3 milyon 377 bin araç geçemedi
Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı.Tokat'a KÖYDES projesi kapsamında 2008'de 57,5 milyon TL, 2010 yılında...
Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı.
Tokat'a KÖYDES projesi kapsamında 2008'de 57,5 milyon TL, 2010 yılında ise 69,4 milyon TL gönderildiğini kaydeden Yıldırım, Aksaray'ın Nevşehir, Kayseri ve Konya'ya demiryolu ile bağlanması için hazırlık çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Bakan Yıldırım, Trabzon-Zaho-Basra arasındaki demiryolu güzergahı hazırlık çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, ''Musul-Zaho-Habur demiryolu hattının proje çalışması Irak tarafında yapılıyor. Habur-Nusaybin arasının proje çalışması da bizim tarafımızdan sürüyor'' dedi. Yıldırım, bu projenin tamamlanması durumunda, Basra'daki yükün demiryolu ile Türkiye'ye ulaşabileceğini söyledi.
-''YÜZDE 42'Sİ MUAYENEYE TAKILDI''-
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, ''öğrenci servislerinin yaş sınırının 12'den 20'ye çıkarılması'' ile ilgili sorusunu yanıtlayan Yıldırım, Türkiye'de araçların artık yeni sistemle, kağıt ya da evrak üzerinden değil, modern kurulan araç muayene istasyonlarında kontrolden geçirildiğini belirtti.
Binali Yıldırım, 192 adet modern muayene istasyonu kurulduğunu ifade ederek, ülkedeki 14 milyon araçtan yarısının bu istasyonlarda kontrolden geçtiğini ifade etti.
Bu araçlardan 3 milyon 377 bin 276'sının muayeneden geçemediğini kaydeden Yıldırım, ''Yani araçların yüzde 42'si muayeneye takıldı. Teknik usullere uygun olarak muayenesi yapılan 20 yaşındaki bir araç, kağıt üzerinde muayenesi yapılan 12 yaşındaki bir araçtan daha güvenlidir'' dedi. Yıldırım, ''öğrenci servislerinin yaş sınırının 12'den 20'ye çıkartılmasına ilişkin'' yönetmeliğin, daha sonra Danıştay tarafından iptal edildiğini anımsattı.
Yıldırım, büyük uçakların inemediği Tokat Havaalanının 2002 'de kapatıldığını belirterek, Mayıs ayından itibaren bir havayolu şirketinin küçük uçaklarla buraya sefer yaptığını söyledi.
-TÜRK TELEKOM-
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, yüzde 55'lik işletme hakkı 20 yıllığına Oger Telekom'a satılan Türk Telekom'un 2005'ten bugüne kadar 12,9 milyar lira kar elde ettiğini belirtti.
Yıldırım, şöyle konuştu:
''Özelleştirme yapıldığında Türk Telekom'un toplam değeri 18,5 milyar TL idi. Oger Grubuna 2005'ten bu yana aktarılan karın, 4,8 milyar TL olduğu düşünüldüğünde, Oger grubunun karı satış fiyatının yüzde 26'sı seviyesinde gerçekleşmiştir. Oger Grubunun aldığı kar, yüzde 55'lik hisseye göre hesaplandığında, satış fiyatının yaklaşık yüzde 47'sine karşılık gelmektedir.
Devlete bu sürede sağlanan katkı ise 27 milyar TL'dir. Bu da satış fiyatının yüzde 51'i civarındadır. Buradan da görüldüğü gibi, bu işlemden dolayı kamunun elde ettiği toplam yarar, işletmecinin elde ettiğine göre 5 kat daha fazladır.''
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.