Balkan Ekspresi yola çıktı

Balkan Ekspresi yola çıktı

 TRT ve TCDD işbirliği hazırlanan Balkan Ekspresi'nin, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Yunanistan'ı...

 

TRT ve TCDD işbirliği hazırlanan Balkan Ekspresi'nin, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Yunanistan'ı ziyaret edecek olması dolayısıyla Ankara Garı'nda tören düzenlendi. Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, PTT Genel Müdürü Osman Tural, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve öteki yetkililer katıldı.

 

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, Balkan Ekspresi'nin bir kültür elçisi donanımıyla Balkan başkentlerine, Balkan şehirlerine doğru, hafızaları canlandırmak için yola çıktığını söyledi. Tren ile 40 kişinin yaklaşık 50 gün boyunca 9 Balkan ülkesini 22 Balkan şehrini gezip görerek, TRT yayınları ile paylaşacağını anlatan Yıldırım, Balkanların saklı güzelliklerini, saklı zenginliklerini ortaya çıkarmak için Balkan Ekspresi'nin yola çıktığını ifade etti. Yıldırım, şöyle konuştu:

 

''Hasreti vuslata dönüştürmek için, ayrılıkların acısını dindirmek için, Balkan uluslarıyla müştereklerimizi yeniden gün yüzüne çıkarmak için bu tren düşünüldü.

 

TRT'nin yeni yüzüyle yeni vizyonuyla, TCDD'nin yeni yüzüyle yeni vizyonuyla, dahası Türkiye'nin yeni yüzü ve yeni vizyonuyla örtüşen bir etkinlik. Balkan Ekspresi'nin yolu açık olsun.''

 

Yıldırım, Üsküp doğumlu Yahya Kemal Beyatlı'nın ''Balkan şehirlerinde geçerken çocukluğum, Her lahza bir alev gibi hasretti duyduğum'' dizelerini hatırlatarak, ''Balkan coğrafyasının hemen her şehrinden yüz binlerce insan aramızda dolaşıyor; Balkan türküleriyle hüzünleniyor, Balkan şehirlerindeki hatıralarını çocuklarına anlatıyor'' dedi.

 

-''100 YILDIR EL DEĞMEYEN YOLLARI YENİLEYECEĞİZ''-

 

Sanatı, düşünceyi, dolaşımdaki Türk kültürünü dikkate almayan hiçbir yatırımın kökleşemeyeceğini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

 

''Onun için bir yandan hızlı treni getireceğiz, Türkiye'yi çekirdek hızlı tren ağlarıyla öreceğiz, bir yandan modern hızlı tren garları tasarlayıp inşa edeceğiz, bir yandan da mevcut kültür mirasımıza yaşatarak sahip çıkacağız. Bir yandan demir yolu endüstrisini geliştireceğiz, hızlı trenin rayını, makasını, traversini, hatta aracını ülkemizde üreteceğiz, bir yandan da Buharlı trenlerin hatırını sayacağız. Bir yandan 100 yıldır el değmeyen yolları yenileyeceğiz, bir yandan da 154 yıllık bu uzun ve zengin hikayenin belgeselini yapacağız, filmini yapacağız, bu hafızanın arşivini oluşturup gelecek kuşaklara aktaracağız.

 

Bir yandan lojistik üsler kurarak, demir yolu üretim merkezi bağlantılarını sağlayarak demir yolu taşımacılığının payını artıracağız, bir yandan da garları sanatsal etkinliklerle, sergilerle, konserlerle şenlendireceğiz.

 

demir yollarının sanatla ve hayatla olan bağını güçlendirmek demir yolcuların öncelikli görevidir. Buna destek vermek de aşılmayan yerde ne gerekiyorsa yapmak da Ulaştırma Bakanı olarak benim görevimdir.''

 

Şu anda Demiryolları Müzesi olarak kullanılan binanın Anadolu Bağdat Demiryolları'nın direksiyon binası ve müdürlük binası olarak kullanıldığını hatırlatan Yıldırım, Atatürk'ün bu binayı Ankara'ya geldikten sonra konut ve karargah olarak kullandığını söyledi. Yıldırım, ''Geçmiş burada, içinde yaşadığımız 'şimdi' dediğimiz an burada, gelecek de burada. Geçmişi olmayanların geleceği olmaz. Geçmiş olmadan da gelecek kurulmaz, kurulamaz'' dedi.

 

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da törende yaptığı konuşmada, ''güzel ve çok doğru girişim'' sebebiyle TRT ve TCDD genel müdürlüklerini ve ana sponsor Ziraat Bankası'nı kutladı.

 

Törene geç katılması nedeniyle TCDD Türk Sanat Müziği Korosu'nun konserinden sadece bir şarkı dinleyebildiğini ifade eden Arınç, korodan tören sonrası bir şarkı daha söylemesini istedi.

 

TBMM Başkanlığı döneminde kendisinin de bir koro kurduğunu anımsatan Arınç, koroyu Balkan ülkelerine gönderdiğini, Filipe, Kırcaali ve Dolurca bölgesinde konserler verildiğini anlattı. Bir kurumun kendi içerisinde koro kurarak, Türk müziği çalışmaları yapmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Arınç, bu tavrın alkışlanacak bir tavır olduğunu belirtti.

 

-''İYİ BİR MODACI İLE ÇALIŞIN...''-

 

Koroda yer alan erkeklere şapkanın yakıştığını ancak kadınlara şapkanın yakışmadığını belirten Arınç, ''Beylere şapka gitmiş ama hanımefendilere daha uygun aksesuar düşünün Sayın Genel Müdürüm. İyi bir modacı ile çalışın ki bu hanımefendiler çok güzel kıyafete layık'' dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.