”Demiryolu taşımacılığında 2013 devrim gibi bir yıl oldu”

”Demiryolu taşımacılığında 2013 devrim gibi bir yıl oldu”

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryolu taşımacılığı açısından 2013′ün devrim gibi bir yıl olduğunu...

”Demiryolu taşımacılığında 2013 devrim gibi bir yıl oldu”Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryolu taşımacılığı açısından 2013′ün devrim gibi bir yıl olduğunu belirterek, “2013, TCDD’nin demiryolu üzerindeki 157 yıllık tekelinin kalktığı yıl olarak tarihe geçecek” dedi. Karaman, Ankara-Konya-Eskişehir arasındaki yaklaşık bin kilometrelik mesafede ilk hızlı tren ringinin oluşturulduğunu belirtti.

Karaman, demiryolu taşımacılığı açısından 2013 yılını değerlendirdi. Karaman, 2013'ün, Demiryolu Serbestleşme Kanunu'nun çıkması, Marmaray ve Konya-Eskişehir YHT Hattı'nın açılması, Ankara-İzmir YHT Hattı'nın temelinin atılması, Milli Tren Projesi ve BALO tren seferleri gibi tarihi gelişmelerin yaşandığı bir yıl olduğunu belirtti.

Geçen yılın demiryolu taşımacılığı açısından devrim niteliğinde bir yıl olduğunu, bunun da 1 Mayıs 2013'te yürürlüğe giren Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun'la gerçekleştiğini belirten Karaman, "Söz konusu kanun ile demiryolu taşımacılığı artık serbest hale geldi. Bu ne demek? TCDD altyapı hizmetlerini yürütürken tren işletmeciliği, kurulacak Türk Tren AŞ tarafından gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra ister yolcu, ister yük treni olsun yerli ve yabancı firmalar da kendi trenlerini işletebilecek. 2013, TCDD'nin demiryolu üzerindeki 157 yıllık tekelinin kalktığı yıl olarak tarihe geçecek" diye konuştu.

"Cumhuriyeti Marmaray ile taçlandırdık"

Karaman, Asrın Projesi olarak adlandırılan Marmaray'ın, Cumhuriyet'in 90. yıl dönümü olan 29 Ekim 2013'te hizmete açıldığını ve iki bayramın birlikte yaşandığını vurgulayarak, Asya ile Avrupa'nın denizin altından demir ağlarla birleştirildiğini, böylelikle Osmanlı'dan bugüne 153 yıllık bir rüyanın gerçeğe dönüştüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdul Gül'ün açılışını yaptığı Marmaray törenine, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, dış ülkelerden cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan düzeyinde katılımın olmasının, Marmaray'ın sadece Türkiye için değil, dünya için de öneminin göstergesi olduğunu ifade eden Karaman, proje kapsamındaki Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi tamamlandığında yılda 700 milyon yolcu taşınarak, İstanbul'un trafiğinde önemli oranda rahatlama sağlanacağını söyledi. Karaman, "Tabii ülkemizin ve dünyanın gözbebeği olan bu projeden sadece banliyö taşımacılığı olarak faydalanmayacağız. İleri ki süreçte yüksek hızlı trenler ve belirli saatler arasında yük trenleri de buradan geçecek. iki kıta arasını 4 dakikada geçen Marmaray'a İstanbullulardan yoğun talep var. Biz de bundan memnunuz" dedi.

"Türkiye'nin ilk hızlı tren ringini oluşturduk"

Yüksek hızlı tren yolcu taşımacılığı ve devam eden yüksek hızlı tren projelerine de değinen Karaman, Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya YHT hatlarından sonra Eskişehir-Konya arasında YHT işletmeciliğine başlandığını hatırlattı. Ankara-Konya-Eskişehir arasındaki yaklaşık bin kilometrelik mesafede ilk hızlı tren ringinin oluşturulduğunu belirten Karaman, şunları kaydetti:

"YHT işletmeciliği yaptığımız Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hatlarına bu yıl Eskişehir-Konya hattını da ekleyerek Mevlana ve Yunus Emre dostlarını bir araya getirdik. Ankara-Konya-Eskişehir ve Ankara arasındaki yaklaşık bin kilometrelik mesafede ilk YHT ringimiz de oluşmuş oldu. Ankara merkezli çekirdek hızlı tren ağı kapsamında Ankara-İstanbul, Ankara-Sivas ve Ankara-Bursa hatlarında inşa çalışmaları sürüyor. Ayrıca bu yıl içerisinde Ankara-İzmir hattının da temelini attık. Orada da çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Tüm bu hatlarımız tamamlandığında 15 ilimiz, 36 milyon vatandaşımız hızlı trenlerden faydalanmış olacak. Bu da ülke nüfusunun yarısı ediyor.

Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin Eskişehir-İstanbul etabında ise artık sona yaklaşıldı. Hattın Eskişehir-İnönü kesiminde test sürüşlerini tamamladık. 27 Aralık'ta Sayın Başbakanımızın da teşrifleriyle Köseköy-Arifiye arasında test sürüşleri gerçekleştirdik. Ankara-İstanbul hattı, biz demiryolcular ve ülkemiz için çok önemli. Yaklaşık 15 milyon nüfuslu Osmanlı başkenti İstanbul ile Cumhuriyet'in başkenti Ankara çok yakında "yüksek hızlı" buluşacak. İstanbullular kadar bizler de şimdiden bu buluşmanın heyecanını yaşamaya başladık. Artık Ankaralı ve İstanbullular hafta sonu kahvaltılarını birlikte yapabilecekler."

Hızlı trenler Türkiye'de üretilecek

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yeni nesil demiryolu araçlarının özgün tasarım ve yerli teknolojiyle Türkiye'de üretilmesine yönelik Milli Tren Projesi çalışmalarına başlanıldığını ve bu amaçla çalışma grubu oluşturulduğunu anlattı.

Milli Tren Projesi kapsamındaki araçların asgari yüzde 51 yerlilik oranıyla üretilmesi, yerlileştirme çalışmaları sonucunda bu oranın yüzde 85 düzeyine kadar çıkartılmasının hedeflediğinin altını çizen Karaman, şöyle konuştu:

"Milli Tren Projesi kapsamında yüksek hızlı trenler TÜLOMSAŞ tarafından, elektrikli ve dizel tren setleri TÜVASAŞ tarafından, yük vagonları ise TÜDEMSAŞ tarafından üretilecek. Bunun yanı sıra yürütmekte olduğumuz Milli Sinyalizasyon Projemiz var. TÜBİTAK'la işbirliği yaparak Sakarya/Mithatpaşa İstasyonu'nda Milli Sinyalizasyon Projesini uygulamaya koyduk ve başarılı sonuçlar aldık. Şimdi bunu Afyon-Denizli, Isparta-Burdur ve Ortaklar-Denizli istasyonları arasında uygulamaya koyarak şebeke geneline yaymaya başladık."

Karaman, gerek milli trenler gerekse milli sinyalizasyon sistemi ile dışarıya ödenen dövizin devletin kasasında kalacağına işaret etti.

BALO Treni 5 günde Almanya'ya ulaştı

Geçen yıl yük taşımacılığında da önemli gelişmeler kaydettiklerini ifade eden Karaman, 2004 itibaren başlattıkları blok tren taşımacılığıyla taşınan yük miktarının arttığını dile getirdi. Karaman, 2003'te demiryoluyla 16 milyon ton yük taşınırken, 2013'te bu rakamın 26 milyon tona ulaştığını söyledi.

TOBB işbirliğiyle BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyon) Projesi'ni hayata geçirdiklerini ifade eden Karaman, "Bu proje ile Anadolu kaplanlarının yüklerini başta Almanya'nın Münih ve Köln şehirleri olmak üzere Avrupa'nın iç kesimlerine kadar demiryolu ile ulaştırılması hedefledik. Bu kapsamda Manisa'dan gönderdiğimiz 5 BALO blok treninin her biri 5 gün gibi kısa bir sürede Almanya'ya ulaştı. Bu trenlerin önümüzdeki dönemde daha da artacak" diye konuştu.

Karaman, ayrıca Baltık Denizi ile Karadeniz arasında Klaipeda, Odessa ve İliçevski deniz limanlarını demiryolu ile birleştirmek üzere Viking Treni Projesi'nin kısa bir süre sonra hayata geçeceğini, konuyla ilgili mutabakat zaptının imzalandığını bildirdi.

Yatırımlara 2014'te devam edilecek

2014 hedeflerini de açıklayan TCDD Genel Müdürü Karaman, demiryollarına 2014 için 4 milyar lira ödenek verildiğini hatırlattı. Karaman, bu ödenekle yüksek hızlı, hızlı ve konvansiyonel demiryolu projeleri ile çeken ve çekilen araç projelerinin hayata geçirilmesine, mevcut yolların, araç filosunun, gar ve istasyonların modernizasyonuna, lojistik merkezler kurularak Türkiye'nin bölgesinde önemli bir lojistik üs haline getirilmesine devam edileceğini sözlerine ekledi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.