1000'inci blok tren de geldi
Omsan Lojistik'in Kocaeli'nin merkeze bağlı Köseköy beldesindeki tesislerinde düzenlenen karşılama töreninde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları...
Omsan Lojistik'in Kocaeli'nin merkeze bağlı Köseköy beldesindeki tesislerinde düzenlenen karşılama töreninde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Yardımcısı Veysi Kurt, önemli güzergahın Türkiye ve Avrupa arasındaki ticarete, ihracat ve uluslararası taşımacılığa büyük katkı sağladığını belirterek, Köln-Köseköy arasındaki 1000. blok treni karşılamanın ciddi ve önemli bir olay olduğunu söyledi.
Haftada bir tren olarak başlatılan blok taşımacılığın, haftada karşılıklı birer trene ulaşmasında Omsan, TCDD ve Ford Otosan'ın ciddi, özverili ve gayretli çalışmalarının büyük payı olduğunu ifade eden Kurt, kombine taşımacılığın, başlangıç ve bitim zinciri üzerindeki büyük bölümünün demir yolu veya deniz yolu kullanılarak, ancak başlangıçta ve bitimde kısa mesafelerin karayoluyla yapıldığı bir taşıma modeli olduğunu dile getirdi.
Kurt, şunları söyledi:
"Şu anda 6 ülkeyi katederek, 3 bin kilometrelik mesafede Almanya ile ülkemiz arasında yapılan bu taşımacılık, kombine taşımacılık için ciddi bir örnektir. Karayoluyla 6 ülkeyi değil, 1 ülkeyi bile geçmenin ne kadar önemli ve zor olduğunu lojistikçilerimiz iyi bilir. Demiryolu ile 6 ülkeyi karayolu mesafesinden daha kısa sürede, yaklaşık 72 saatte katetiğimiz dikkate alındığında, demiryolu, sanayi ve lojistik sektörünün kullanımının ülkemiz ile Avrupa arasındaki ticaret, çevresel etkiler ve enerji tüketimi bakımından büyük önem taşıdığı görülmektedir."
Trenle taşımacılık gelişiyor
Türkiye'nin lojistik üs olduğuna, ucuz ve kaliteli taşımacılık hizmeti sunulduğuna işaret eden Kurt, kombine taşımacılığın kullanılması noktasında TCDD'nin de önemli yatırımları bulunduğunu bildirdi.
Kurt, şöyle devam etti:
"Ülkemizin en önemli projelerinden olan Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya hızlı tren projeleri hayata geçirilmiş, İstanbul Boğazı tüp geçiş projesi başlatılmış, Tekirdağ limanından Derince arasında 3-4 noktada kombine taşımacılığa esas teşkil edecek 38 kilometrelik Muratlı-Tekirdağ demiryolu hattının temeli atılmıştır. Aynı şekilde Samsun, Kocaeli, Balıkesir, Kayseri, Adana ve Eskişehir'de lojistik altyapısının temelleri atılmış, projeleri hızla devam etmektedir. Bu kapsamda 26 sanayi kuruluşumuz için bağlantı hatları kurularak, önemli sanayi kuruluşlarımızın demiryolu şebekesiyle bağlantıları sağlanmıştır. Bu firmalara daha ekonomik taşımacılık imkanı tanınmıştır."
'İntermodal' taşımacılık hizmeti
Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan ise Almanya-Türkiye arasında düzenli olarak işlettikleri blok trenlerin 1000.'sini karşılamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, Omsan Lojistik'in Türk Lojistik sektörünün lideri olduğunu ileri sürdü.
Vizyon ve misyonları doğrultusunda birden fazla taşıma şeklinin bir arada kullanılması olarak tanımladığı 'intermodal' taşımacılık hizmetini daha kapsamlı sunabilmek amacıyla 2005 yılında Avrupa'nın en büyük demiryolu lojistik şirketlerinden biri olarak kabul edilen İspanyol Transfesa firmasıyla yüzde 50 ortaklıkla Omfesa şirketini kurduklarını anımsatan Küçükertan, 2002 yılında münferit vagonlarla başlayan intermodal hizmetin 450 swap body ve 250 vagon ile devam ettiğini kaydetti.
Küçükertan, intermodal taşımacılıkta 1000. blok trenin Almanya'dan, Türkiye'ye gelişini kutladıklarını, bu sayede 32 bin tır ve 92 milyon kilometrelik karayolu taşımacılığına eşdeğer taşımacılık yaptıklarını dile getirdi. Küçükertan, yaklaşık 32 milyon litre yakıt tasarrufu sağladıklarını ve gaz emisyonunu engellediklerini de sözlerine ekledi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.