Bu sınırı geçmek artık keyif olacak

Bu sınırı geçmek artık keyif olacak

Meksika-ABD sınırındaki El Paso sınır kapısından sonra dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en yoğun sınır kapısı olan Türkiye-Bulgaristan arasındaki...

Meksika-ABD sınırındaki El Paso sınır kapısından sonra dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en yoğun sınır kapısı olan Türkiye-Bulgaristan arasındaki Kapıkule, artık kilometrelerce uzayan araç kuyruklarıyla değil, VIP binası, lüks alışveriş merkezleri ve son teknolojiyle donatılmış x-ray cihazlarıyla anılacak.

Gümrük kapılarının modernizasyonunu üstlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yap-işlet-devret modeliyle yeniden inşa edilen Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı, cuma günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Kapıkule'nin modernizasyonunun tamamlanmasının ardından yeniden hizmete alınması dolayısıyla düzenlenen törende, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük Müsteşarı Mehmet Emin Zararsız ile çok sayıda oda ve borsa başkanı da hazır bulundu.

Toplam 140 milyon TL yatırımla baştan aşağıya yenilenen Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarından yıllık araç geçiş kapasitesi yaklaşık yüzde 400 artırıldı, bekleme süresi 30 dakikadan 10 dakikaya düşürüldü.

 

Sınır kapılarına 270 milyon TL yatırım

Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin kara sınır kapılarından yılda 5 milyon araç ve 15 milyon yolcu geçtiğini belirterek 2008'de 330 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacminin yüzde 40'ının kara gümrük kapıları aracılığıyla gerçekleştiğine işaret etti. Sınır kapılarının modernizasyonu projesinin, Gümrük Müsteşarlığı ve TOBB öncülüğünde 137 oda ve borsanın da katıldığı yap-işlet-devret modeliyle yürütüldüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar Habur, Cilvegözü, İpsala ve Sarp gümrük kapılarını kısa sürelerde tamamlayarak hizmete açtıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Nusaybin, Dereköy, Dilucu, Akçakale, Türkgözü, Yayladığıy Karakamış ve Öncüpınar gümrük kapılarına yönelik proje çalışmalarının da Gümrük Müsteşarlığı ile sürdürüldüğünü ifade etti.

Gümrük kapılarında bugüne kadar ithal edilen büyük boyutlu x-ray cihazının Türkiye'de imal edilebilmesi için TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte çalışmalara başladıklarını da açıklayan Hisarcıkloğlu, "Böylece ülkemize hem döviz hem de teknoloji kazandırmış olacağız. Diğer yandan, başlangıcından bu yana, bu kapılardan elde edilen gelirlerden devlete 35 milyon TL vergi geliri sağladık" diye konuştu.

Konuşmasında taşıma alanında yaşanan kota sorununa da değinen Hisarcıklıoğlu, Türk şirketlerinin AB ülkelerinde giderek ağırlaştırılan taşıma kotaları nedeniyle iş yapamaz hale getirilmekte olduğunu vurguladı.

 

Sınırda yeni trend Kapıkule AVM

Yenilenen Kapıkule Sınır Kapısı'nın en ilgi çekici noktalarından birini, yaklaşık 20 bin metrekarelik alışveriş merkezi (AVM) oluşturuyor. Uluslararası havaalanlarının "duty free" bölgelerini aratmayan ve adeta "Kapıkule AVM" olarak adlandırılabilecek binada, yolcuların her türlü ihtiyaçlarını sağlayabilecek free shop, restoran, market ve hediyelik eşya mağazaları bulunuyor. Gümrük Vergisi'nden muaf free shop'lardan yalnızca pasaportu olanlar alışveriş yapabilecek.

  

Kapıkule Sınır Kapısı, 140 milyon TL'ye mal oldu

- 14 ayda tamamlanan modernizasyon çalışması 140 milyon TL'ye mal oldu.

- Kapıkule'den yıllık 1.2 milyon adet olan araç geçiş kapasitesi, 5 milyon araca çıkarıldı.

- Hamzabeyli'nin araç kapasitesi 220 binden 500 bin araç ve 1.5 milyon yolcuya çıkarıldı.

- TIR bölümünde 11 adet peron, yolcu bölümüne ise 23 peron inşa edildi.

- Sınır kapısında ticari araçlara hizmet amacıyla Petrol Ofisi'ne ait bir akaryakıt istasyonu kuruldu.

- Türkiye'nin tüm kara sınır kapılarından yılda 5 milyon 600 bin araç, 15 milyon yolcu giriş-çıkış yapıyor.


Aram Ekin DURAN - REFERANS

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.