Dünya otomotiv devleri Bursa’da buluştu

Dünya otomotiv devleri Bursa’da buluştu

Bursa OSB’nin ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez yapılan, dünya ve Türkiye’den otomotiv ana ve yan sanayicilerinin katılımıyla düzenlenen Automotive Meetings- Turkey Organizasyonu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı

 

Bursa OSB’nin ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez yapılan, dünya ve Türkiye’den otomotiv ana ve yan sanayicilerinin katılımıyla düzenlenen Automotive Meetings- Turkey Organizasyonu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Türkiye dahil 28 ülkeden 220 firmanın katıldığı buluşmada 5 bin 500 ikili iş görüşmesi yapılması planlanıyor.

15 YILDIR DÜNYANIN FARKLI ÜLKELERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLİYORDU

15 yıldır dünyanın farklı ülkelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen Otomotiv Buluşmaları Türkiye “Automotive Meetings Turkey” organizasyonu Bursa’da dünya otomotiv devlerini buluşturdu. Dün başlayan ve yarın sona erecek olan organizasyonda 28 ülkeden 220 firmanın katıldığı buluşmada 5 bin 500 iş görüşmesi gerçekleştirilecek. Organizasyonda yeni modeller, trendler, sektörün durumu ve geleceği masaya yatırılırken, firmalar B2B görüşmeleri yaparak yeni işbirlikleri kurma ve mevcut işbirliklerini geliştirme imkanı buldu. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan açılış törenine Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ekonomi Bakanlığı Otomotiv Dairesi Başkanı Ali Rıza Oktay, Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi ve diğer davetliler katıldı. Dünyada daha önce Meksika, Kolombiya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenmiş olan bu etkinlik aynı zamanda Avrupa’da da ilk kez Bursa’da yapılıyor. Organziasyona Japonya’dan AISIN, Toyota Boshuku, Toyatatsu, Denso, Rusya’dan Maz, Kamaz, Lada, Fransa’dan Gazelle, Almanya’dan BMW, İran’dan Khodro, Saipa, Sapco gibi firmalar katılırken, Türkiye’den de Oyak Renault, Tofaş, Karsan, Yazaki, Bosch, Valeo, Honda, Otokar, Vestel gibi ana ve büyük yan sanayiler yer alıyor.

Otomotiv endüstrisinin ihracat katma değer oranı 7 dolar

Türkiye’de imal edilen her iki otomobilden birinin Bursa’da üretildiğini belirten Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, üretim gücünün Ar-Ge, inovasyon ve ihracatta da Bursa’yı öne çıkardığını, zaman içerisinde güçlü bir yan sanayi oluştuğunu vurguladı. Otomotiv İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik de yaptığı açılış konuşmasında, 11 yıldır ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisinin bu yılın ilk 10 ayında ihracatta yüzde 21 büyüme kaydettiğini ifade ederek, yılı 28 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı hedeflediklerini söyledi. Çelik: “Bu yıl hem üretimde hem de adet bazında tüm zamanların rekorunu kırmayı hedefliyoruz. Yılın ilk 10 ayında Bursa ihracatının yüzde 70’ini otomotiv endüstrisi karşıladı. Endüstrimizin kilogram bazında ihracatı otomotiv ana sanayinde 9 dolar, yan sanayinde ise 5 dolar. Ortalaması 7 dolar. Türkiye ortalamasının 1.3 dolar olduğunu düşünürsek sektörün ihracatının kıymeti ortaya çıkıyor. Bu yılın ilk 9 ayında sektör 5.8 milyar dolar ihracat fazlası verdi. Türkiye aynı zamanda Avrupa’nın Ar-Ge merkezi olmayı da hedefliyor. Eylül 2017 itibariyle Türkiye genelinde 635 Ar-Ge merkezi faaliyet gösterirken, bu rakamın 98’ini otomotiv endüstrisi oluşturuyor. Ülkemizin geleceği Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarıma yatırıma yaparak ihracatını orta ileri ve ileri teknoloji içeren yapıya kavuşturmaktan geçmektedir. Otomotiv endüstrisinin geleceği yenilenebilir enerji ile çalışan araçlardadır” dedi.

otommotiv.jpg

BTSO Başkanı Burkay, yerli otomobil için TEKNOSAB’ı adres gösterdi

“BTSO olarak, bir zamanlar Detroit’İn yaptığı hataları yapmayalım diyerek hummalı bir çalışma içindeyiz. Bir coğrafyada otomotiv sektörü varsa o coğrafyada savunma sanayi, uzay havacılık ve diğer yeni teknolojiler gelişim gösteriyor. Önemli olan bu değişim ve dönüşümü sağlayacak merkezleri kurmak. BTSO olarak mükemmelliyet merkezleri başta olmak üzere bu altyapıyı güçlendirecek TEKNOSAB projesi üzerinde de yoğun mesai harcıyoruz. TEKNOSAB projemiz aslında yerli otomotivin konumu olarak biçilmiş kaftan. TEKNOSAB, demiryolları, otoyolu ve liman bağlantıları gibi lojistik avantajlarını bu yatırıma sunacak ciddi bir altyapıya sahip. Bursa bir otomobili neredeyse tüm parçalarıyla tek başına üretebilen bir kent. Tek ihtiyacı ana yüklenici. Bugün yerli otomotiv konsorsiyumu bu ana yüklenici problemini de ortadan kaldıran ve bugün Bursa’nın sahip olduğu bu potansiyeli ete kemiğe büründüren ve yerli markamızı oluşturacak önemli bir birlikteliği de bizlere sağlamış olacak. Biz BTSO olarak OSB’lerimizle birlikte bu konsorsiyumun ihtiyacı olan her alanda şirketlerimizle onları bir araya getirerek alt yüklenicilik kısmında da her türlü desteği vermeye hazırız.”

Zorlu, yerli otomobilde pil teknolojisine yoğunlaştı

“Biz inanıyoruz, herkesin inanması lazım”

Yerli otomobil konsorsiyumunda yer alan ve organizasyona davetli olarak katılan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu şunları söyledi: “Biz sanayiden gelen sanayide en fazla istihdam yaratan gruplardan biriyiz. 30 bin sanayide çalışanımız var. Onun için ülkemiz adına, grubumuz adına konsorsiyumun hayırlı olmasını diliyoruz. Biz inanıyoruz, herkesin inanması lazım. Yola çıktık, inşallah sonu da iyi neticelenecek. Bugün dünyada yeni trend fosil yakıt olmayan elektrikli arabalar. İnsansız araçlar. Altını çizerek söylüyorum Vestel ileri teknoloji üretiyor. Elektrikli araba IT, pil ve motordan oluşur. Türkiye’de Vestel Endüstri 4.0’a ilk geçecek kurumlardan biridir. Endüstri 4.0’a başladık, yazılımlarımızı kendimiz yapıyoruz, robotlarımızı üretiyoruz, yolumuza devam ediyoruz. Grubumuz bu yönde katkı sağlayacaktır. Pil teknolojisi konusunda da çalışmalarımız var. Geçen hafta pilde kullanılan hammadde olan nikel-kobalt işletme tesisinin açılışını yaptık. Biz bu ülke için her zaman varız, var olmaya da devam edeceğiz.” Konferans programında Türkiye otomotiv pazarı ve Endüstri 4.0, elektrikli araçlar ve otomotiv endüstrisindeki inovasyonlar, kamyon ve ağır vasıtalar, Cezayir’de otomotiv sektörü fırsatları ile tasarımda yeni trendler yer aldı. (Esra Özafrat-Dünya)

otomotivv.jpg

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.