Ar-Ge, Delta'yı dünyaya açtı
Türkiye’de gemi dizaynı konusunda lider konumda yer aldıklarını ifade eden Delta Marine Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Şener, “Hedefimiz Avrupa’da...
Türkiye’de gemi dizaynı konusunda lider konumda yer aldıklarını ifade eden Delta Marine Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Şener, “Hedefimiz Avrupa’da ve dünyada ön plana çıkmaktı. Yoğun Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda bu hedefimize ulaştık. Artık uluslararası ölçekli birçok projede yer alan şirket haline geldik. Dünya çapında gemi yaptıran firmaların taleplerini karşılayacak projeler üretiyoruz. Bizim projelerimizle 500’e yakın gemi yapıldı. Birçok farklı tipte gemi projesinde yer aldık. Bundan sonra da yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ihalelerde yer almaya devam edeceğiz” dedi.
“Kriz bizi Ar-Ge piyasasına taşıdı”
Geçen ay denize indirilen ve ekonomik olmasıyla ön plana çıkan ‘M/V Peace isimli geminin dizaynını üstlenen firma olarak dikkatleri üzerine çeken Delta Marine, birçok farklı sektöre hizmet edebilecek yeni proje ve yazılımlarıyla da adından sıkça bahsettireceğe benziyor. Aynı zamanda ‘MİLGEM’, ‘Koster Yatırım A.Ş’ projelerinde de yer alan şirket, denizcilik piyasalarının sönük olduğu şu dönemde kurduğu Mesh isimli yazılım şirketi ile kriz sürecini atlatmaya çalışıyor. Şener, Mesh isimli yeni şirketin kuruluş öyküsünü ve faaliyetlerini ise şu sözlerle anlatıyor: “Delta Marine olarak teknolojiye ve yeni gelişmelere her zaman önem verdik. Günümüzde özellikle çevreci ve az yakıt harcayan gemiler tercih ediliyor. Biz de buna uygun projeler üretiyoruz. Ayrıca 2025’te devreye girmesi düşünülen konvansiyonları sağlayacak gemileri dizayn etmeye özen gösteriyoruz. Yoğun Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Delta’nın Ar-Ge’ye verdiği önem giderek gelişince Mesh isimli başka bir şirketimizi kurma gerekliliğini doğurdu. Mesh gelişmiş mühendislik analizleri yapan ve yazılım geliştiren bir şirket. Bunun da yarattığı imkânlar bizi dünyaya açtı. Gelişmiş mühendislik analizleri içerisinde titreşim, ısıl analizler, gürültü-ses analizleri ve askeri amaçlı çok özel analizler yer alıyor. Mesh şu anda işsiz olan sektörümüzde bizi Ar-Ge piyasasına taşıdı. Biz havacılık sektöründen, savunma sanayi sektöründen, otomotiv sektöründen makine imalat sanayi sektöründen çok özel amaçlı analiz ve çözümleme işleri ve gelişmiş mühendislik işlerini alarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Var olan yazılımlarımızın da farklı versiyonlarını yaz sonuna kadar piyasaya sunacağız.”
“Koster projesinden umutluyuz”
Delta Marine’nin aynı zamanda Koster Yatırım A.Ş projesinde de yer aldığını hatırlatan Bülent Şener, bu konudaki görüşlerini şöyle aktarıyor: “Koster projesi için Hollanda ve Japonya ile görüşmeler sürüyor. Güzel bir proje gerçekleştirdik. Özellikle Japonlar bu projenin teknolojisini çok iyi inceledi. Genel olarak Hollanda da Japonya da projeye sıcak yaklaşıyor. Karşılıklı talepler iletildi. Çok uygun maliyetleri yakalayacağımıza inanıyoruz.Tersanelerin şu anki sorunlarına çözüm bulacak, istihdama çözüm bulacak bir proje olacak. Yeter ki kendi içimizde bu işi güzel organize edecek ortamları yaratalım ve yürüyelim. Bu kazan kazan ilişkisine dayanacak büyük bir proje ve Türkiye’de bir ilk olacak. Projenin ilerleyen aşamalarında da gemi tiplerinin ve tonajlarının giderek artacağını düşünüyoruz.”
“Büyük tonaj için kalite var altyapı yok”
Türk tersanelerinin kalite bazında büyük tonajlı gemi yapma konusunda dünya ile yarışabileceğini belirten Şener, fakat altyapının bu tür gemiler yapmak için yeterli olmadığını dile getirdi. Şener, “Türkiye’de büyük tonajlı gemileri inşa edecek kapasite var ancak maliyetler çok yüksek ve sürelerimiz uzun. Bu nedenle armatörler Uzakdoğu tersanelerini tercih ediyor” diye konuştu. Şener, büyük tonajlı gemilerin yerli tersanelere çekilememesinin bir diğer nedeninin deUzakdoğu ülkelerindeki kredilendirme politikaları olduğunu söyledi.
PERŞEMBE ROTASI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.