Ekstraksiyon Cihazı Seçimi Neye Göre Yapılmalıdır?
Genel olarak piyasa kullanımında yağ tayin cihazları; “Soxhlet” cihazı olarak tanımlanmaktadır. Bu cihazların seçiminde kullanılacak yöntemler ve doğru çalışma prensipleri haberimizde…
Genel olarak piyasa kullanımında yağ tayin cihazları; “Soxhlet” cihazı olarak tanımlanmaktadır. Ancak; literatür olarak Soxhlet bir metot tanımıdır.
Üretilen cihazlar bağlamında (basınç altı çalışan sistemlerde hariç ), katı-sıvı ekstraksiyon cihazlarında üç ayrı metot tanımı mevcuttur. Bu metotlar;
- Soxhlet Metotu (Sokslet Metotu )
- Hot Extraction (Sıcak Ekstraksiyon; Randall; Submersion Metotu )
- Continious Extraction (Süreli Esktraksiyon, Twisselman Metotu )
Soxhlet Metotu
Soxhlet metotunda; numune Soxhlet ekstraktörü olarak adlandırılan, Sifon döngülü sistem içerisine yerleştirilir. Buharlaşan çözücü ( örn; petrol eteri; hekzan vb. ), geri soğutucudan yoğuşarak; ekstrakstör içerisinde numune ile temas eder. Ekstraktör üst sifon noktasına geldiğinde ise; içerisindeki “yağ + çözücü” çözücü kabına aktarılır. Daha sonra, çözücü tekrar buharlaştırılır ve tekrar numune üzerine yoğuşturulur. Yani sürekli olarak numune taze solvent ile muamele edilir.
Sistem döngüsü, sürekli taze solvent teması sebebi ile en tekrarlanabilir metot Soxhlet metotudur.
Ayrıca literatür olarak da; en yaygın olarak kullanılan standart metot sistemdir.
Hot Extraction; Randall Metotu
Genel olarak piyasada en yaygın olarak bulunan sistemler; Hot Extraction olarak adlandırılan sistemlerdir.
Hot Extraction; diğer isimleri ile Randall veya Submersion metot sistemlerde; numune sürekli olarak sıcak solvent temas halindedir. Bu cihazlar; ilgili üç metot içerisinde en hızlı metottur. Ancak; tekrarlanabilirlik olarak en düşük olan metottur.
Ancak standart metot tanımlarında; özellikle yem sektöründe yaygın olarak kullanılır.
Continious Extraction; Twisselmann Metotu
Twisselman metotu; Soxhlet metotuna benzer olarak; sürekli taze solventin numuneye muamele etmesi ile çalışır. Ancak sistem de; solventin ekstraktör içinde birikimi ve sifonlama sistemi mevcut değildir.
Tekrarlanabilirlik olarak iki metotun arasındadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.