"Elektrikli araç, 200’ü aşkın tedarikçinin sonu olabilir"

"Elektrikli araç, 200’ü aşkın tedarikçinin sonu olabilir"

TAYSAD yönetimi, “Yeni teknolojilere yatırım yapılması gereken bir dönemde 22 milyar TL ciro kaybı yaşadık. Elimizi çabuk tutmazsak firmaların yarısı olmayacak” diyor. Sektör yeni yatırımlar için acil finansal destek bekliyor.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca ve Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı, düzenledikleri basın toplantısıyla 2020 yılını değerlendirirken, sektörün 2021 yılına yönelik beklentilerini paylaştı. TAYSAD yöneticileri, elektrikli araçlara özgü yeni parçaların üretimine geçilmediği takdirde tedarik sanayinin cirosunun 10 yıl sonra yarı yarıya düşeceğini ve firmaların yarısının yok olma tehlikesi yaşadığını dile getirdi.

Verilen bilgilere göre; 2020’de pandeminin etkisiyle küresel otomotiv endüstrisi önceki yıla oranla yüzde 17 daralarak 15 milyon daha az araç üretti. Avrupa özelinde otomotiv üretimi bir önceki yıla göre yüzde 22 daralarak 4,8 milyon adet azaldı. Türk otomotiv tedarik sanayi geçen yıl yüzde 10 üretim kaybı yaşadı. Bu dönemde sektörün ihracatı yüzde 11,4 daralarak 9,4 milyar dolar oldu, ciro kaybı ise 22 milyar TL’yi buldu. Kemal Yazıcı, “Yani kasamızdan geçen yıl yaklaşık 3 milyar dolar eksildi. Tedarikçilerin yeni teknolojilere yatırım yapması gereken bir dönemde sektör için önemli bir kayıp oldu” dedi.

kemal-yazici-001.jpgElektrikli ve hibrit araç teknolojilerinin dünyaya beklenenden daha çabuk yayıldığının altını çizen Yazıcı, “Yeni teknolojiler, otomotiv sektöründe hayatta kalmak istiyorsak mutlaka adapte olmamız ve üzerine çalışmamız gereken bir konu. Elektrikli araçlara gereken teknolojilerin geliştirilmesi için Türkiye’de uygun ortamın yaratılmasına, üye firmaların bu teknolojileri geliştirebilmesi adına gerekli bilgi seviyesi ve altyapıya ulaşmasına destek olmak istiyoruz. Bu kapsamda, geçtiğimiz günlerde TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ile tedarikçilerimizi bir araya getirdik. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. 2030 yılına gelindiğinde konvansiyonel araçların parçaları yüzde 50 oranında düşecek. Yani, bundan 10 yıl sonra eğer elektrikli araçlara özgü yeni parçaların üretimine geçemezsek, tedarik sanayinin cirosu yarı yarıya düşecek ve belki firmaların yarısı olmayacak” açıklamasını yaptı. TAY

SAD’ın 460’tan fazla üyesi bulunuyor

Türk otomotiv sanayinde yeni teknoloji geliştirme altyapısının, özellikle batarya konusunda istenilen seviyede olmadığını dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti: "Ford Otosan paketleme işini ve modül alt montajını kendileri yapacaklar. Renault da batarya yatırımı hibrit aracı için yaptı. Bu, şu anlama geliyor; artık batarya içindeki tüm komponentlerin yerli yapılabilme ihtimali var. Ülkemizde birçok tedarikçinin bu konuda birkaç yıldır çalıştığını biliyoruz. Günümüzde elektrikli araç teknolojilerini Çin, Japonya, Amerika ve Almanya yönlendiriyor. Türkiye maalesef bu ülkelerin arasında değil ve bunun birçok nedeni var. Biz sektör olarak takip eden konumundan çıkmaya çalışıyoruz ve bunun ancak ve ancak planlı ve akıllı çalışmaktan geçtiğini biliyoruz. TOGG, tedarik sanayimiz açısından büyük bir şans. Ama bu işin zaman alacağını da biliyoruz. diğer yandan, yeni yatırımlar için nakit ihtiyacımızı karşılayacak finansal desteklere ihtiyaç var."

2021’de küresel üretimin yüzde 13’lük bir artışla 87 milyon adede ulaşacağı tahmin ediliyor. Avrupa’da ise yüzde 15 büyümeyle 19,4 milyon adet araç üretilmesi bekleniyor. Yazıcı, “Bu yıl dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toparlanma yılı olmasını bekliyoruz. Bu sene ülkemizde araç üretiminin yüzde 13 artışla 1,5 milyon adet olacağını öngörürken, toplam otomotiv ihracatının 30 milyar dolar, tedarik sanayi ihracatının ise 10,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

taysad-başkani-alper-kanca.jpgTürkiye Tanıtım Grubu ile otomotiv sektörünün becerileri yurt dışına anlatılacak

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca ise otomotiv sanayinin yurt dışındaki algısını yükseltmek ve yeni iş birlikleri geliştirmek amacıyla Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) desteği ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) iş birliği ile çalışmalar gerçekleştirdiğini duyurdu.  Alper Kanca, “Amacımız Türkiye otomotiv sektörünü tanıtmak. Otomotiv sektörümüz hakkındaki pozitif algıyı daha yukarılara çıkarmak. Bununla birlikte, Türkiye markasının algısını büyütmek ve ihracatımızı artırmak istiyoruz. Almanya, Fransa ve İngiltere’ye odaklandık. Şu anda Almanya’ya yönelik çalışmalarımız var. Burada doğrudan kurumsal ve bireysel müşterilere, tedarik sanayicilere, OEM’lere, aftermarket pazarının üst düzey yöneticilerine yani otomotiv sektöründeki karar vericilere ulaşmak istiyoruz. En önemlisi de Almanya’daki yönetici ve mühendislerle ortak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Türkler Almanya’da çok önemli görevlerde çalışıyor. Onlara Türkiye otomotiv sektöründeki güncel gelişmeleri, yapılan çalışmaları ve sektörümüzün başarılarını anlatacağız. İlk olarak işe sanal bir konferansla başlayacağız, sonrasında da sanal ortamda bir çalıştay yapacağız. Türk ve Alman otomotiv endüstrisinin ortak menfaatleri için çalışmak istiyoruz. Yani sadece Türkiye’ye değil Almanya’nın da faydasına olacak işler geliştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Hedef; dünyada ilk 10

TAYSAD, 2030 yılına kadar Türk tedarik sanayisini küresel pazarda tasarım, teknoloji ve tedarik gücüyle küresel üretimde ilk 10’a taşımak istiyor. Şektör, şu anda 14. sırada yer alıyor. Bu kapsamda 4 ana öncelik belirlendi: Yeni teknolojiler, rekabetçi tedarik sanayi, ihracat artışı ve güçlü dernek.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.