Demiryolcu çareyi karada arıyor
Özel sektör demiryolu taşımacıları, karayolunda yaşanan vahşi rekabetten şikayetçi. Biz demiryolcuyuz, ama ne yazık ki sorunlarımızın çözümü...
Özel sektör demiryolu taşımacıları, karayolunda yaşanan vahşi rekabetten şikayetçi. Biz demiryolcuyuz, ama ne yazık ki sorunlarımızın çözümü karayolunda diyen sektör temsilcileri, Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü bünyesinde demiryolu ile görevli Daire Başkanlığı oluşturulmasını istiyor.
Demiryolu Taşımacılığı Derneği (DTD) 17 Şubat Çarşamba günü düzenledikleri toplantıda sektör basınıyla bir araya geldi. Geleceğin demiryolu sistemini kurmak yolunda doğru bildiklerini, kamuoyu ile paylaşmayı periyodik olarak sürdüreceklerini ifade eden DTD Yönetim Kurulu Başkanı Mete Tırman, karayolu taşımacılık sisteminin kendi içinde yaşadığı sorunların demiryolunu da olumsuz etkilediğini kaydetti.
En ideal taşıma biçiminin kombine taşımacılık olduğunu belirten Tırman, Nasıl karayolu yurtiçi ve yurtdışında çok önemli sorunlarla uğraşıyorsa, demiryolu da aynı sorunlarla boğuşuyor. Bu durumdan hiçbir çıkarımız olmadığı halde, bunları birlikte yaşamak zorunda kalıyoruz. Aslında karayolunun sorunlarının çözülmesi demiryolunun önünü açacak. Karayolcu arkadaşlarımızla hem gönül hem de hedef birliğimiz var. Ancak, eksik olan güven sözleriyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
Miadını doldurmuş çok sayıda karayolu aracı var. Türkiye ekonomisinin de bu denli bir ihtiyacı yok. İç ve dış piyasada 250 bin araç rahatlıkla sistemin getirdiği kapasiteyi karşılayabilecekken, 700 bin araçla taşıma yapmanın bedelini düşük fiyatlarla görüyoruz. Sektör, düşük fiyatların getirdiği sonuçları çok derinden yaşıyor ve firmalar ayakta kalmakta zorlanıyor. Demiryolunu bunun dışında tutmak gerekir. Çünkü, demiryolunun kuralları katı ve serttir. Tanımlanmışın ötesinde bir yük taşıyamazsınız. Fiyatta rekabetin dışında kalan demiryolu, istiap hadleri nedeniyle de rekabetçi olamıyor ve karayolunun haksız rekabeti ile karşı karşıya kalıyor. Bu sorunlar çözülmediği takdirde, demiryolu Ulaştırma Bakanlığı"nın tanımladığı 2023 hedefine varamaz. Sorun, Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü"nün ele alması gereken bir sorundur. Kara Ulaştırma, sadece karayolu sorunlarının çözüm yeri değildir. Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü"nde daire başkanlığı düzeyinde bir birim kurulmalıdır. TCDD, bir ölçüde demiryolunun sorunlarını çözmeye çalışıyor. Ancak, bizim temel sorunumuz karayolundan kaynaklanan haksız rekabet. Bu nedenle çözümün adresi Ulaştırma Bakanlığı"ndadır. Biz demiryolcuyuz, ama ne yazık ki sorunlarımızın çözümü karayolunda. Sektörün önde gelen kardeş kuruluşları UND ve RODER"e gitmeyi "birlikte savaşalım" demeyi planlıyoruz. Bu savaş, sadece karayolunun değil biz de onların yanında olduğumuzu göstermeliyiz. Kazanırsak, hep birlikte kazanacağız.
DTD"nin öncelik ve talepleri
· Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü, (KUGM) demiryolu sektör sorunlarının çözümünde daha aktif olmalıdır. Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü bünyesinde demiryolu ile görevli Daire Başkanlığı oluşturulmalıdır.
· Demiryolu taşımacılığının sorunları KUGM tarafından tespit edilmeli, izlenmeli ve çözüme yönelik sektörel kuruluşlarla ortak görüşler oluşturulmalıdır.
· Karayolu fiyat rekabetinin yarattığı sorunlara çözüm olması açısından, sektöre ne tür teşviklerin verilebileceğine ilişkin ivedi bir çalışmanın başlatılması sağlanmalıdır.
· Türkiye" nin Lojistik Üs olmasına yönelik demiryollarının rolü ve bu rolün gerekleri en kısa zamanda belirlenmelidir.
· Kombine taşımacılığın geliştirilmesine yönelik önlemler sektör kuruluşları ile birlikte yeniden tanımlanmalı ve çözüm adımları atılmalıdır.
Selçuk ONUR - PERŞEMBE ROTASI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.