Eximbank kuralları esniyor
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, birkaç gün içerisinde taşımacılara Eximbank ile ilgili önemli...
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, birkaç gün içerisinde taşımacılara Eximbank ile ilgili önemli bir açılım geleceğini müjdeledi. Üzerinde son rotuşları yapıldığını belirten Dinçşahin, hafta başında açıklanacağını söyledi.
Lojistik sektörünün Eximbank payından taşımacıların kullandığı bölümün 2002-2009 arasında yaklaşık 13.5 milyon dolar olduğunu belirten Dinçşahin, "21 taşımacımız 7 yıl içerisinde ancak bu rakamı kullanabilmiş. Bu, şunu göstermektedir. Bir fon olsa bile, kullanımında sıkıntılar var. İşte bu kullanımla ilgili kural ve kaideler üzerinde yapılan çalışmalar neticelendirildi. Ve Eximbank kredilerinin taşımacılar ve lojistikçiler açısından kullanılabilmesi için şartlar esnetildi. Rotuşları tamamlandıktan sonra haftabaşında açıklanacak. Artık, işlemler daha kolaylaşıyor" diye konuştu.
UND tarafından, taşımacılık ve lojistik alanlarında 2008 yılının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Dinçşahin, gelişmiş ekonomilerde ithalat talebinin azalması, akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar, artan enerji ve gıda fiyatları nedeniyle özellikle bölgeler arası ticaretin daraldığını, 27 yıldır ilk defa dünya ticaretinde azalma meydana geldiğini söyledi.
Dinçşahin, 2008 yılı sonunda ihracatın 130 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın yüzde 43'ünün Türk karayolu nakliyecileri tarafından yapıldığını kaydetti.
Türk araçlarının gerçekleştirdiği ithalat taşımalarında yüzde 8 oranında bir azalma kaydedildiğini anlatan Dinçşahin, bu oranın aksine pazar paylarını binde 1 oranında artırdıklarını dile getirdi.
İhracat taşımalarında ise yüzde 7 oranında artış sağlandığını söyleyen Dinçşahin, bu artışta en çok paya Avrupa ülkelerinden çok, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Orta Doğu ülkelerinin sahip olduğunu bildirdi.
Dinçşahin, bu gelişme ile sektörün gelecek açılımlarını bu coğrafyalara yönelik planlayacağını söyledi.
Tamer Dinçşahin, ihracatta 2007 yılında yabancı araçlara oranla yüzde 86 düzeyinde olan Türk sefer sayılarının, 2008 yılında yüzde 77'ye, ithalatta 2007 yılında yüzde 92 olan oranın ise yüzde 81'e gerilediğini kaydetti.
Soldan sağa: İzzet Salah (UND 2. Başkanı), Tamer Dinçşahin (UND Yönetim Kurulu Başkanı), Hakan Yılmaz (UND Genel Sekreteri), Mine Kaya (UND İcra Kurulu Başkanı)
ORTA DOĞU'YA YÖNELİK TAŞIMALAR 5 YILDA YÜZDE 41 ARTTI
Avrupa Birliğine (AB) yönelik ihracatın 2008 yılında yüzde 11 artışla toplam 79 milyar dolara ulaştığını belirten Dinçşahin, ihracat yükü taşımalarının ise toplamda yüzde 2 gerilediğini, en büyük düşüşün ise yüzde 37 ile Litvanya pazarında gerçekleştiğini bildirdi.
Dinçşahin, AB ülkelerindeki düşüşe karşın Orta Doğu ülkelerine yönelik taşımaların 5 yılda yüzde 41 arttığını ifade etti.
2008 yılında Rusya ile ilgili hedeflerinin yüksek olduğunu, ancak temmuz ayında başlayan gümrükteki sıkıntıların verimliliklerini azalttığını dile getiren Dinçşahin, ''Rusya'yla olan ilişkilerin geliştirilmesi ve kota sorununun aşılması çok önemli. Rusya Federasyonu ile ülkemiz arasındaki dış ticaret hacmi yıldan yıla artsa da Rusya tarafından temin edilen geçiş belgelerinin yetersizliği yüzünden bu artışı sağlamakta zorluklar çekiyoruz'' diye konuştu.
Maliye Bakanlığı'nın sınır kapılarında ÖTV'siz ve KDV'siz olarak satılmakta olan akaryakıta getirdiği 550 litre sınırlamasının sektöre büyük darbe indirdiğini savunan Dinçşahin, Bulgaristan'ın bu sınırı 200 litreye düşürmesiyle sektörün 2007 yılında 230 milyon avro zarar ettiğini, 2009 yılında ise bu rakamın 280 milyon avroya çıkabileceğini söyledi.
Dinçşahin, sektörün önünde yer alan sorunları aşmak adına ''Kotasız Avrupa Eylem Planı'' adıyla bir proje başlattıklarını dile getirerek, AB'nin getireceği dijital takograf zorunluluğunun da sektörü olumsuz yönde etkileyeceğini kaydetti.
Kriz nedeniyle parasal sıkıntının taşımacılığı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Dinçşahin, taşımacılığın peşin para ile yapıldığını, ancak firmaların geri ödemelerini gecikmeli olarak alabildiğini, bunun da sektörü olumsuz etkilediğini bildirdi.
Buna rağmen şimdiye kadar kapanan firmanın neredeyse hiç olmadığını belirten Dinçşahin, zor durumda olanlara birleşme önerdiklerini anlattı.
''BDT VE ORTA DOĞU PAZARLARI AB'YE ALTERNATİF DEĞİL''
Tamer Dinçşahin, Türkiye'de lojistik sektörünün giderek geliştiğine işaret ederek, ''Taşımacılar da lojistik alanına yöneliyor'' dedi.
BDT ve Orta Doğu pazarının AB pazarlarına alternatif olamayacağını belirten Dinçşahin, Orta Doğu'ya yönelme amaçlarının oradaki pazarı da genişletmek olduğunu ifade etti.
Dinçşahin, kriz ortamında çözüm bekleyen sorunların olduğunu dile getirerek, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
''SSK primleri ve vergiler ertelenmeli. Akaryakıt fiyatlarında taşımacılık sektörüne yönelik ayrı bir fiyatlandırma sistemi oluşturulmalı. Uluslararası taşımacılık şirketleri KOBİ kapsamına alınmalı. Gümrük ve sınır kapılarındaki bekleme süreleri düzenlenmeli. Tahsilat sürelerine sınırlama getirilmeli. Uluslararası taşıma yetki belgeleri belirli bir süre dondurulmalı. Uluslararası taşımacılık motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulmalı.
Uzun vadede ise, 'Kara yolu Taşımacılığı İş Kanunu' çıkartılmalı. Serbest bölgelerden Türk ihraç malı taşıyan Türk plakalı araçlara ÖTV ve KDV istisnası olan akaryakıt desteği sağlanmalı. İstanbul'da yapılması planlanan lojistik köy projeleri hayata geçirilmeli. Türkiye için 'Ulaştırma Strateji Planı' oluşturulmalı. Gümrük Müsteşarlığı, Ortak Transit Sistemine taraf olmalı. 16 Haziran 2010'dan sonra zorunlu olacak dijital takograf uygulaması için ulusal otorite belirlenmeli.''
Fotoğraflar: Kaplan TANEROĞLU
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.