AB Komisyonu çevrecilikte anlaştı
Avrupa Komisyonu çevre konusunda otomobil sanayi ile anlaşmaya vardı Avrupa Birliği kendine koyduğu çevreyi koruma hedefini yakalamaya çalışırken küresel...
Avrupa Komisyonu çevre konusunda otomobil sanayi ile anlaşmaya vardı Avrupa Birliği kendine koyduğu çevreyi koruma hedefini yakalamaya çalışırken küresel ısınmaya yol açan sanayinin üzerine gitmeye devam ediyor. Elektrik santralleri ile havacılık şirketlerinden sonra araba üreticilerinden de egzozlarını arındırmaları talep ediliyor.
Doksanlı yılların sonunda egzozların içindeki karbondioksit (CO2) oranını azaltmaya karar veren Avrupalı otomobil şirketleri, bu gönüllü hedefi pek ciddiye almayınca Avrupa Birliği (AB) Komisyonu konuyla ilgili zorunlu yönetmelik hazırladı. Avrupa'da üretilen araçların kilometre başı çevreye attığı ortalama 160 gram CO2 oranının 2012 yılına kadar 120 grama indirilmesi amaçlanıyor.
Bu gerilemenin 130 gram'a kadar olan kısmının, otomobil üreticilerinin yeni motor teknolojilerine yapacağı yatırımlar sayesinde, 10 gramlık kısmının ise biyoyakıt kullanımı, optimal lastik basıncı, şehir içi trafik ışıkları sistemlerinin ve hız sınırlarının gözden geçirilmesi gibi yöntemler sayesinde sağlanması planlanıyor. Araç egzozları, Avrupa'daki toplam CO2 salıntılarının yaklaşık beşte birine tekabül ediyor.
AB Çevre Sorumlusu Stavros Dimas'ın ilk planı, 120 gram hedefinin tamamen araba üreticilerine yüklenmesini öngörüyordu. Dimas'a son günlerde sanayi çevrelerince uygulanan baskıyı Alman Başbakan Angela Merkel, Alman uyruklu AB Sanayi Komiseri Günter Verheugen ve Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso daha da artırmışlardı. Bu karar alıcılarının argümanı, CO2 yönetmeliğinin arabaların maliyetini artıracağı, Avrupa'nın imalat yeri olarak cazibesini düşüreceği ve böylece onbinlerce işyerinin yurtdışına transfer edilmesine yol açacağı yönünde.
Almanya, Avrupa'nın en önemli araba üreticilerinden biri. Avrupa'da toplam 6 milyon kişi otomobil sanayiinde istihdam ediliyor. 13 şirketi temsil eden Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği sözcüsü Sigrid de Vries, "Yeni yönetmelik hem araçları müşterilerimiz için daha pahalı yapacak hem de üretim kapasitemizi azaltacak" şeklinde konuşurken Fiat Başkanı Sergio Marchionne arabaların 3650 euro ile 4800 euro arasında pahalanabileceği uyarısını yaptı. Porsche CEO'su Wendelin Wiedeking ise Alman üreticileri ile İtalyan ve Fransız şirketler arasında "savaş patlayacağından" endişeleniyor. Citroen, Renault ve Fiat son yıllarda tasarruflu modellere yatırım yaparken Alman araba devleri lüks arabaları pazarlamakla meşguldü. Citroen C1 kilometre başı 109 gram karbondioksit havaya salarken Almanya'da rağbet gören Audi'nin R8 modeli 349 gram salıyor. Audi araçlarının ortalama oranı 180 gram civarında hesaplanırken BMW 190 gram ortalamasıyla dikkat çekiyor. Küresel piyasadaki ana rakip Toyota'ya ayak uyduramayan Avrupalı otomobilciler istihdam faktörünün çevreden önemli olduğunu ileri sürerken, Transport & Environment gibi çevreyi koruma teşkilatları Avrupa Komisyonu ile sanayi arasında varılan anlaşmanın eskisi kadar ağır araçların üretilmesine imkan bıraktığından rahatsız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.