Bozankaya’nın tramvayı Avrupa yolunda
Raylı sistem, ticari araç tasarımı ve üretiminde yaptığı yatırımlarla Türkiye’de yerel yönetimlerin tercihi olan Bozankaya A.Ş., Avrupa’da ilk defa...
Raylı sistem, ticari araç tasarımı ve üretiminde yaptığı yatırımlarla Türkiye’de yerel yönetimlerin tercihi olan Bozankaya A.Ş., Avrupa’da ilk defa yerli üretim olan Tramvay’ı ve Türkiye’nin ilk Trambus’ü ile görücüye çıkıyor. 23 – 27 Eylül tarihlerinde Almanya Berlin’de düzenlenecek Innotrans 2014 Fuarı’na katılacak Bozankaya A.Ş., yabancı toplu taşımacılık yatırımlarına yönelik olarak yerli üretim araçlarını sunacak.
Türkiye’de toplu taşımacılık alanında yaptığı girişimler ve aldığı ihaleler ile adından sıkça söz ettiren Bozankaya, Innotrans 2014 Uluslararası Ulaşım Teknolojileri, Sistemleri ve Araçları Fuarı’nda toplu taşımacılık çözümleri için son teknolojiyle geliştirdiği yeni araç projelerini Avrupa’ya tanıtacak. Türk yerli üretimi ile global bir oyuncu olmayı hedefleyen Bozankaya, yüzde 100 alçak tabanlı olarak ürettiği yerli tramvayı ve 4 Milyon Euro A-Ge yatırımı ile geliştirdiği Türkiye'nin ilk Trambus’ü ile görücüye çıkacak.
Bozankaya’nın Yerli Tramvayı Avrupa’ya açılıyor...
Bozankaya, raylı sistem toplu taşıma araçlarına olan ihtiyaca yönelik olarak tamamıyla Türk mühendislerden oluşan bir ekip ile yüzde 100 alçak tabanlı tramvay tasarımı hazırlayarak, üretimini tamamladı. Yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda 33 metre uzunluğunda ve 5 modülden oluşan şehir içi alçak tabanlı tramvay, üretime hazır hale getirildi. Uluslararası standartlara uygun bu yerli tramvay, birçok şehrin ulaşım problemlerine çözüm olmak üzere hizmete sunulacak. İlk olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile 30 tramvay için protokol imzalayan Bozankaya, yerel yönetimlerden gördüğü ilgi sonrasında yurtdışındaki talepler için yerli Tramvay’ını Innotrans 2014 Fuarı’nda sergiliyor olacak.
Yüzde yüz yerli mühendisler tarafından tasarlanan, Bozankaya üretimi olan ilk yerli Trambus, Innotrans 2014’te...
Bozankaya A.Ş., Türkiye’nin ilk yerli Trambus üretimini gerçekleştirerek alanında öncülük ediyor. Teknoloji olarak günümüz tramvay ve metro araç teknolojisine sahip olan Trambusler, lastik tekerlek donanımı ile altyapı maliyeti gerektirmeyen ve dolayısıyla raylı sistemlere kıyasla bütçe avantajı sağlayan ulaşım sistemleri olarak ön plana çıkıyor. Projedeki özellikler, sistemler, araç sayısı, tipi ve hat uzunluğu gibi değişkenlere bağlı olarak bütçeler farklılaşabilse de Trambus’te km başına düşen yatırım maliyeti 1,2 ile 1,5 milyon Euro arasında, Tramvay’da km maliyeti 5 ile 7 milyon Euro arasında değişiyor. Bu durumda yatırım maliyeti açısından karşılaştırıldığında Trambus’ün tramvaya oranla ortalama 3-4 kat daha avantajlı olduğu görülüyor. Trambus ile tramvay sistemlerine yakın bir yolcu kapasitesi sağlamak ise mümkün oluyor. Bozankaya 18 metre olan Trambus ile 150, 24 metre olan Trambus ile 221 yolcu kapasitesi sunuyor. Ayrıca Trambusler’in enerji tüketim değerleri km başına dizel yakıtlı otobüslere göre yüzde 65-70 oranında tasarruf sağlıyor. Gürültü ve hava kirliliğini en düşük seviyeye getiren Trambus, düşük yakıt maliyeti sunarken sıfır emisyonlu şehir içi taşımacılığı için hizmet veriyor. İlk olarak Malatya Belediyesi için 10 adet üretilen Bozankaya üretimi olan Trambus, raylı sistemler için hem iyi bir alternatif oluyor, hem de raylı sistemlere entegre çalışabiliyor.
Bozankaya Genel Müdürü Aytunç Günay, fuar öncesi yaptığı açıklamada; “Bozankaya’nın tasarımı ve üretimi olan Trambusler, raylı sistem ve ticari araçlar ile toplu taşımacılık ve ulaşım sektöründe günümüz beklentilerini en iyi şekilde karşılıyoruz. Toplu taşımacılık ve ulaşım alanında bir dünya markası haline gelebilmek için emin adımlarla ilerliyoruz. Almanya’da düzenlenecek Innotrans Fuarı bu açılımımız için büyük önem taşıyor,” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.