Bakanlık keyfî araç çekmeye inceleme başlattı
İçişleri Bakanlığı, hatalı park yüzünden yediemin otoparklarına çekilen araçlarla ilgili şikayetleri incelemeye aldı. Dün Zaman’da yer alan ‘Trafikte...
İçişleri Bakanlığı, hatalı park yüzünden yediemin otoparklarına çekilen araçlarla ilgili şikayetleri incelemeye aldı. Dün Zaman’da yer alan ‘Trafikte bu işkence artık çekilmiyor’ başlıklı haberi ihbar kabul eden Bakanlık yetkilileri, mevzuata uymayan görevliler hakkında inceleme yapılacağını bildirdi. Kanuna aykırı davranışların tespit edilmesi halinde hukuki süreç başlatılacak. Vatandaşları çileden çıkaran uygulamaya sivil toplum kuruluşlarından da tepki yağıyor. Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı avukat Halil Doğan’a göre araç çekme, trafiği rahatlatmıyor aksine felç ediyor. İstanbul Florya’da Trafik Vakfı’na ait çekicilerin araçları 1,5 saatte kaldırdığına şahit olduğunu belirten Doğan, “Çekiciler ani U dönüşleri yapıyor, trafik tıkanıyordu. Araçları çekiyorlar ama yerine yenileri geliyor. Maksat trafik akışını sağlamak değil. Öyle olsa olay yerine bir görevli bırakılması yeterli.” dedi. Tüketiciler Derneği Başkanı Yusuf Biçer de araçların kapkaç yapılır gibi götürülmemesi gerektiğini vurguladı. “Hatalı park yapan araç sahibinin adresine plakasından ulaşılabilir. Elektronik sistemle ceza kesilebilir.” diye konuştu.
İstanbul’da park ihlali yapan araçların yediemin otoparklarına çekilmesine başta tüketici dernekleri olmak üzere sivil toplum kuruluşları tepki gösteriyor. Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı avukat Halil Doğan’a göre araç çekimi, trafiği rahatlatmaktan çok devletin ve yedieminlerin kasasının doldurulmasına yarıyor. Yıl sonuna doğru hem araç kaldırmaların hem de diğer trafik cezalarının arttığına dikkat çeken Doğan, bütçe açığını kapatmak için polislerin aylarca denetim yapılmayan yollarda ceza makbuzlarıyla dolaştığını öne sürüyor.
İstanbul-Florya’da Trafik Vakfı’na ait çekicilerin, hatalı park eden araçları 1,5 saatte kaldırdığına şahit olduğunu belirten Halil Doğan, trafiğin nasıl felç olduğunu şöyle anlattı: “Çekiciler harıl harıl çalışıyor. Ani U dönüşleri yapıyor ve trafik tıkanıyordu. Ben içinde oturduğum için aracı çekmediler. Öndeki araçları, arkadaki araçları çekiyorlar ama yerlerine yenileri geliyor. Maksat trafik akışını sağlamak değil. Öyle olsa olay yerine bir görevli bırakılması yeterli olacak.”
Avukat Yiğit Kaçar da çekici çilesini tüketici ihlali olarak değerlendirdi:“Bir anda aracınızın yerinde olmadığını görüyorsunuz. Paniğe kapılıyorsunuz. Ben nereden bilebilirim aracın çekici tarafından götürüldüğünü? Araç çekildiği sırada birtakım zarar ve hasarlar da söz konusu. Hiç özen ve dikkat gösterilmiyor. Aracıma verilen hasarı ispat etme şansım yok. Bunun tüketici açısından ispatı da çok zor.”
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner’e göre ise araç çekme konusunda yaşanan problemler, trafik yasalarına yapılan yorum farklılıklarından kaynaklanıyor. Mevzuattaki boşluklar sebebiyle oluşan bu olayların çözümü, trafikteki tüm sorunlar göz önüne alınarak yeni baştan bir yasa hazırlamakla mümkün. Keyfi araç kaldırmalarla ilgili sivil toplum örgütleri temsilcilerinin görüşleri şöyle:
Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Mehmet Barak:“Konuyla ilgili dava açmaya çalıştık ama tüketici mahkemelerine yansımadı. Sürücünün aracını geri almasının bedeli yaklaşık 142 lira. Kesilen ceza küçük olduğu için maalesef hakem heyetinde kaldı. Tüketicilerin yargıya başvurmamasının bir sebebi de kendini suçlu ve kusurlu hissetmesinden. İçişleri Bakanlığı’nın sürücü lehine düzenlediği genelgenin takipçisi olmadığı için bu süreç yaşanıyor. Keyfi olan bu araç çekişleri hafta sonu bile yapılıyor.”
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar:“Sürücüler de hatalı park konusunda dikkatli olmalı. Vatandaşlara engel olmayacak şekilde, yol ortasına park etmemeli. Araçlar, uygun yerlere park edilmeli. Ancak hatalı park hususunda da modern ve medeni yöntemler kullanılmalı.”
Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Bayraktar: “İstanbul’da yaşanan otopark sorunu, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSPARK ile çözülmeye çalışılıyor. Ancak bu formül yetersiz kalıyor, sadece para getiriyor. Esaslı çözüm ise elektronik sistemleri kullanmakta. Ayrıca sürücülerin de park konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ÇEKİCİLERE İNCELEME
İçişleri Bakanlığı, hatalı park yüzünden yediemin otoparklarına çekilen araçlarla ilgili şikayetleri incelemeye aldı. Bu çerçevede, uygulamadaki kimi aksaklıklar sebebiyle vatandaşların mağduriyet yaşamasının önüne geçilecek. Zaman’ın dün manşetten verdiği ‘Trafikte bu işkence artık çekilmiyor’ başlıklı haberini ihbar kabul eden bakanlık yetkilileri, mevzuata uymayan görevliler hakkında inceleme yapılacağı bilgisini verdi. Kanuna aykırı davranışların tespit edilmesi halinde hukuki süreçler başlatılacak. Ayrıca, aksaklıkların giderilmesi amacıyla sistemde revizyona gidilebileceği ancak trafik vakıflarının kaldırılmasının düşünülmediği belirtiliyor. Trafik vakıflarının, kimi zaman trafik polisinin yükünü azalttığı ve trafiğin akışında önemli rol oynadığı ifade ediliyor. Bu arada bakanlık ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne konu ile ilgili olarak çok sayıda şikayet geliyor. Verilen bilgiye göre araçların uygunsuz çekildiği ve daha çok düşük model araçların seçildiği iddia ediliyor. Araç sahiplerinin olay yerine gelmesine karşın çekme işleminin durdurulmaması şikâyetlerde başı çekiyor.
www.lojiport.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.