En pahalı benzin hâlâ Türkiye'de

En pahalı benzin hâlâ Türkiye'de

Enerji Üst Kurulu, akaryakıt dağıtım şirketlerine fiyatları indirmeleri için verdiği sürenin dolmasının ardından geçen hafta fiyatlara müdahale etmişti....

Enerji Üst Kurulu, akaryakıt dağıtım şirketlerine fiyatları indirmeleri için verdiği sürenin dolmasının ardından geçen hafta fiyatlara müdahale etmişti. Dağıtım ve bayi satışlarına yönelik tavan fiyat uygulamasına geçilmesinin ardından, benzinde 16 ile 20 kuruş arasında, motorinde ise 7 kuruşluk indirime gidildi. Ancak bütün bu gelişmelere karşın, Türkiye'de istasyonlarda Avrupa'nın en pahalı yakıtı satılmaya devam ediyor. Bayilerde 3,05 liralık tavan fiyata satılan 95 oktan benzinde Avrupa'da Türkiye'ye yaklaşan ülke yok. Avrupa Birliği (AB) ortalaması litre başına 2,47 lira iken, 3 lirayı sadece Hollanda aşıyor. Benzinin vergisiz fiyatına bakıldığında ise Türkiye, EPDK'nın son kararının ardından yedi basamak birden yükseldi. 22 Haziran tarihli verilere göre vergisiz 95 oktan benzinde litre başına 1,26 lira ile zirvede yer alan Türkiye, bugün 1,094'lük fiyat ile yedi basamak üste çıktı. Vergiden arındırılmış fiyatta Türkiye; Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Portekiz, Yunanistan, İtalya ve İspanya'dan daha ucuz hale geldi. İtalya'da 1,15 lira olan vergisiz benzinin satış fiyatı İspanya'da 1,11 lira. Türkiye, son yapılan indirim sayesinde benzinde Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkelerinin vergisiz 1,09 lira olan litre başı ortalamasını da tutturmuş durumda. Benzinde önemli miktarda aşama kaydedilirken, Türk tüketicisi vergiden arındırılmış 1,11 liralık motorin fiyatı ile sadece 1,15 liralık Yunanistan'ı geride bırakabiliyor.

Enerji Üst Kurulu'nun aldığı kararla tüketici önemli oranda rahatlarken, gözler Maliye'ye çevrildi. Türkiye, akaryakıt üzerinden aldığı vergilerde zirveyi bırakmamakta kararlı. Bayilerde 3,05 liradan satılan 95 oktan benzinin 1,956 lirası ÖTV ve KDV'den oluşuyor. 2,49 liradan alıcı bulan motorinin ÖTV ve KDV'si ise toplamda 1,380 lira. Motorinden 1,0045 lira ÖTV, 0,379 lira da KDV alınıyor. Yüksek vergiler sebebiyle vatandaşın pahalı yakıt kullanmak zorunda kaldığına dikkat çeken Tüketici Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, tüketicinin yüksek vergilerle baş başa bırakılmasının adaletli olmadığını belirtiyor. Kısıklı, "Çok yüksek miktarda dolaylı vergi alınıyor. Adaletsiz vergi sistemi yüzünden tüketici benzin ve motorini pahalı almak zorunda kalıyor. Toplanan bu vergilerin de vatandaşa tam da hizmet olarak döndüğünü düşünmüyorum." dedi.

MALİYE, ÖTV GELİRİNDEN VAZGEÇMEK İSTEMİYOR

Krizin etkisiyle bütçe gelirleri azalmasına rağmen ÖTV, Maliye'nin yüzünü güldürüyor. Maliye yetkilileri, dolaylı vergilerin yüksek olduğunu kabul ederken, kısa vadede ÖTV gelirlerinden vazgeçmelerinin mümkün olmadığını kaydediyor. Yılın ilk beş ayında 66 milyar 233 milyon lira vergi geliri elde edilirken, bunun 15,6 milyar lirası ÖTV'den sağlandı. Petrol ve doğalgaz ürünleri üzerinden alınan ÖTV ocak-mayıs döneminde 9 milyar lirayı aştı. 5 aylık bütçe açığı ise 20 milyar 683 milyon lira oldu. Ocak-mayısta bütçeden 106 milyar 898 milyon lira harcama yapıldı. Gelirler ise 86 milyar 215 milyon lira oldu. Bütçe mayısta 610 milyon lira açık verirken, makasın açılmasında ÖTV ve KDV indirimleri etkili olmuştu.

ZAMAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.