Alman Orthaus’u satın aldı gözünü frigo pazarına dikti
88 yıllık Alman markası Orthaus, ULS Group’un Rus ortağıyla yaptığı satın almanın ardından üretimine artık Türkiye’de devam ediyor. Sakarya Akyazı’da...
88 yıllık Alman markası Orthaus, ULS Group’un Rus ortağıyla yaptığı satın almanın ardından üretimine artık Türkiye’de devam ediyor.
Sakarya Akyazı’da yapılan 35 milyon dolarlık fabrika yatırımının tamamlanmasıyla birlikte 8 aydır üretimde olan Orthaus, gözünü şimdi de frigo pazarına dikti. Önümüzdeki aylarda frigorifik kasa üretimine de başlamaya hazırlanan Orthaus, hem köklü geçmişi hem de yeni sahiplerinin elindeki güçlü yönetimle, treyler-damper pazarındaki dengeleri değiştirmeye aday.
“FRİGODA EZBER BOZACAĞIZ”
Frigorifik taşıma pazarının günden güne büyüdüğünü vurgulayan Bölge Satış Sorumlusu Özgür İsmiçoğlu, özellikle Akdeniz bölgesinde yakalanan potansiyelin dikkate değer olduğunu ifade etti. Frigorifik kasa üretimini hakkıyla yerine getirebilmek için uzun ve hassas bir araştırma sürecinden geçtiklerini belirten İsmiçoğlu, “Standart üretim yapıp ihtiyacı karşılamak istemiyoruz. Amacımız ihtiyacı standart haline getirmek. Şasiyi yapayım üzerine kutuyu koyayım mantığıyla bitmiyor bu iş, bunu gördük. Gerçekten çok farklı bir ürün çıkarmaya hazırlanıyoruz. Zaten pazara çıktığında bunu müşterilerimiz de görecek. Ocak ya da Şubat ayında ürünlerimizi piyasayla paylaşacağız” diye konuştu.
TANKER VE SİLOBUS ÜRETİMİ BİR YIL SONRA
Treyler, standart perdeli tenteli araçlar, damper, açık kasa, konteyner şasi alanlarında üretimini sürdüren Orthaus’un frigo pazarına da iddialı bir şekilde gireceğini söyleyen İsmiçoğlu, yaklaşık bir yıl sonra da tanker ve silobus üretimine başlayacaklarının müjdesini ilk kez Lojistik Ekipmanlar okuyucularıyla paylaştı. Üretimin son teknolojik gelişmelerin ışığında şekillendiğini belirten İsmiçoğlu, “Orthaus, pazara yeni bir ekip ve son teknoloji ürünü bir fabrika ile geri döndü. 8 ay önce üretime geçtik. Şimdiden 280’e yakın ürün sattık. Üretimin yüzde 50’lik kısmı yurtdışına gitti. Başta Kazakistan, Türkmenistan olmak üzere ağırlıklı olarak Türki Cumhuriyetlere satış yapıyoruz. İç pazarda ise öncelikli hedefimiz yüzde 5’lik pazar payı yakalamak” ifadelerini kullandı.
Özgür İsmiçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tam otomatik robotlu kaynak hattının yanı sıra kumlama, çinko fosfat kaplama ve kataforez boya teknolojisine sahip yüksek kaliteli yüzey işlem tesisleri, hem araçların en yüksek kalite standartlarında üretilmesini hem de 10 yıl paslanmazlık garanti verilmesini sağlıyor. 10 yıl paslanmazlık garantisinin yanı sıra dayanıklı ve inovatif tasarım, yüksek taşıma kapasitesi anlamına gelen daha fazla hacim veya daha düşük boş ağırlık, uzun kullanım ömrü, düşük işletme maliyetleri ve belki de en önemlisi yüksek ikinci el değeri, Orthaus’un müşterilerine sunduğu avantajlardan bazıları…”
“DAMPERE ÖZEL ŞASİ ÜRETTİK”
En kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla müşterilerine ulaştırmaya çalıştıklarını söyleyen İsmiçoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sadece damper için şasi ürettik. Şasiyi açık kasaya göre üretelim, sonra dampere çeviririz gibi bir düşüncemiz hiç olmadı. Ağır çalışma şartlarına uygun yüksek mukavemetli bir araç üretme hedefiyle yola çıktık ve sonuç bizim için tatmin edici oldu. Nokta atışı yaptık diyebilirim. Ciddi miktarda damper satan şirketler bile ürünlerimizi oldukça başarılı buldu. Fiyat kalite ortalaması da son derece cazip.”
ORTHAUS’U TANIYALIM?
Her şey Orthaus kardeşlerin 1925 yılında Wüllen kasabasında at arabaları için karoser üretmeye karar vermeleri ile başladı. Tekerlekten çeşitli karoserlere kadar değişik nakliye ekipmanları üretilmekteydi. Takip eden yıllarda Orthaus kardeşler firma tarihinde ilk kez motorlu araçlar için ve özellikle de otobüsler için üstyapı ekipmanları ve karoser imal etmeye başladılar.
Piyasa büyürken Ortaus, kendi ürettiği mekanik süspansiyon ile tarım ve nakliye sektörlerine araç üretmeye devam etti.
1950’li yıllarda Orthaus damper üretimine yoğunlaşmış durumdaydı. Takip eden yıllarda her iki yana devrilebilen ve devamında her üç yöne de devrilebilen damper araçlar ürün gamında yerini aldı. 60’ların başında ise Orthaus ürün gamını çok çeşitli ebat ve tipte, çelik ve aluminyum damperler ile zenginleştirerek yoluna devam etti.
80’li yıllara gelindiğinde inovatif dizaynlar ile ürün gamına yürür taban treylerler ve zor koşullar için hidrolik tahrikli treyler dingili uygulamalarının eklenmesi sağlandı. Bu yıllarda ayrıca Orthaus 120 m³ hacme sahip yüksek kapasiteli kamyon römork uygulamalarını yoğun olarak üretmekteydi. 90’lı yıllarda üçü bir arada Mega treyler, cam taşıyıcılar için fiberglas kaplamalar gibi pek çok değişik konseptlerin geliştirildiği ve ayrıca cam endüstrisi için fabrikalarda kullanılmak üzere özel araçların tasarlandığı bir dönem olarak tarihçede yerini aldı.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.