35 yaşı geçen araç hurda olacak
Ulaştırma Bakanlığı, 1958 ile 1972 model arasındaki yaklaşık 60 bin kamyon, çekici, tanker ve otobüsü, hurdaya ayıracak projeyi hayata geçiriyor. Bakanlık,...
Ulaştırma Bakanlığı, 1958 ile 1972 model arasındaki yaklaşık 60 bin kamyon, çekici, tanker ve otobüsü, hurdaya ayıracak projeyi hayata geçiriyor. Bakanlık, bu projeyle, yaşlı aracını hurdaya ayırmayı kabul eden araç sahiplerine ağırlıklarına bağlı olarak 3 bin ile 10 bin YTL arasında karşılıksız para verecek. Bu yöntemle, 35 ile 49 yaş arasındaki araçların, trafikten çekilmesi sağlanacak. Uygulamaya en yaşlı araçlardan başlanacak.
Ulaştırma Bakanlığı, Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü (KUGM), 15 Ocak 2008 tarihinde uygulamaya koyacağı 'yaşlı araç' projesinde zorunluluk bulunmuyor. Aracını hurdaya ayırmak tümüyle kişinin isteğine bağlı olacak. Bu gruba giren araç sahipleri, uygulamadan yararlanmak isterse, yararlanacak. Yararlanmak istemiyorsa, herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak, bu noktada KUGM Talat Aydın'ın bir uyarıda bulunarak, "Karayolu taşımacılığını düzenleyen mevzuata göre, 1 Ocak 2009'dan itibaren 22 yaş ve üzeri arazlarla taşımacılık yapılamayacak" dedi.
Otobüs, kamyon veya çekicisini hurdaya ayırmayı düşünen araç sahipleri, aracının kendine ait olduğunu belgeleyen evraklarla, Makine Kimya Endüstrisi'nin (MKE) Hurdasan Depolarına gidip aracını teslim edecek. Oradan alacağı evrakla KUGM'nin yetkili birimlerine, aldığı evrakla müracaat edecek. Aracının ağırlık ve yaşına karşılık gelen parayı alıp gidecek.
300 milyon YTL'lik kaynak
Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın, uygulamanın hurdaya çıkmış araçlar için önemli bir fırsat olduğunu düşündüğünü belirterek, aracın kilogramına bağlı olarak hurda fiyatının değiştiğini söyledi. Aydın, " Bir araca, hurdaya çıktığında en fazla ortalama 300 YTL ödeniyor. Oysa biz, ağırlığına bağlı olarak 3 bin-10 YTL arasında ödeme yapmayı planlıyoruz. Yeni bir araç alımına yönelik bir zorunluluk da bulunmuyor" dedi. Genel müdürlük, hurda araç uygulaması için yaklaşık 300 milyon YTL'lik bir de bütçe ayırdı.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.