Buza magnezyum klörür çözümü
Karayollarında kar ve buzla mücadelede yılda 50 ila 100 bin ton arasında tuz harcayan Karayolları Genel Müdürlüğü, İsviçre ve...
Karayollarında kar ve buzla mücadelede yılda 50 ila 100 bin ton arasında tuz harcayan Karayolları Genel Müdürlüğü, İsviçre ve Rusya gibi bazı ülkelerde tercih edilen ve çözücü etkisi daha uzun süreli magnezyum klörürün yaygın kullanımı için hazırlık yapıyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye'de kısmen kullanılan kimyasal maddenin yaygın kullanımı için öncelikle pilot bölgeler seçerek, özellikle şehir geçişlerinde yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu noktalarda kullanımını planlıyor.
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, kış şartlarında yaklaşık 64 bin kilometre karayolunda kar ve buzla mücadele ettiklerini, vatandaşlara daha konforlu seyahat imkanı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.
Türkiye'nin kar ve buzla mücadelede yılda 50 ila 100 bin ton arasında tuz kullandığını, büyük çoğunluğu sathi kaplama olan karayollarına tuz-kum ya da kum serpildiğini kaydeden Turhan, coğrafi yapılarına göre kar ve buzla mücadele eden tüm ülkelerde oluşmuş bir mücadele düzeni bulunduğunu belirtti.
Karayolları Genel Müdürlüğünün kar ve buzla mücadelesinde ekip ve ekipmanlarının sulu sisteme göre değil, kuru granül sisteme göre dizayn edildiğini kaydeden Turhan, buzlanmayı gevşetmek, çözmek ve akar hale getirmek için yoğunlukla tuz kullandıklarını, amonyum nitratı da denediklerini, bu malzemelerin eksi 7 dereceye kadar etkili olduğunu ifade etti.
Turhan, tuzun yolda daha etkili olabilmesi için suyla ıslatarak da verildiğini, böylece yüzde 50 ile 60 arasında tuzdan tasarruf sağladıklarını bildirdi.
Karayollarında buz ve karla mücadelede kullanılan malzemenin etkisinin trafiğe bağlı olarak 12 ila 24 saat arasında olduğunu dile getiren Turhan, İsviçre ve Rusya gibi ülkelerde kullanılan ve etkisinin 36 ila 48 saat sürdüğü iddia edilen magnezyum klörürü Ankara-İstanbul otoyolunun Bolu-Gerede kesiminde, İstanbul çevre yollarında, Boğaz Köprüsünde, İstanbul ve Ankara şehir merkezlerinde de magnezyum klörürü denediklerini belirtti.
Turhan, "Bu sisteme geçmek için zaman ve ön yatırıma gerek var. Yeni sistemler ve malzemeler için lojistik yapıya yatırım gerekiyor" dedi.
Magnezyum klörürün, kuru ve granül malzeme gibi nakliyesi ve depolamasının mümkün olmadığını, bu kimyasalı depolayabilmek için yeni silolar yapılması gerektiğini vurgulayan Turhan, malzemenin yola serilmesi için vidanjörlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Turhan, "Olumlu sonuç alınırsa bu sisteme geçebiliriz. Öncelikle pilot bölgeler seçerek, özellikle şehir geçişlerinde yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu noktalarda kullanmayı planlıyoruz. Bu kış ihtiyaç olursa, tankerle ikmal yerinden alınarak ihtiyaç duyduğumuz noktalarda kullanacağız" diye konuştu.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.