130 bin metal işçisi greve hazırlanıyor

130 bin metal işçisi greve hazırlanıyor

Aralarında Renault, Tofaş, Ford, Man, Mercedes, Arçelik ve Bosch'un da olduğu Türkiye'nin önde gelen 200'e yakın iş yerindeki toplam 130 bin işçiyi ilgilendiren görüşmelerde uzlaşmazlık durumu sürüyor. İşçi sendikaları, 2 Şubat için teyakkuzda.

Metal sektöründe faaliyet gösteren 200'e yakın iş yerindeki toplam 130 bin işçiyi ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor.

Sözleşme görüşmeleri, otomotiv sektöründe, aralarında Renault, Tofaş, Ford, Man ve Mercedes'in, beyaz eşya sektöründe ise Arçelik ve Bosch'un da olduğu Türkiye'nin önde gelen iş yerlerini yakından ilgilendiriyor.

2017-2019 yıllarını kapsayan pazarlık masasında işverenleri MESS, işçileri ise Türk Metal, Çelik-İş ve Birleşik Metal-İş temsil ediyor.

Türk Metal İş Sendikası TSK'nın Afrin'a düzenlediği Zeytin Dalı Operasyonu ile birlikte eylemlerini sonlandırdığını açıklamıştı

GREV KARARINI UYGULAMAK İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLANDI

Taraflar arasında 5 Ekim 2017'de başlayan görüşmelerde, 60 günlük müzakere süresinde uzlaşmaya varılmaması üzerine, zorunlu resmi arabulucu sürecine geçilmişti.

Görüşmelerde, Türk Metal ve Çelik-İş'in ilk 6 ay için ortalama yüzde 38, Birleşik Metal-İş'in ise net 695 liralık zam talebine karşılık, MESS'in son teklifi ilk altı ay için yüzde 6,4 seviyesinde kalmıştı.

Bu arada, taraflar arasında ücret artış oranındaki görüş ayrılığı, yeni sözleşmenin süresi konusunda da yaşanıyor. MESS sözleşmenin üç yıllık olmasını isterken, sendikalar iki yıllık yapılmasını savunuyor.

Gelinen aşamada, zorunlu resmi arabulucu sürecinde de anlaşma çıkmaması üzerine 2 Şubat için grev kararı alan sendikalar, bunu uygulamak için hazırlıklarına başladı.

"TALEPLERİMİZ KARŞILANINCAYA KADAR TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci de, MESS'in Türkiye'nin ve metal sektörünün gerçekleriyle ilgisi olmayan teklifleri işçilere dayattığını öne sürdü.

Görüşmelerde uzlaşmaya varılmamasında MESS'in işi yokuşa süren tavrının etkili olduğunu savunan Değirmenci, "Biz meydanlarda, sokaklarda olmak istemiyoruz. Hakkımızı aldığımız sürece, bizim yerimiz tezgahlardır fakat bilinmelidir ki taleplerimiz karşılanıncaya kadar haklı mücadelemizde de taviz vermeyeceğiz. Bu doğrultuda grev hakkımızı kullanmaktan geri durmayacağız." dedi.

metal-iscileri2.jpg

ENFLASYONA GÜVEN YOK

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise MESS'in teklif ettiği ücretin, metal işçileri tarafından kabul edilebilecek seviyede olmadığını belirterek, işverenlerin, işçileri enflasyonun biraz üzerindeki bir zamma mahkum etmeye çalıştığını savundu.

MESS'in işçilerin talebini oldukça yüksek bulduğuna dikkati çeken Serdaroğlu, "İşveren bu sözleşme enflasyonun biraz üzerinde bir oranla bitsin isterken, düşük ücretlere çalıştırılan metal işçileri enflasyona güvenmiyor." dedi.

HABERTÜRK

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.