"BURGEMSAN, Bursa'yı uçurur"
40 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen BURGEMSAN'ın hayata geçmesiyle Bursa, dünyada yıllık 250 milyar dolarlık büyüklüğü bulunan gemi inşa sanayiinde...
40 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen BURGEMSAN'ın hayata geçmesiyle Bursa, dünyada yıllık 250 milyar dolarlık büyüklüğü bulunan gemi inşa sanayiinde çok önemli bir konuma gelecek.
Gündem 16, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve kısa adı BURGEMSAN olan Bursa Gemi İnşaat Sanayi Projesi'ni mercek altına aldı.
İbrahim Öge'nin özel haberinde, çok çarpıcı bilgiler yer aldı.
Söz konusu haberde, dünyadaki gemi inşa sanayi ile deniz taşımacılığı pazarındaki payı artırmak, ülkenin yaşlı gemi filosu ile dünya deniz ticaret filosunun Türk tersanelerinde yenilenmesini sağlamak, savunma sanayiine dönük altyapı oluşturmak, döviz girdisiyle cari açığı önlemek ve yeni istihdam alanları oluşturmak amacıyla hazırlanan projenin aktörlerinin Valilik, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Uludağ Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü olduğu belirtildi.
5 yıl içinde bitirilmesi planlanan projenin bir diğer amacı ise, Bursa'ya yeni bir lokomotif sektör kazandırmak. Öge'nin projeye ilişkin sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, "İleri teknoloji gerektirmeyen, bütün dönemlerde 3-4 yıllık siparişleri dolu olan, yıllık ciro hacmi 250 milyar doları bulan ve ülkemizin bu pastadan aldığı payın ancak 2 milyar dolar civarında olduğu gemi inşa sektörü, kent ve ülkemiz adına çok olumlu katkılar sağlayacak" dedi.
250 milyar dolarlık pasta
Gemi inşa sanayiinin büyüyen ve talep gören bir sektör olduğuna işaret eden İnan, bunun en büyük nedeninin dünya ticaretinin yüzde 95'inin deniz taşımacılığı ile yapılmasını gösterdi. Bu sektörün ayrıca çelik sanayi, makine imalat sanayi, elektrik elektronik sanayi, boya sanayi ve lastik plastik sanayi gibi pek çok sanayi kollarınca beslendiğine değinen İnan, "Ülkemizde işsizlik sorununa da katkı sağlayabilecek nitelikte olan gemi inşa sektörü, askeri, ticari ve sosyal açıdan da değişik ve özel bir öneme sahip" diye konuştu.
Gemi inşa sanayiinin yıllık 250 milyar dolar, deniz taşımacılığı sektörünün de 380-400 milyar doları bulan büyüklüğe sahip olduğunun atını çizen İnan, AB üyeliği yolunda ilerleyen Türkiye'nin mevcut deniz ticaret filosunun yüzde 44'ünün 20 yaş üzerinde olduğuna değindi.
İnan, "Bunlardan özellikle 188 parçadan oluşan 0,8 milyon GRT'luk tanker filomuzun gemi sayısı itibariyle 113 adedinin önümüzdeki yıllarda kesinleşecek olan Deniz ve Çevre Güvenliği Uluslararası Konvansiyonları sebebiyle hurdaya çıkarılması ve yerine yenilerinin yapılması veya satın alınması, ayrıca yaklaşık 300 parçadan oluşan, yakın sahil gemileri filomuzun da yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı en fazla 5 yıllık bir süre içinde yeni teknolojilere göre dizayn edilip modern teçhizatla donatılmış gemilerle yenilenmesi gerekecek. Bu durum da önümüzdeki yıllarda gemi inşa sanayiinin potansiyel pazarını artırıyor" dedi.
Bu tablo karşısında Türkiye'de de gemi inşa sektörüne yönelik Organize İhtisas Bölgesi kurulması gerektiğini bildiren İnan, "Ülkemizde halen gemi inşa sanayiinin kalbi durumunda olan bölge Tuzla'dır. Bu tersanelerin ve tersaneleri işleten firmaların merkezleri de ağırlıklı olarak İstanbul'da bulunuyor. Daha geniş ve dünya standartlarında Tuzla'ya ve İstanbul'a yakın yeni tersaneler bölgesi oluşturulmalı. Bu tersane alanı için Bursa ili Karacabey ilçesi veya Balıkesir ili Bandırma ilçesi sahilleri konum olarak uygun bir bölge olabilecek.
Bu bölgeye Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması, bu bölgenin her türlü ebat ve tonajlarda gemi inşa edilecek şekilde planlanması, Tuzla ve İstanbul merkezli firmalar ile Bursa'da tekstil sektöründen çıkan veya oto yan sanayinde tecrübeli firmaların bu alana yatırımlarını yöneltmelerini de sağlayabilecek. Bu bölgede kurulacak OSB ile yüksek teknolojiler kullanılarak büyük tonajlı gemi inşası gerçekleştirilebilir" dedi.
Projeye üç ayrı adres
40 bin kişiye istihdam olanağı sağlaması beklenen proje, Ankara ve Bursa'da tartışılmaya devam ederken, Gündem 16, BURGEMSAN'ın nereye inşa edileceğine dair bilgi ve haritalara da ulaştı. Proje kapsamında Karacabey'de 3 ayrı bölge tespiti yapıldığı öğrenildi. İlk bölge Susurluk Irmağı'nın Marmara Denizi'ne döküldüğü noktanın batısında kalan alan? Bayramdere-Susurluk Irmağı arasında kalan ve 250 metre genişliğindeki düz sahile sahip olan alanın uzunluğu 7.6 kilometre. Mülkiyeti tamamen Hazine'ye ait olan bölgenin Karacabey'e uzaklığı ise 33 kilometre.
İkinci bölge ise, Malkara Mevkii ile Kurşunlu Dalgakıran'ı arasındaki 8 kilometrelik alan. Dik bir kıyı şeridine sahip olan bölgenin mülkiyeti Hazine'ye ait ve Karacabey'e 40 kilometre mesafede?
Üçüncü ve son bölge ise, Ankaralılar Sahil Sitesi'nin batısında kalan ve Yenice Poyraz Kayası Mevkii'ne kadar devam eden 13 kilometrelik dik kıyı şeridi. Bölgenin mülkiyeti de Hazine'ye ait ve Karacabey'e 50 kilometre mesafede?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.