Facebook Gençliği, İşe Başlarsa

TUİK verilerine göre her yıl ortalama 1.270.000 bebek doğuyor ve ortalama 152.000 bebek doğumda veya ilk bir yıl içinde ölüyor. Buna göre her yıl yaklaşık 1.118.000 bebek, Türkiye nüfusuna ekleniyor.

Facebook, Twitter, Instagram ve benzeri sosyal medya ve sosyal platformlar, 2000’li yılların ortasından itibaren hayatımızdadır.

2004 yılında kurulan ve 2006 yılından itibaren 13 yaş ve üstü olan herkesin katılımına açılan Facebook, 1, 2 Milyar aktif kullanıcıya sahiptir (Ağustos 2015). 2006 yılında kurulan Twitter, 300 milyon aktif kullanıcıya (Mayıs 2015) ve 2010 yılında kurulan Instagram, 300 milyon aktif kullanıcıya (Aralık 2015) sahiptir.

Türkiye için güncel verilere ulaşamadım ama ABD’de yapılan araştırmaya göre 18 – 29 yaş aralığında olanların 85%’i Facebook kullanıcısıdır. TUİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojisi Kullanım (2013) verilerine göre 06 – 15 yaş grubunun 55%’i, her gün sosyal medyayı kullanıyor.

1995 ve özellikle 2000 yılı sonrası doğan bu çocuklar, çok farklı. Bu çocuklar, benim gibi orta yaş grubunda olan kişilerden çok farklı düşünüyor ve hareket ediyor (bu yaş grubuna ait bir gencin babası olarak çok iyi biliyorum).

1995 ve 2013 yılları arasında doğan toplam 21.240.000 kişi, 2013 yılında işe başladı ve sonraki yıllarda da bu sayı artarak iş hayatına eklenecek ve bu gençlerin çoğunluğu, sosyal medyayı kullanıyor.

2013 yılı ve sonrasında işe başlayacak bu çocuklar (daha doğrusu gençler) nasıl yönetilecek ve nasıl yönetecek?

Nasıl Yönetecekler?” sorusunun cevabı için “Nasıl Yönetilecekler?” daha doğrusu ve daha önemlisi “Nasıl Yönetilmek İsteyecekler?” sorusuna cevap vermeliyiz.

Gençler tarafından en çok kullanılan Facebook, bu gençlerin “nasıl yönetilmek istediklerinin?” cevabını, bize veriyor.

Gençlerin, sosyal medyada ortamında en fazla Facebook kullanmasının sebeplerinin;  “like veya beğen”, “comment veya yorum yap” ve “share veya paylaş” ikonları olduğunu düşünüyorum.

facebook-cevap.png

Bu üç ikon, aslında onların hayata dair düşüncelerini de ortaya koyuyor.

«Like» ikonu ile «beğenilmek ve takdir edilmek istiyorum» diyor. Onlar için bu “beğeni ve takdir”, günün her an saati olabilir. Günün hangi anında olursa olsun eğer birisi, “beğenir” ve “takdir ederse”, mutlu oluyor.

Bu gençler, işi hayatında da her an “beğenilmek” ve “takdir edilmek” isteyecektir. Bu “beğeni ve takdir” sadece “like” ikonuna basmak kadar basit, kolay ve maddi karşılık beklemeden veya maddi karşılık vermeden olabilir.

«Comment» ikonu ile “yorum yapmak istiyorum” ve “benim de fikirlerim var” demek istiyor. Onlar, yorumlarını ve fikirlerini günün her an saati yapabiliyor.

Bu gençler, işi hayatında da her an “yorum yapmak” ve “fikirlerini söylemek” isteyecektir.

«Share» ikonu ile “sevdiklerimle ve arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum” diyor ve bunu günün her anı yapabiliyor.

Bu gençler, işi hayatında da her an “paylaşmak” isteyecektir. Yani; “tek başına kalmak veya çalışmak” gibi yanlış kanıların aksine bu gençler, daha fazla takım çalışması (sadece saygı duyduğu değil aynı zamanda sevdiği insanlarla) içinde bulunmak isteyecektir.

1995 yılından itibaren doğanlar ve 2013 yılından itibaren iş hayatına atılan gençler; yaptıkları her doğru iş için performans değerlendirme zamanını beklemeden her an “takdir edilmeyi” bekleyecekler, işini yaparken onun fikirlerinin alınmasını hatta istenmeden fikirlerini söylemek isteyecek ve kendisinin sahip olduğu şeyleri diğerleri ile yani iş arkadaşları ile paylaşmak isteyecek.

Bu gençler, yönetilmek istedikleri gibi de yönetecekler.

Bu gençler yönetmeye başlayana kadar onları yönetecek olanlar, onları “yönetmeye hazır mı?” veya ne kadar hazırlıklı?”.

Saygılarımla, Oruç KAYA

Bu yazı toplam 2442 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.