Bulgaristan ticareti kısıtlıyor
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Bulgaristan'ın, Türkiye'nin Batı'ya çıkışlarını ve serbest ticaretini engellemeye çalıştığını...
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Bulgaristan'ın, Türkiye'nin Batı'ya çıkışlarını ve serbest ticaretini engellemeye çalıştığını belirterek, "Biz Bulgaristan üzerinden yılda yaklaşık 170 bin sefer yaparak Avrupa'ya 30 milyar Euro'luk mal taşırız. Ama Bulgaristan bunu kısıtlamaya çalışıyor" dedi.
Nuhoğlu, AB'nin gelişmiş ülkeleri Almanya, Hollanda, Belçika ve Danimarka'nın lojistik şirketlerinin Bulgaristan'da yapılanmaya çalıştıklarını ve bu yapılanmanın sonucunda Türkiye üzerinden yapılacak taşımalardan pay almak istediklerini söyledi.
Bulgaristan ile Türkiye arasında 1979 yılında yapılan bir anlaşmaya göre, karşılıklı olarak iki ülkenin birbiri üzerinden transit geçerek üçüncü ülkelere taşıma yapmalarının serbest bırakıldığını anımsatan Nuhoğlu, bu anlaşmayı Bulgaristan'ın 1 Ocak 2007 tarihinde tek taraflı olarak feshettiğine değindi. Çetin Nuhoğlu, "Bulgaristan, bizim Batı'ya çıkışlarımızı, serbest ticaretimizi engellemeye çalışıyor. Biz Bulgaristan üzerinden yılda yaklaşık 170 bin sefer yaparak Avrupa'ya 30 milyar Euro'luk mal taşırız. Ama Bulgaristan bunu kısıtlamaya çalışıyor. Batı ülkelerindeki lojistik firmaları Bulgaristan ile ilgili bu tip strateji geliştirdiler" diye konuştu.
Nuhoğlu, ocak ayında Sofya'da yapılan bir toplantıda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 1979 yılında başlayan uygulamaya tekrar geçilmesini istediğini anlattı.
RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Kıyak da sorunun aslında transit geçişler olmadığını, araçların ülkelere gidip yük almasından kaynaklandığını belirtti.
DÜNYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.