Çin trafiğinde 'idam' tartışması

Çin trafiğinde 'idam' tartışması

Ülkenin doğusundaki Hangcou şehrinde otomobil yarışı yaparken 7 Mayısta 25 yaşındaki bir gencin ölümüne sebep olan Hu Bin'in sadece 3 yıl hapis cezasına...

Ülkenin doğusundaki Hangcou şehrinde otomobil yarışı yaparken 7 Mayısta 25 yaşındaki bir gencin ölümüne sebep olan Hu Bin'in sadece 3 yıl hapis cezasına çarptırılması ülke çapında tartışmalara yol açtı.


Kazada ölen Zhejiang Üniversitesi mezunu Tan Cou'nun ailesi bu cezayı az bularak bir üst mahkemeye itirazda bulunacağını bildirdi.

Tan Cou'nun ailesine 1,13 milyon yüen (yaklaşık 246 bin TL) tazminat ödeyecek olan Hu Bin'in ailesi ise cezayı ağır buldu.


Başyargıç Pan Bo, basına yaptığı açıklamada, üniversite ikinci sınıf öğrencisi Hu'nun "kamu güvenliğini tehdit etmek" suçuyla değil, "ölüme yol açan trafik kusurundan yargılandığını, hatta kasıt olmadığından daha az ceza verilebileceğini" ifade etti.


Hu'nun kazadan sonra durduğunu ve yardım istediğini anlatan Po, ailesinin tazminat ödemesinden dolayı Hu'nun cezasının azaltılabileceğini kaydetti. Başyargıç Po, Hu'nun hız yapabilmek için otomobilinin motorunda kurallara uygun olmayan düzenlemeler yapmasının ise "kötü bir sosyal etkisi" olduğuna dikkati çekti. Po, olaydaki kaybın geri getirilemeyeceğinden dolayı tazminat miktarının artırılmasını önerdiğini sözlerine ekledi.


KARARA TEPKİLER


İnternet sitelerinde ve gazetelerin yorum sayfalarında yer alan çok sayıda yazıda, "trafik suçlarına verilen cezaların caydırıcı olması" savunuldu.


China Daily gazetesinde yer alan yorumda, kısa süre önce Jiangsu eyaletinin Nanjing şehrinde içkili bir şoförün 9 kişiye çarptığı, biri hamile kadın olmak üzere beşinin ölümüne neden olduğu hatırlatılarak, "Şimdi bu şoför trafik suçu işlediği gerekçesiyle biraz tazminat, birkaç yıl da hapisle kurtulacak mı?" diye soruldu.


Yorumda "Caddeler kuralara uyan tüm vatandaşlara aittir, başkalarının hayatını hiçe sayan zengin çocuklarının oyun yeri değildir" denildi.

Bir başka yorumda ise Hu'nun kamu güvenliğini tehdit ettiği için en az 10 yıl hapis cezasına çarptırılması gerektiği, hatta ömür boyu hapis veya ölüm cezası verilebileceği savunuldu.


Çin'de bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 oranında azalmasına rağmen trafik kazalarında 29 bin 866 kişi öldü.


TRAFİK SUÇUNA ÖLÜM CEZASI VAR


Bu arada, Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde ehliyetsiz ve içkili araç kullanırken ters yola girerek, dört kişinin ölümüne yol açan bir şirket yöneticisi ölüm cezasına çarptırıldı.


Çengdu şehrindeki davada Aralık ayında meydana gelen olayla ilgili karar geçen Cuma günü açıklandı. Eyaletin resmi internet sitesinde ölüm cezasına çarptırılan 30 yaşındaki Sun Veyming'in "kamu güvenliğini tehdit ettiği" öne sürüldü.


Uluslararası Af Örgütü, Çin'de 2008 yılında en az 1718 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığını açıklamıştı. Çin'de yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı gibi şiddet içermeyen suçlara da ölüm cezası verilebilmesi zaman zaman tartışmalara yol açıyor.


En son Guicou eyaletinde bazıları 13 yaşında olan 18 yaşından küçük 11 kızı 7 erkekle fuhuş yapmaya zorlayan 37 yaşındaki Yuan Li adlı kişi ölüm cezasına çarptırıldı.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.