"Atık yağdan biodizel üretilebilir"
İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından, Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) ve Ezici Biodizel ve Ulusal Bitkisel Atık...
İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından, Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) ve Ezici Biodizel ve Ulusal Bitkisel Atık Yağ Toplama şirketinin katkılarıyla düzenlenen sempozyumda konuşan Mustafa Ezici, Türkiye’deki 17.5 milyon hanenin her birinden yılda yaklaşık 20 litre atık bitkisel yağ toplanabileceğini bunun yanı sıra özellikle lokanta ve restoranlardan toplanacak yağlarla birlikte çevre kirliliğinin de önüne geçileceğini savundu.
DENİZANASI ARTIYOR: Mustafa Ezici, denizlerin kirlenmesinin nedenlerinin başında atık yağların geldiğini belirterek, "Atık yağlar özellikle denizanalarının artmasını hızlandırmaktadır. Türkiye’de 1 milyon 650 bin ton yağ tüketiliyor ve bunun 350 bin tonunun geri dönüştürülebileceğine inanıyorum" diye konuştu. Her bir evden yılda ortalama 20 litre atık yağ toplanabileceğine dikkat çeken Ezici, şunları söyledi: "Atık bitkisel yağlar kanalizasyonların tıkanıklığına neden olabiliyor. Lavabolardan dökülen 350 bin ton kullanılmış bitkisel atık yağ su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Türkiye Avrupa’nın Almanya ve İtalya’dan sonra en fazla yağ tüketen üçüncü ülkesi. Avrupa’da ayda 100 kilogram yağ kullanıyorsanız bunun en az 30 kilogramını geri dönüşüm firmasına vermek zorundasınız. Bunun için raporlar isteniyor ve kontrol mekanizması sürekli olarak işliyor. Avrupa’da kanunlar bu çerçevede düzenleniyor. Türkiye’de ise bu kanunların geliştirilmesine ihtiyaç var. Bizde 40 adet araç ve 60 kişilik personelimizle 2004 yılından beri tüm Türkiye’de atık yağları toplayarak doğal hayatın yok olmaması için çalışıyoruz."
BELEDİYELERE YETKİ VERİLDİ: İstanbul Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar ise, şöyle konuştu: "Bakanlığımız sınırları dahilinde bitkisel atık yağ üreten otel, lokanta, yemek fabrikaları, sanayi mutfakları ve benzeri yerlerin denetlenmesi yetkisini belediyelere devretti. 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince gerekli cezai işlemlerin Belediyeler tarafından uygulanması amacı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 9 ilçe belediyesine (Bağcılar, Bayrampaşa, Silivri, Şişli, Eminönü, Fatih, Sarıyer, Eyüp Belediyeleri) yetki devrini tamamladı. Ayrıca 1 Ocak itibarıyla, belediyeler kullanılmış kızartmalık yağların evlerden toplanması için gerekli sistemi kurmak, halkı bu konuda bilgilendirerek atık yağ toplama faaliyetlerini gerçekleştirmekle de yükümlüdürler."
225 bin ton karbondioksit salınımından kurtuluruz
İnsan sağlığının korunması ve su altı canlı varlığının devamlılığı için kullanılmış kızartmalık yağların biyodizele çevriminin son derece önemli olduğunu söyleyen Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) Başkanı Tamer Afacan, "Atık bitkisel yağlardan biyodizel üretimi tüm dünyada teşvik edilen çevresel bir problemi çevresel bir avantaja dönüştüren sistemdir" dedi. Afacan, "Özellikle atık bitkisel yağlardan elde edilen biodizele getirilen ÖTV’nin bir an önce kaldırılması gerekmektedir. Bu temiz enerjiyi kullanarak 225 bin ton karbondioksit salınımı azaltılabilir" diye konuştu.
BUS&TRUCK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.