Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Atlantik gökleri Concorde’un kuzenlerini biraz daha bekleyebilir

Ocak 1993’te kurulan ve şu an için ülkemizde sadece Antalya’ya uçuşları olan “Norwegian= Norwegian Air Shuttle” hem Norveç’in hem de İskandinavya’nın en büyük havayolu şirketi. “Norwegian” aynı zamanda Norveç’teki düşük maliyetli en büyük havayolu kuruluşu olmanın yanı sıra, Avrupa'daki üçüncü, gezegenimizdeki altıncı düşük maliyetli havayolu şirketi olma ünvanını da elinde bulundurmakta.

Norveç’in ulaştırma alanındaki haklı övünç kaynaklarından “Norwegian”, filosunu her geçen yıl gençleştirip büyütmesi dışında, geçtiğimiz 15 Ocak pazartesi günü 284 yolcusu ve 10 mürettebatıyla New York JFK havalimanından kalkan bir Boeing 787-9 Dreamliner tipi jet uçağının Londra’nın Gatwick havaalanına 5 saat 13 dakikada inmesiyle adını sesten yavaş uçan (sübsonik) ticari uçak kategorisinde dünyanın en hızlı transatlantik yolculuğunu gerçekleştiren havayolu olarak da sivil/ticari havacılık tarihine yazdırdı.

Söz konusu uçuşun normalde 6 saat 7 dakikada gerçekleşmesi gerekirken, 53 dakika önce sonlanmasında, tam bir teknoloji harikası olarak tanımlanan Dreamliner’ın, Atlantik göklerinde sürati zaman zaman saatte 202 mili (325 km) bulan “jet akımı”nın da desteğiyle saatte 776 mil (1248 km) maksimum hıza ulaşmasının büyük rolü oldu. Bu tarihi uçuşu gerçekleştiren kokpit ekibinden Hollandalı kaptan pilot Harold van Dam, sefer boyunca kendilerini hafifçe zorlayan türbülansın olmaması durumunda belki Londra’ya daha erken bile inebileceklerini ama yine de elde ettikleri sonuçtan hayli memnun olduğunu dile getirdi.

Öte yandan, ilginç bir tesadüf eseri, tarihe geçen bu seferden bir gün önce yani 14 Ocak pazar günü yine “Norwegian” havayolu şirketine ait bir başka aynı tip uçak, bir başka Hollandalı kaptan pilotun (Pascal Niewold) kumandasında yine JFK’den Gatwick’e 5 saat 20 dakika gibi hayli iddialı bir sürede varmayı başarmıştı. Havacılık uzmanları “jet akımları” olarak bilinen, batıdan doğuya doğru esen ve kış aylarında etkisini artıran hızlı rüzgârların, pilotların hem tatlı rüyası (sefer süresini kısaltabilmelerinden dolayı) hem de karabasanı (arada bir yol açtıkları tehlikeli türbülanslar yüzünden) olma özelliklerine vurgu yaparken, 1950’lerin başlarından günümüze dek ilgili rüzgârların genelde kokpit ekiplerinin lehine bir durum sergilediklerini belirtiyorlar.

Bundan önceki en hızlı transatlantik uçuş rekoru Ocak 2015’te New York JFK’den, Londra’daki Heathrow havaalanına 5 saat 16 dakikada inmeyi başaran British Airways’in bir Boeing 777-200’üne aitti. Atlantiği en süratli biçimde aşan tüm yolcu uçakları göz önüne alındığında ise inanılması güç rekorun sahibi Şubat 1996’da saatte 1250 mil (2010 km) hız yaparak New York-Londra arasını 2 saat 53 dakikada alan British Airways fiosundan bir Concorde. Ancak bilindiği gibi, efsanevi süpersonik yolcu jeti Concorde son transatlantik uçuşunu Ekim 2003’te gerçekleştirmiş ve o tarihten sonra Atlantik gökleri yolcu uçakları açısından büyük oranda 4 veya 2 motorlu Boeing ve Airbus’lara kalmıştı.

Bir anda sivil/ticari havacılık gündeminin ön koltuklarına yerleşen “Norwegian”, New York (JFK)-Londra (Gatewick) arasında şimdilik günde karşılıklı 2 sefer düzenliyor ve bünyesinde 22 adet Boeing 787 Dreamliner barındırıyor. Normal koşullarda New York-Londra arası Dreamliner’lar ile 6 saat 30 dakika, Londra-New York arası ise 8 saat 20 dakika kadar sürmekte. Anımsanacağı üzere Türk Hava Yolları da, geçen sene eylül ayında 2019-2023 yılları arasındaki dönemde filosuna toplam 40 adet Boeing 787-9 Dreamliner modeli uçak katmaya karar vermişti.

2 motorlu, geniş gövdeli, çift koridorlu  Dreamliner’ların 787-9 tipleri, kardeşleri 787-8’lere göre daha fazla yolcu taşırken, boyları ve menzilleri de onlardan biraz daha uzun. 2007 senesinden bu yana değişik tiplerde üretilen toplam Boeing 787 sayısı 636 adet. Haziran 2013’te tanıtılan, Dreamliner ailesini genişletecek ve tamamlayacak olan Boeing 787-10’un yolcu kapasitesi kendinden önceki iki kardeşini geride bırakırken, yeni uçak 2018 yılı bitmeden ilk tarifeli seferini yapmaya hazırlanıyor.

drm.jpg

Bu yazı toplam 1830 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.