Bin aracın 14'ü Türkiye'den

Bin aracın 14'ü Türkiye'den

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyadaki her bin aracın 14 tanesinin, Avrupa'da kullanılan her iki televizyonun birinin Türkiye'de üretildiğini...

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyadaki her bin aracın 14 tanesinin, Avrupa'da kullanılan her iki televizyonun birinin Türkiye'de üretildiğini belirterek, ?Türkiye'nin dünya ekonomisinde ilk 10 ülke arasında olması için çaba sarf ediyoruz? dedi.

Çeşitli ziyaretler ve toplantılara katılmak üzere Çankırı'ya gelen Bakan Çağlayan Vali Ali Haydar Öner'i makamında ziyaret etti. Vali Öner ziyaret sırasında, Bakan Çağlayan'a kısa brifing verdi.
Ziyarette yaptığı konuşmada, Çankırı'ya yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Çağlayan, şunları kaydetti:
?Çankırı 2008 yılından başlamak üzere nasıl bir yol izleyecek. Yeni yapılacak olan sanayi stratejisinde Çankırı'da hangi sanayileşme stratejisi izlenecek. Enerji yatırımından çimento ve gıdadan birçok sektöre kadar çok önemli noktalarda sanayileşme faaliyeti gösterecektir. Bunun yanı sıra Çankırı Türkiye'nin önemli hububat üslerinden biri. Bunları yan yana koyarak kültürüyle, doğasıyla ve alt yapısıyla beraber Çankırı'ya yeni bir kimlik kazandıracağız. Bakanlığımız Çankırı'nın MR'ı için gerekli bütün bilgileri ve çalışmaları yürütecek. Bu anlamda Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşecek.?

?İŞSİZLİĞİ İLİKLERİNE KADAR BİLEN BİRİYİM?

Hükümetin çalışmalarına değinen Çağlayan, ?2002-2007 yılları arasında AK Parti hükümetlerinin Türkiye'yi nereden nereye getirdiğini hepimiz iyi biliyoruz. Ben çok iyi bilirim. Sanayicilik yapmış, sanayi odası başkanlığı yapmış biri olarak büyümeyi, ekonomik kalkınmayı, istihdamı çok iyi bilirim. İşsizliği birebir iliklerine kadar bilen biriyim. Bu noktada Cumhuriyet tarihinde AK Parti hükümetleri sayın Başbakanımızın önderliğinde gerçekten Türkiye çok önemli kazanımlar elde etmiştir? dedi.

?TÜRKİYE'NİN İÇERİDE VE DIŞARIDA İTİBARI ARTMIŞTIR?

Gayrisafi Milli Hasılanın 5 yıl önce 180 milyar dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan açıklamalarını şöyle sürdürdü:
?5 yıl öncesine kadar, bugün 489 milyar dolara çıkmıştır. 2008 hedefimiz de 520 milyar dolardır. 5 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye 106 milyar dolar ihracat yapmıştır.
Tek haneli enflasyon diye bir kavram yokken tek haneli enflasyon dönemine girilmiştir ve Türkiye'nin içeride ve dışarıda itibarı artmıştır. Bu itibarın artması siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamıştır. Türkiye bu noktada çok önemli kazanımlar elde etmiştir. Çünkü dünyanın 17. Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi olmuştur. Bunlar çok önemli gelişmeler. Dünyadaki her bin aracın 14'ü, Avrupa'daki kullanılan her iki televizyonun biri Türkiye'de üretiliyor. Bunlar Türkiye'nin siyasi istikrarını sağlamasıyla beraber ekonomik istikrarın da nereye geldiğinin göstergesidir. Fakat gelmiş olduğumuz bu nokta yetmez. Türkiye'nin bunlardan daha fazlasına ihtiyacı var.?

-?DÜNYA EKONOMİSİNDE ÇOK OLUMSUZ GELİŞMELER YAŞANIRKEN..?-

Çağlayan, ?dünya ekonomisinde çok olumsuz gelişmeler yaşanırken Türkiye ekonomisinde ciddi ilerlemeler kaydedildiğini? belirterek, ?Merkez Bankası tam tesis edilmiş durumda. 2001 senesinde Türkiye, 5 milyar dolarlık bir paranın çıkmasıyla kriz yaşamıştı. Bugün Merkez Bankası'nda 75 milyar dolardan fazla para vardır. Bu anlamda Merkez Bankası çok iyi ve statik bir yapıya kavuşturulmuştur? dedi.

?Dünya ülkelerinin ekonomilerindeki ufak değişmeler tabii ki ülke ekonomimizi de etkilemektedir. Türkiye bütün dünya ile iş yapan bir konumdadır? diyen Çağlayan, gelecek dönemde Çankırı'ya yeni bir sanayi sistemi, yeni bir sanayi envanteri ve yeni bir teşvik sistemi uygulayacaklarını anlatarak, şöyle konuştu:
?Mevcut teşvik sistemini bir kenara atarak uluslararası rekabet gücüne sahip, yüksek teknoloji içeren teşviklerde sadece vergisel indirimler değil aynı zamanda fiziki alt yapının da kapsama alınacağı bir teşvik sistemi olacak. Bir işletmeye sadece vergi ya da sigorta indirimi yapmamız yetmez. Enerji desteği de yetmez. Aynı zamanda fiziki alt yapı da desteklenecek.

Çankırı, Avrupa Birliği projelerinde 2007-2009 döneminde DPT tarafından seçilmiş 15 ilin içinde. Benim bakanlığım iki ayrı Avrupa Birliği Projesine koordinasyonluk yapıyor. KOBİ'lerin gelişmesi ve rekabet güçlerinin artırılması noktasında iki önemli noktaya denk geliyor. Bunun bir tanesinde 140 milyon 300 bin avroluk bir projeyi kullanmaya hak kazanmıştır. Çankırı ne kadar çalışırsa o kadar payını alacak. Diğeri ise 2.17 milyar avroluk projedir. Bununla da rekabet edilebilirliğin destekleneceği çalışmalar için kullanılacaktır.?

Sivil Toplum kuruluşlarıyla meslek kuruluşlarının, getireceği projelerle hibe imkanı bulacağını ifade eden Çağlayan ?Benim bakanlığımın herhangi bir birimi bu projede önemli rol oynayıp laboratuvarlar başta olmak üzere tasarım merkezleri gibi birçok merkezlerin inşaatının yapımından içindeki teçhizata kadar çok ciddi bir destek sağlanacak. Türkiye'nin dünya ekonomisinde ilk 10 ülke arasında olması için çaba sarf ediyoruz? dedi.

Vali Öner, Bakan Çağlayan'a, yaren kültürünü anlatan Yaren Dergisi ile İnandık Vazosu hediye etti.
Bakan Çağlayan'a milletvekilleri ve Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç eşlik etti.
Çağlayan daha sonra ?İstişare ve Değerlendirme? toplantısı için 10. Yıl Kültür Merkezi'ne geçti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.