Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Doğruluk, Onur, Gelenek, Yetkinlik

alderney-liman-ve-zincir.jpgBaşta denizcilik camiası olmak üzere, ülkemiz ulaştırma (ve medya) sektöründe “Uluslararası Denizcilik Örgütü” adıyla bilinen ve İngilizce kısaltması IMO [International Maritime Organization] olan söz konusu önemli kuruluş, Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatının deniz taşımacılığını düzenlemekten sorumlu özel bir birimidir. Esas temeli  6 Mart 1948’de Cenevre’deki Birleşmiş Milletler denizcilik konferansında atılmıştır. İlk kez 1978 yılında BM ve IMO ortak girişimiyle yürürlüğe konulan “Dünya Denizcilik Günü” ise, yıldan yıla kutlama günü değişkenlik göstermekle birlikte, genel bir kural olarak, her sene Eylül ayının son haftası farklı bir tema ile farklı bir ülkede kutlanan son derece popüler ve anlamlı bir etkinlikler bütünüdür. İşte IMO, geçen hafta 27 Eylül’de kendisinin 70’inci yaş gününü, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, gezegenimiz genelindeki kendisine üye ülkelerde birbirinden renkli etkinliklerle coşkuyla kutladı.

Yetmiş koca seneyi pupasındaki köpüklü sularda bırakan IMO’nun her yıl değişik bir denizcilik ve gemicilik temasını gündeme getiren temel mesajının bu seneye ait olanı,   “IMO 70: Mirasımız - Daha İyi Bir Gelecek İçin Daha İyi Deniz Taşımacılığı”dır. IMO'ya göre, BM tarafından tanınan resmi bir gün konumundaki “Dünya Denizcilik Günü” bir yandan geçmişin gemicilik deneyimlerini, diğer yandan da mevcut ve gelecekteki deniz nakliyatı zorluklarını irdelemek için deniz endüstrisine göz ardı edilemeyecek bir fırsat sunuyor. Nitekim, IMO Genel Sekreteri Bay Kitack Lim de denizcilik sektörüne yönelik yaptığı açıklamada, "Hayatta değerli hiçbir kazanımın kolay elde edilemeyeceğini” vurgulayarak, "IMO'nun son 70 yıldaki en büyük başarısının, gemicilik işletmelerine küresel düzeyde basite indirgenmiş pratik ve düzgün uygulamalar önermek suretiyle dünya denizlerinde emniyetli ve verimli geniş aktivite alanları yaratmak olduğunu” belirtti.

IMO'nun Londra’da Thames Irmağı kıyısındaki genel merkez binasında 27 Eylül günü gerçekleşen “Dünya Denizcilik Günü” ana resmi kutlamasına paralel olarak yine 2018 senesinin geçtiğimiz aylarında, aşağıda özetlemeye çalıştığım çok sayıda etkinlik de sektörün önde gelen her kademeden yöneticilerini bir araya getirdi:                                            * 6 Mart 2018: IMO kuruluş sözleşmesinin ilk kabul edildiği tarihi kutlamak amaçlı bir tören, IMO Genel Merkezinde (Londra) yapıldı.

* 15 Mayıs 2018: IMO organizasyonunun tarihini, gelecekte karşılaşabileceği olası zorlukları ve değişen dünya düzeninde küresel ticaret içindeki rolünü tartışmak üzere üst düzey bir forum yine Londra’daki IMO Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

* 13-15 Haziran 2018: Polonya'nın Baltık Denizi'ne bakan en büyük liman kenti Szczecin’de, Polonya Denizcilik ve İç Su Yolları Ulaşımı Bakanlığı ile IMO’nun himayesinde resmi özellikte “Dünya Denizcilik Günü Paralel Etkinliği” düzenlendi [Anımsanacağı üzere, benzer bir etkinliğe 2016’da ülkemizden İstanbul, 2017’de ise Panama City ev sahipliği yapmıştı].

* 25 Haziran 2018: “Dünya Denizciler Günü” yıllık olağan kutlamaları gerek IMO Genel Merkezi gerekse de, ülkemiz dahil, organizasyonun üyesi devletlerde değişik ve renkli aktivitelerle gerçekleşti.

- Ayrıca tüm 2018 senesi boyunca IMO’nun “güvenli, temiz, çevreci, etkin ve yenilikçi deniz taşımacılığını hem bugün hem de gelecekte hedefleyip özendirmek” ilkesinden hareketle ilk kez örgüte ait bir tür “gezici müze” çeşitli dünya bölgelerindeki denizcilik müzelerine konuk olacak. Ne yazık ki ülkemize uğramayacak söz konusu “gezici müze”nin 6 kıtada ziyaret edeceği kentler-kasabalar şunlar: Québec City (Kanada), Mystic (Birleşik Amerika), New York (Birleşik Amerika), Valparaiso (Şili), Rio de Janeiro (Brezilya), Falkland Adaları (Britanya Denizaşırı Toprağı), Mariehamn/Aland Adaları (Finlandiya), Szczecin (Polonya), Londra (Birleşik Krallık), Cenova (İtalya), Douala (Kamerun), Şangay (Çin), Adelaide (Avustralya), Hobart/Tazmanya (Avustralya).

Çoğu defa yaptığım gibi, LOJİPORT’taki bu haftaya ait köşe yazımı hazırlarken de, geçmiş senelere ait denizyolu-demiryolu-havayolu ulaşımına ait akıl/not defterlerime bir göz attım ve tam 13 yıl önce, gemicilik endüstrisi küçük not defterlerimden bir tanesinin sayfalarına yan yana büyük harflerle Fransızca 4 sözcük yazdığımı fark ettim. Nedense etraflarına herhangi bir not düşmediğim söz konusu kelimeleri Türkçeye çevirdiğimde, şu an okumakta  olduğunuz bir tür ticari denizcilik makale denemesinin başlığı ortaya çıktı: “DOĞRULUK, ONUR, GELENEK, YETKİNLİK”. Gerçekten de, dördü bir arada okunduğunda, bana göre gezegenimizin denizcilik camiasına rota gösterici nitelikteki ender sayıda aforizma/özlü sözlerden biri gemisever gözlerle beyinlerin karşısında beliriveriyor. Yıllar önce her kim hangi amaçla söylemiş ya da yazmışsa, içten bir ‘bravo’yu hak ediyor bu birbirini uyumla tamamlayıcı 4 sözcüğü bir cümleymişçesine yan yana sıralamakla. 

Özel bir özveri ile faaliyet gösterdiğine inandığım bütün dünya ve ülkemiz denizcilik sektörünün 27 EYLÜL DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ sağlık, başarı, huzur dolu ve kutlu olsun!

Verimli günler ve gelecek pazarki yazımda görüşmek üzere.

imo.jpg

Bu yazı toplam 1582 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.