Başbakan İTO'nun kutlamasında

Başbakan İTO'nun kutlamasında

İTO'nın, 125'inci yıl kutlama galası İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı...

İTO'nın, 125'inci yıl kutlama galası İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun, milletvekilleri, iş dünyasının önde gelen isimleri, kamu ve özel sektör temsilcileri, İTO Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, çalışanları ile sivil toplum örgütleri ve medya temsilcilerinin katıldığı tören, İTO Meclis Başkanı Muharrem Keçeli'nin açılış konuşması ile başladı. İTO'nun 125 yılı belgesel filminin özeti konuklara sunulduktan sonra İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı.  

Gecede konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul'un dünyada ekonomik alanda çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, İTO'nun bu alandaki önerilerine önem verdiklerini söyledi. İktidara geldiklerinde sokağın, çarşının nabzını tutacaklarını söylediklerini hatırlatan Erdoğan, "Görevde olduğumuz süre içinde bütün meslek örgütleri ile esnafımızla sürekli iç içe olduk. Mahmutpaşa ve Tahtakale'nin yolunu bile bilmeyenlerin ekonomiden bahsetmesi, ekonomiye iyi yön vermesi mümkün değildir. Bunun acı örneklerini bizden önceki iktidarlar döneminde de gördük. Bugün bakın ekonomide nereden nereye geldik. Bunu söylerken tabii ki yaptıklarımızın yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Ama biz Ankara'da fildişi kulelerden makro ekonominin rakamlarıyla ahkam kesmedik. Biz her zaman çarşının, pazarın, vatandaşın ve esnafın nabzını tutmayı ilke edindik. Buna rağmen enflasyonda elde ettiğimiz başarıyı karalamak isteyenler var. Buna gölge düşürmek isteyenler var" dedi.

2003 yılında 1 kilo ekmeğin 1 milyon 11 lira olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2004 yılında 1 milyon 117 bin lira, artış sadece yüzde 5 oldu. 2005 ve 2006 yıllarında da artış yüzde 5-6 civarında kalmıştır. Hatta bazı beyaz eşyalarda rakamlar bırakın artmayı gerilemiştir. Ama bu da yetmez. Enflasyonda 2007 hedefimiz yüzde 4'ün biraz üzerinde olacaktır. 2007'nin seçim yılı olması sebebi ile de bu hedefimizden bir sapma olmayacaktır. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Biz normal programımız neyse seçim yılında da bu programa aynen devam edeceğiz. Artık eski dönemlerde olduğu gibi kimse boşuna seçim ekonomisi gibi bir hülyaya kapılmasın."

Erdoğan, Türkiye'de ekonominin çektiği en önemli sıkıntılardan birinin de kayıt dışı olduğuna dikkat çekerek, "Bizim petrolümüz yok, tek gelir kaynağımız vergiler. Ama 'vergileri aşağı çekelim, sürümden kazanalım' dedik ancak esnafımız, işadamlarımızda bir değişme olmadı. Özellikle İstanbul esnafına sesleniyorum. Gelin bize destek olun, kayıt dışı bir faaliyet gördüğünüzde birileri gücenir diye ihbar etmekten kaçınmayın" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, AB ile müzakere sürecinin sürekli siyasi engele takıldığına dikkat çekerek, "İkide bir önümüze Kıbrıs meselesini getiriyorlar. Hani bu müzakereler teknik konularda olacaktı? Eğer bunlar sebebiyle bize zorluk çıkarmaya devam ederlerse, kaldırırız Mastrict kriterlerini yerine Ankara kriterlerini getiririz. Kopenhag kriterleri yerine İstanbul kriterlerini devreye koyarız. AB artık bu çifte standartlı uygulamalarından vazgeçmelidir. Eğer Türkiye'nin önünü açmazlarsa tek kutuplu bir medeniyetler topluluğu olmaktan öteye gidemezler" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de finans sektöründe de büyük gelişimin yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, "Bankaların 2002 yılında kullandırdığı kredi miktarı 32 milyar YTL iken, bu rakam 2006 yılı sonunda 170.6 milyar YTL oldu. 2002'de 21.7 milyar YTL olan ticari krediler, 2006'da 91.4 milyar YTL seviyesine yükselmiştir. 4 katın üzerinde bir artış söz konusu. Nereden nereye. Bu alanlardaki çabalarımızı sürdürecek esnafımızın, tüccarımızın, sanayicimizin önünü açmaya devem edeceğiz" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, İTO'nun Türkiye ekonomisinin gelişmesine çok önemli katkılar sağlayan, iş dünyasına güçlü aktörler kazandıran bir meslek örgütü olduğunu vurguladı. Coşkun, İTO'nun genç ve vizyonu geniş kadrosuyla daha büyük başarılara imza atacağına inandığını kaydetti.

Yalçıntaş, konuşmasında, İTO'nun temel değeri ve vazgeçilmez ilkesinin özgürlük olduğunu belirterek, "Nasıl biz kurulduğumuz ilk günden beri "hür teşebbüsü ve hür düşünceyi" savunuyorsak, bugün de aynı inançla sadece iş dünyası değil, siyasal ve kişisel hayatımız için de özgürlükleri savunuyoruz" dedi.

Açılış konuşmalarından sonra İTO'nun önceki başkanları, Nazmi Akın, Yalım Erez, Hamdi Tombak, Refik Aras, Atalay Şahinoğlu ve Mehmet Yıldırım'a . TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da İTO teşekkür plaketleri verildi.

İTO, 125. yılını özel projelerle kutlayacak. Yıl boyunca sürecek kutlama etkinlikleri, Atatürk'ün bugüne kadar yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan "Sarışın Bir Kurt" adlı sergi ile başladı. Taksim Metrosunda bugün açılan sergi Atatürk'ün, bugüne kadar yayınlanmamış 200 fotoğrafından oluşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.