Ankara Otogarında kapanma riski
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü (KUGM) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan terminal krizi büyüyor. Ankara otogarının işletmesini...
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü (KUGM) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan terminal krizi büyüyor. Ankara otogarının işletmesini üstlenen AŞTİ'yi bünyesinde barındıran Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin KUGM'nun Karayolu Yönetmeliği ile yürürlüğe giren hükmüne rağmen, "şehirlerarası terminalde 25 dakikayı geçmeyen giriş ve çıkışlardan ücret alması" sorun yaratıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yönetmeliğe aykırı hareket ettiği gereçkesiyle 5 ihtar puanı ve 500 YTL ceza verildi. Ceza ihtar puanlarının toplamı 50'ye ulaşırsa, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Terminal İşletme Lisansı iptal edilecek ve AŞTİ kapatılacak.
Büyükşehir Belediyesi, KUGM'nin Karayolu Yönetmeliği ile 25 Şubat 2006'da yürürlüğe giren "Şehirlerarası terminallerde 25 dakikayı geçmeyen giriş ve çıkışlardan hiçbir şekilde ücret alınmayacak" hükmünü uygulamamak için Belediye Kanunu'nun 7'nci maddesinin L fıkrasında yer alan, "Yolcu ve yük terminalleri, kapalı ve açık otoparklar yapmak, yaptırmak, işletmek, işlettirmek veya ruhsat vermek" hükmünü gerekçe gösteriyor. KUGM yetkilileri ise, bu maddenin kanunların yanında geçerliliği olmadığını belirterek, geçtiğimiz aylarda yönetmeliğin 32 ve 34'üncü maddelerine aykırı hareket eden belediyeye 500 YTL ve 5 ihtar puan ceza verdi.
Ceza 50 puanı bulursa lisans iptal edilecek
Bakanlık, ceza almasına karşın, kısa süreli kullanımda para almaya devam eden büyükşehir belediyesine, yeni bir ceza daha vermeye hazırlanıyor. Eğer bu ceza ihtar puanlarının toplamı 50'ye ulaşırsa Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Terminal İşletme Lisansı iptal edilecek. Lisansın iptal edilmesi halinde ise AŞTİ kapatılacak. Ulaştırma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin uyarı yazılarına rağmen uygulamada ısrar ettiğini belirterek, "Bu işin sonu AŞTİ'nin kapısına kilit vurmaya kadar gider" dedi. Yetkili, "Önce Kara Ulaştırma Kanunu, arkasından da Kara Ulaştırma Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Biz tüm Türkiye genelindeki özel ve belediyelere ait terminallere 'Terminal İşletme Lisansı" verdik. Büyükşehir belediye sınırları içindeki 29 terminale T1 lisansı, 211 belediyeye de T2 lisansı verdik. Lisans verdiğimiz tüm belediyeler terminallerde, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi iller de d?hil olmak üzere 25 dakika uygulamasını başlattı. Uygulamayı hayata geçirmeyen tek il Ankara oldu. Enteresan olan, Ankara Büyükşehir Belediyesi, kara ulaştırma yönetmeliğindeki diğer tüm maddeleri yerine getirirken, yerine getirmediği tek şart park ücreti oldu" şeklinde konuştu.
Meltem GÜNDÜZ - DÜNYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.