Ankara, Mersin ve Alsancak'a bağlandı
Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin yüklerinin demiryolu ile Mersin ve Alsancak limanlarına taşınmasını mümkün kılacak hat, Ekonomi Bakanı Zafer...
Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin yüklerinin demiryolu ile Mersin ve Alsancak limanlarına taşınmasını mümkün kılacak hat, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Törenin ardından Termikel’e ait elektrikli ev aletleri yüklü konteyner treni, Mersin’e uğurlandı. Tren hattının açılışına Bakan Zafer Çağlayan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in yanı sıra sanayiciler ve bürokratlar katıldı. Programda konuşan Çağlayan, ASO Başkanı iken, ’Ankara’ya denizi getiremeyeceklerini ancak Ankara’yı denize götüreceklerini’ söylediğini aktardı. Bugün, Ankara 1. OSB’nin yüklerinin demir yolları ile Mersin ve Alsancak limanlarına taşınmasını sağlayacak hattın açılışını yapması ile yıllar evvel belirttiği, Ankara’nın denize ulaşma hayalinin gerçekleştiğini ifade etti.
“ÖZEL SEKTÖR DEMİR YOLU İŞLETMECİLİĞİNDE KENDİ İŞLETMELERİNİ KURABİLECEK”
Çağlayan, konuşmasında lojistikte yaşanan iki önemli ve yeni gelişmeyi de sanayici ve gazeteciler ile paylaştı. Konu ile ilgili Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik Bakanlığı Binali Yıldırım ile görüşüp mutabakata vardıklarını bildiren Çağlayan, taşımalarda maliyet indirimi uygulayacaklarını duyurdu. Bakan Çağlayan, bununla birlikte özel sektörün de demiryolu işletmesi kurabileceğini açıkladı. Kara taşımacılığında Türkiye’nin Avrupa’nın birincisi olduğunu dile getiren Çağlayan, dünyanın ise ABD’nin ardından ikincisi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin tek başına kara yolu taşımacısı olmasının sanayicinin ve ihracatçının lojistik konusundaki sıkıntılarını çözmediğini aktaran Ekonomi Bakanı, “Bundan dolayı gerek deniz gerekse demiryolu taşımacılığına ve bunlarla ilgili yatırımlara çok önem veriyoruz. Şimdi Mersin ve Çandarlı'da olmak üzere dünyanın ilk 10 limanı içine girecek taşımalık limanlarını oluşturuyoruz. 2023’e kadar 10 milyon tiyoluk taşımalık limanlarına sahip olacak. Türkiye sadece kendi ihracatını değil, dünyanın önemli bir ticaret aktarma merkezi haline gelecek. Dubai gibi, Hong Kong, Singapur, Rotterdam gibi bir merkez olacak” diye konuştu.
Konuşmasında demiryolu taşımacılığında önemli aşamalar aldıklarının da altını çizen Zafer Çağlayan, Türkiye demiryoluna önemli yatırımlar yaptıklarını vurguladı. Demiryolu yatırımlarının, 2003’e kadar 483 milyar lira olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu: “Bu yıl, sadece 7 milyarlık yatırım yapılacak. Demiryolu yatırımlarına, 50 milyar dolara daha Türkiye yatırım yapacak. Şu ana kadar hükumetimiz 15 milyar dolarlık yatırım yaptık. Lojistik konusunda çok önemli çalışmalar yapıyoruz, Türkiye’nin lojistik master planını hazırlıyoruz.”
300 FİRMANIN FAALİYET GÖSTERDİĞİ OSB'NİN YÜKLERİ TAŞINACAK
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve özel sektör iş birliği içerisinde OSB’ler, büyük sanayi kuruluşları, liman ve iskele gibi hacimli yük taşınan tüm merkezler, doğrudan iltisak hatları ile bağlanıyor. Bu kapsamda Ankara Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü işbirliği çerçevesinde sanayi istasyonunun alt yapı çalışmalarının tamamlanarak liman bağlantılı konteyner taşımacılığına imkan vermek üzere istasyona 3 adet yol, 50 bin metre karesi betonlu olmak üzere 120 bin metre kare yükleme, boşaltma ve elleçleme sahası oluşturuldu. Lojistik alana ek olarak 1. OSB’de 4 adet fabrikaya yapılan iltisak hattı yük taşımacılığı hizmeti veriyor. Konteyner treni, 300 firmanın faaliyet gösterdiği Ankara 1. OSB’den akümülatör, demir işleri, düküm beyaz eşya, elektrik-elektronik, inşaat, tesisat, ısıtma ve klima cihazları, maden, muhtelif gıda, taşıt araçları, zirai alet, yedek parça, un, unlu mamuller, petrol ve kimya, ambalaj, tahıl ve tahıl ürünleri taşıyacak. Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin yüklerinin demiyoryolu ile Mersin ve Alsancak (İzmir) Limanlarına düzenli olarak taşınması için haftada bir tren çalıştırılması planlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.