DKV'den "tek kutu seçimini doğru yapın" uyarısı
Deniz Çokcoş Sezer, Toll 4 Europe GMBH şirketinin sunduğu kutunun, Almanya’nın entegre olabileceği tek kutu olduğunu söylüyor ve kutu seçerken dikkatli olmaya çağırıyor. Sezer, “Aksi halde nakliyecilerimiz çöpe gidecek bir yatırım yapmış olurlar" diyor.
Uluslararası taşımacılık yapan firmaların operasyonlarını kolaylaştırmak için geliştirilen “Tek Kutu” kullanımı 2019 yılında başlıyor.
İlk etapta bu kutu Belçika, Fransa, Avusturya ve Polonya’da geçerli olacak ve diğer ülkeler de buna zamanla eklenecek. Ama buradaki en riskli ülke Almanya. Sisteme entegre olacak olan ülkelerden olan Almanya henüz onay verdiğini duyurmadı. Ancak piyasadaki birçok şirket Tek Kutu Sistemini Almanya opsiyonu ile pazarlamaya başladı. Ancak nakliyecilerin bu noktada kafası oldukça karışık. Almanya sisteme geçtiği zaman tüm kutulara entegre olabilecek mi?
Konuyla ilgili DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer ile görüştük. Konunun teknik boyutları var ve Sezer’in verdiği bilgilere göre nakliyecilerin kutu seçerken çok dikkatli olması gerekiyor, çünkü yaptıkları yatırımların çöpe gitme ihtimali oldukça yüksek.
Sezer: “Tek Kutu büyük bir operasyonel kolaylık getirecek. Nakliyeciler her ülke için ayrı bir kutu takmak zorunda kalmayacak, bu sebeple firmalardan kutuya büyük ilgi var.”
Sezer, geçtiğimiz yılın nisan ayında T Systems, Daimler ve DKV’nin bir araya gelip Toll 4 Europe GMBH adı altında ortak bir girişim kurduğunu söylüyor. Sezer’in verdiği bilgiye göre, T Systems kutuların tamamen teknik özelliklerinden sorumlu. Aynı zamanda kutunun diğer ülkelere uyumlu hale getirilmesi noktasında hizmet sunuyor. T Systems’in bir özelliği de ilk üretim lisansını alan şirket olması. Daimler ise kutuların araçlara entegrasyonu noktasında çalışıyor. 85 yıllık geçmişi olan ve 35 yıldır otobanlara hizmet veren DKV ise kartların satışını yapıyor. Siparişleri mayıs ayında toplamaya başlıyor.
Deniz Çokcoş Sezer, 2019 yılında piyasaya sürülecek olan Tek Kutu için DKV olarak mayıs 2018 itibariyle tüm Avrupa’da ve Türkiye’de siparişleri toplamaya başlayacaklarını söylüyor. Siparişlerin erkenden alınmasının nedenini de açıklayan Sezer, “Kutu dağıtılmaya başladığı zaman siparişlere yetişemeyeceğimizi öngördüğümüz için erken sipariş almaya başladık. Bu yıl toplam 2 milyon adet kutu üretilecek. Önümüzdeki yıllarda siparişler geldiğinde ek üretim yapılacak. Talebin 2 milyonun üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Türk nakliyecilerinin hazırlıklı olmasında fayda var.” ifadelerini kullandı.
Sezer Tek Kutu’ya ilk etapta belli başlı ülkelerin entegre olacağını diğer ülkelerin ise peyderpey sisteme entegre olacağını aktarıyor. “Almanya ne zaman ki sisteme onay verirse biz de sistemimize entegre edeceğiz” diyen Sezer burada çok önemli bir uyarıda bulunuyor. Diğer kutuları almak riskli “Bizim çıkaracağımız kutu Almanya sisteme girdiği zaman entegrasyona hazır bir kutu olacak. Tek kutu sistemini Türkiye’de sunan başka markalar var ama Almanya sisteme giriş yaptığı zaman bu kutulara entegrasyon sağlanamayacağı için kutular kullanılamaz olacak. Nakliyeciler Almanya’da da geçerli olacak kutu almak zorunda kalacaklar. Ama DKV’nin sunduğu kutu Almanya sisteminin entegre edilebileceği bir kutu olacak. Yani nakliyecilerin kutuları çöpe atması gerekmeyecek.
Toll 4 Europe GMBH kutu alırken acele etmeyin
DKV’nin de içinde bulunduğu Toll 4 Europe GMBH ortak girişimindeki bütün firmalar Alman ve Almanya’nın adapte edilebilirliği ile kuşku bırakmayacak bir yapı var. Şu anda diğer kutuların Almanya’ya entegre olunamayacağını söylüyorlar.”
Operasyonel kolaylık ve kolay çözüm
Tek Kutu sisteminin avantajı hakkında konuşan Sezen şunları söylüyor: “Tek kutu sisteminin en büyük avantajı operasyonel kolaylık sağlaması. Araçta şu anda pek çok kutu takılı. Bu kutular dış görüşü de etkiliyor. Hatta İngiltere’de camında çok sayıda kutu olan araçlara ceza kesiliyor. Ama nakliyeci bu kutuları takmak zorunda, çünkü Macaristan’a Belçika’ya Fransa’ya gittiğinde her ülke için ayrı bir kutusu olmak zorunda. Fransa için kutu almak istediğinizde prosedürler çok uzun ve tedariki çok uzun sürüyor. Öncelikle bütün formu dolduracaksınız araç evraklarınızla birlikte bunu Fransa’ya göndereceksiniz, sonra kutunun size gelmesini bekleyeceksiniz. Artık hiçbir ülke kargo yapmıyor çünkü yapılan kargolar gümrükte takılıyor bunun için kutuyu Avrupa’daki bir noktaya kargo yaptırılması ve oradan teslim alınması gerekiyor.
Tek kutu olduğu zaman bunlara gerek kalmıyor. Bu ay devreye giren Toll Online Manager dediğimiz bir sistemimiz var. Online olarak tüm otobanlarınızı yönetebiliyorsunuz. Bir aracın ruhsat ve sent belgeleri sisteme bir kez yüklendiği zaman, bu bilgiler artık sorulmuyor. Tek Kutu olduğu zaman Fransa’yı , Polonya’yı aktifleştirmeniz yeterli olacak. Sunduğumuz kutu over the air denilen havadan bilgi almaya açık bir kutu. Nakliyeci sisteme girip istediği ülkeleri aktif veya pasif yapabiliyor. Bu özellik bizim sunduğumuz bir hizmet.
Türkiye’de 300 nakliyeci ve 4 bin araçta DKV kart var
DKV olarak Türkiye’de 2018 yılı temmuz ayında 10’uncu yılını dolduracaklarını söyleyen Sezer, “10 yıl içerisinde ilk 3-4 yıl çok hızlı büyüdük. 2008 yılında DKV içerisinde en hızlı büyüyen ülke olduk. 2013 yılından itibaren sürekli bir büyüme eğilimindeyiz. Otobanlar hariç aktif DKV Kartı olan müşteri sayımız 300’ün üzerine çıktı. Yaklaşık 4 bin araçta DKV kart bulunuyor. DKV globalde geçtiğimiz yılı 7.3 milyar Euro ciro ile kapattı. Toplam ciro içerisindeki Türkiye’nin payı artıyor. Türkiye çift hanelere rakamlarla büyüyor. DKV de globalda hedeflerinin ötesinde büyüyor.” dedi.
KAYNAK: TRANSMEDYA
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.