Taşımacılık ‘yeşil döneme’ hazır
AB, 2040’ta yüzde 90 emisyon azaltma hedefi doğrultusunda taşımacılıkta fosil yakıtın payını en aza indirmek istiyor. Lojistik ve taşımacılık sektörü de AB’ye ticareti aksatmamak için Yeşil Mutabakat’a uyuma Yeşil Lojistik Belgesi ile hazırlanıyor.
Avrupa Birliği, 2040’ta yüzde 90 emisyon azaltma hedefi doğrultusunda taşımacılıkta fosil yakıtın payını en aza indirmek istiyor. Lojistik ve taşımacılık sektörü de AB’ye ticareti aksatmamak için Yeşil Mutabakat’a uyuma Yeşil Lojistik Belgesi ile hazırlanıyor.
İstanbul Ticaret Odası, lojistik ve taşımacılık sektörü için ‘Yeşil Lojistik Belgesi Semineri’ düzenledi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın yaptığı seminerin moderatörlüğünü, İTO Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız üstlendi.
Atılgan, açılış konuşmasında, küresel ısınma ve beraberinde getirdiği çevresel risklerin tüm iş yapma biçimimizi değiştirdiğine dikkat çekti. Türkiye’nin en büyük dış ticaret ortağı olan Avrupa Birliği’nin (AB) ortaya koyduğu Yeşil Mutabakat planının da ticaret hayatımızı doğrudan etkileyen bir süreç olduğunu belirten Atılgan, “Yenilenebilir enerji, çevreye duyarlı yatırımlar ve karbon salınımı konusu, her sektörün ajandasında önemli yere sahip. AB’nin yeşil dönüşüm planının temel dayanağı; üretimden lojistiğe kadar tüm süreci düşük emisyonlu hale getirmek. Özellikle şehiriçi lojistiğinde son mil teslimatlarda elektrikli araç kullanımı hızlı bir şekilde artıyor ve gelişmiş ülkelerde bu konularda kamu tarafından zorlayıcı tedbirler alınıyor” dedi.
KOMİTELER OLUŞTURULDU
Seminerde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ömrüye Ayan, lojistik ve taşımacılık sektörünün iklim değişikliği bakımından bazı dezavantajları olduğunu söyledi. Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu ve 2053 yılında ‘0’ emisyon hedefi konduğunu hatırlatan Ayan, “Bu hedefler doğrultusunda ‘Yeşil Mutabakat’a uyumlu çalışmalar yürütüyoruz. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Yeşil Mutabakat Eylem Planı hazırlamak üzere komiteler oluşturduk. Bu kapsamda gerekli yönetmelikleri hayata geçirerek sektörlerin önünü açmak istiyoruz” diye konuştu.
KOMBİNE TAŞIMACILIK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğü Lojistik ve Kombine Taşımacılık Daire Başkanı Sinan Oğuz, lojistik ve taşımacılık sektörü için karayolu ve demiryolu alanında AB ile uyumu gözeten gerekli düzenlemeleri yaptıklarını belirtti.
AB’nin Yeşil Mutabakat ile emisyon azaltımı için hedefin 2030’a kadar yüzde 55, 2040’ta da yüzde 90 olduğuna dikkat çeken Oğuz, şu bilgileri verdi: “Kombine taşımacılıkla karayolu taşımacılığı oranını en aza indirgemeyi, dolayısıyla emisyon hedeflerine ulaşmayı amaçlıyoruz. Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) ile tek belge alarak karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyolu taşımacılığı yapılabiliyor. Bu belgeyi alarak aktif faaliyet gösteren 9 bin 887 firma var. Yeşil Lojistik Belgesi almak için TİO yetki belgesi, KEP ve UETS hesabının olması, çalışanlara yönelik yeşil lojistik faaliyetleri eğitimi ve işletme yeşil lojistik faaliyet raporu sunulması gerekiyor.”
SUNULAN DESTEKLER
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), Diğer Hizmet Sektörleri Destek Şubesi Müdürü Okan Dermirler de sektöre sağlanan devlet desteklerini şöyle sıraladı:
* Tescil ve koruma
* Pazara giriş belgeleri
* Birim giderleri (en fazla 5 birimin vergi, resim ve harç dâhil brüt kira ve komisyon giderleri)
* Reklam, tanıtım ve pazarlama
* Bireysel/milli katılım etkinlikleri
* Ürün yerleştirme (yurt dışı dijital mecralarda)
YEŞİL LOJİSTİK BELGESİ KRİTERLERİ
Yeşil Lojistik Belgesi almak için yılda 200 kombine taşımacılık seferi yapmak zorunlu. Ayrıca ‘yeşil lojistik faaliyetleri’nden en az dördünün de sağlanması gerekiyor. Başvurular, her yıl ocak ayında Ticaret Bakanlığı KEP adresine yapılıyor. Süresiz ve ücretsiz olarak düzenlenen belge, dijital olarak hazırlanıyor. Yeşil Lojistik Belgesi alan işletmelerin her yıl belgenin geçerliliğini sağlaması gerekiyor. Böylece firmaların yeşil dönüşümü sürdürülebilir hale getirmeleri amaçlanıyor.
YEŞİL LOJİSTİK FAALİYETLERİ
* Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı
* Düşük KIP’li gaz kullanılan iklimlendirme
* Yeşil paketleme
* Yılda en az 500 fidan bağışı
* Sıfır atık yönetim sistemi
* Su ayak izi yönetim sistemi (ISO 14046)
* Enerji yönetim sistemi (ISO 50001)
* Çevre yönetim sistemi (14001)
* Sera gazı yönetim sistemi (ISO 14064)
Osman KUVVET – İSTANBULTİCARETGAZETESİ.COM
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.