Atık lastiklerden 'asfalt yol'

Atık lastiklerden 'asfalt yol'

Avrupa Birliği'nden 7 ülke ve Kıbrıs Rum  kesiminin de katılımıyla hazırlanan "Atık Lastiklerden Asfalt Yol  Yapımı Projesi"nin uygulamasına...

Avrupa Birliği'nden 7 ülke ve Kıbrıs Rum  kesiminin de katılımıyla hazırlanan "Atık Lastiklerden Asfalt Yol  Yapımı Projesi"nin uygulamasına Antalya'da başlandı.

Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliğiyle  yürütülen "AB Atık Lastik Asfalt Yol Yapımı Projesi"nin Antalya'daki  çalışmasına, Türkiye, Yunanistan, Romanya, Güney Kıbrıs Rum kesimi,  İtalya, Fransa, İngiltere ve Almanya'dan temsilciler katıldı.

İngiltere'nin Sheffield Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kypros  Pilakoutas başkanlığında gerçekleştirilen projeyle, atık lastiklerin  geri kazandırılmasıyla asfalt yol yapımında yüzde 45 tasarruf sağlanması  öngörülüyor.

Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği  Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Niyazi Demircan, Avrupa ülkelerinde atık lastiklerin yakılması,  toprağa gömülmesi ve atılmasının yasaklandığını anımsattı. Projenin  Türkiye'deki yürütücüsünün Akdeniz Üniversitesi olduğunu, 3 yıllık  hazırlanan proje için AB'den 2 milyon Avro kredi desteği sağlandığını  belirten Yard. Doç. Dr. Demircan, şunları kaydetti: "Proje kapsamında Türkiye, Güney Kıbrıs Rus Kesimi, Yunanistan ve  Romanya'da atık lastikler kullanılarak 250-500 metre arasında asfalt yol  yapımı gerçekleştirilecek. Akdeniz Üniversitesi olarak projenin çevre  etkileşim değerlerini izliyoruz. Proje, Avrupa'da çok büyük ilgi  uyandırdı. Buradaki asıl amaç, asfalt yol yerine beton yol yapmaktır.  Dünyada petrol fiyatları artıyor. Asfalt, petrol ürünleri arasındadır.  Bu da asfalt yol yapım maliyetlerini artırıyor. Atık lastikler, beton  yol yapımında değerlendirilecek. Atık lastikteki teller özel bir  yöntemle ayrıştırılacak. Çelik tel betonun içine gömülecek, kalan lastik  ise bariyer, işaret levhası gibi yolda kullanılan diğer malzemelerin  üretiminde kullanılacak. Betonun üzerine az miktarda asfalt dökülecek.  Böylece hem zamandan hem de yol yapım maliyetlerinde yüzde 45 tasarruf  sağlanacak. Ülke ekonomisi kazançlı çıkarken, atıklar da  değerlendirilmiş olunacak."

Yard. Doç. Dr. Demircan, Türkiye'de sadece Antalya'da gerçekleştirilecek  olan proje için pilot bölge seçilen Kepez beldesinde atık lastiklerin  değerlendirilmesiyle 250 metre uzunluğunda yol yapılacağını sözlerine  ekledi.

 

LOJİPORT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.