit ihtiyacını kapatmak, meslek yüksek okullarının sınırsız vardiya zabiti  yeterliliğine ulaşabilmesi için gerekli programlar ve yapısal değişiklikler gerekmektedir.

Ülkemizin imkanlarının doğru yönlendirilmemesi olduğu bir gerçektir. Denizcilik eğitimi için gerekli laboratuvar ve eğitimci ihtiyaçlarının paylaşılması şu anda tek çözüm olarak görülmektedir. bir master plan çerçevesinde tüm eğitim kuruluşları arasında birbirlerine destek sağlayacak bir sistemin ivedilikle kurulması kaçınılmazdır.



Denizcilik programları uygulayan MYO?ların fakülteye geçişlerini sağlayan DGS sınavında kontenjanların  ve geçiş yapılabilecek bölümlerin azlığı tespit edilmiş, bu konuda gerekli kurum ve kuruluşların acil çalışmalara gitmeleri gerektiği gözlenmiştir.         Gemi inşaa konusunda türk tersanelerinin acil ihtiyacı olan nitelikli ara eleman eksikliği konusu irdelenmiş ve bu konuya acil önem verilmesi gerektiği öngörülmüştür.



Zabitlerimizin açık denizde çalışma sürelerinin giderek azalmasının nedenleri görüşülmüş ve bu konuda akademik araştırmalar yapılmasının gerektiği, bu sayede sorunların belirlenerek çalışmalara bu yönde devam edilmesi gerektiği tartışılmış ve ortak kanaate varılmıştır. Bu sorunlar arasında ilk göze çarpanın deniz hayatının kara hayatından daha cazip kılınmadığı eksikliği göze çarpmıştır.
Denizcilik öğrencileri de en az eğitimciler ve ilgili kuruluşlar kadar Türk denizcilik eğitiminin bir parçasıdır ve onların görüş ve önerilerinin de bu konularda yapılacak her türlü toplantı, panel, seminer ve çalışmada dikkate alınmasının gerekliliğine inanılmaktadır.
10. Ulusal  Denizkızı 2008 Kongresi, önceki yıllarda olduğu gibi istenilen amacına ulaşmış, denizcilik öğrencileri arasında birlik ve beraberliğin, karşılıklı dayanışmanın varlığını ispatlamıştır.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.