Finlandiya'da bir ilk: Karsan Otonom e-ATAK yola çıktı

Finlandiya'da bir ilk: Karsan Otonom e-ATAK yola çıktı

ADASTEC işbirliği ile geliştirilen dünyanın ilk Seviye 4 sürücüsüz aracı olan Otonom e-ATAK, Finlandiya’nın da ilk otonom aracı oldu.

Dünyada, toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, yenilikçi modelleri ve üstün hizmet anlayışıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Dünya genelindeki varlığını her geçen gün daha da artıran Karsan, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin ilk tercihi olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda dünyanın ilk, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebilen Seviye 4 toplu ulaşım aracı Otonom e-ATAK, Finlandiya’da hizmet vermeye başladı.

karsan-ceo-okan-bas.jpgFinlandiya’nın ilk otonom toplu taşıma aracı oldu!

Kısa bir süre önce Karsan, İskandinav ülkelerinin en büyük toplu taşıma otoritelerinden biri olan Norveçli VY Grup işbirliği ile Finlandiya’nın Remoted firması’na 1 adet 8 metrelik Otonom e-ATAK teslim etmişti. Şimdi ise Karsan Otonom e-ATAK, Finlandiya’nın Tampere şehrinde düzenlenen açılış töreniyle, toplu ulaşım hattında otonom sürüş ile yolcu taşıma hizmetine başladı. Düzenlenen törene Karsan, Lempaala ve Finlandiya devletinin toplu taşıma operatörü Nysee’den üst düzey temsilcileri ile Finlandiya basını katılım sağladı. Ülkenin Tampere bölgesinde hizmete başlayan Otonom e-ATAK, ilk aşamada Haurala ile Lampaala arasında 5.5 km’lik bir rotada çalışacak. İlerleyen dönemde ise gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından aracın rotası uzatılacak. Otonom e-ATAK’ın ABD ve Norveç’in ardından Finlandiya’nın da biletli yolcu taşıyan ve trafiğe açık yolda toplu ulaşım hat güzergahında kullanılmaya başlanan tam boy sürücüsüz otobüsü olduğunu söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “İki göl arasına kurulu olan Tampere şehrinde hizmet verecek olan Karsan Otonom e-ATAK, gidiş geliş 5,5 kilometrelik bir rotayı takip edecek. 17 duraktan oluşan rotada trafik ışıkları, kavşaklar, yaya geçitleri gibi otonom araçları zorlayıcı unsurlar yer alsa da Otonom e-ATAK, dünya çapında başarısını kanıtlamış bir model olarak bunların üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. Bu rotanın ilk kısmında maksimum hızımız 30 km/s olacak fakat ikinci rota da eklendiğinde aracımız saatte 40 kilometreye çıkacak” dedi. ADASTEC CEO’su Dr. Ali Peker ise “ADASTEC olarak, bu projede otonom sürüş yazılımımızın üstün performansını ve güvenilirliğini bir kez daha kanıtlama fırsatı bulduk. Hauralantie ve Lempäälä arasındaki 5,5 kilometrelik rotamız, ilerleyen dönemlerde 10,5 kilometreye genişleyerek daha fazla yolcuya hizmet vermeye devam edecek. Zorlu hava koşullarında edindiğimiz tecrübeyle, ileri seviye teknolojimiz sayesinde her türlü iklim şartlarında güvenli ve konforlu yolculuklar sağlıyoruz. Bu açılış, sürdürülebilir ve yenilikçi toplu taşıma çözümlerine olan bağlılığımızı bir kez daha gözler önüne seriyor. Geleceğin şehir ulaşımını şekillendirme vizyonumuzla, toplu taşıma sistemlerinde devrim yaratmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Karsan Otonom e-ATAK ABD’de Michigan State University kampüsünde 1.5 yıl boyunca 5 kilometrelik bir rotada yolcu taşıyarak dünyada bir ilki gerçekleştirmişti. Norveç’in Stavanger şehrinde ise 2022 yılından bu yana açık trafikte biletli yolcu yaşıyan Otonom e-ATAK, var olan güzergahını kısa süre önce tünel içeren bir rota ile güncelleyerek genişletti ve tünelden geçen ilk otonom araç olarak zorlu bir sınavı daha başarı ile verdi. ABD, Norveç, Fransa, Romanya ve Türkiye’den sonra şimdi de Finlandiya’da çalışmaya başlayan Otonom e-ATAK ile 7 farklı noktada otonom projelerini devreye alan Karsan, 75 bin kilometre otonom sürüş deneyimi elde ederken, 27 binin üzerinde yolcu taşıdı. Son olarak, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde havalimanı otonom projesine imza atan Karsan, 2024 yılı sonunda bu kapsamda teslim edeceği 2 adet Otonom e-ATAK’la da, dünyada ilk kez havalimanı transferini otonom bir araçla gerçekleştiren marka olacak.

İskandinav pazarında büyüyeceğiz!

Haurala bölgesinde toplu taşımada kullanılan sadece tek bir otobüs olduğunu ifade eden Okan Baş, şöyle devam etti: “Otonom e-ATAK bu araca destek olacak, dolayısıyla da bölgede toplu ulaşım kullanan tüm halk aracımızla seyahat etme fırsatı yakalayacak. Avrupa başta olmak üzere dünyanın ulaşım altyapısını elektrikli ve otonom araçlarımızla dönüştürmeye devam ediyoruz. Karsan olarak ‘Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde’ olma vizyonu ile geliştirdiğimiz ileri teknolojili mobilite çözümleri özellikle dünyanın tarihi şehirlerinin ilk tercihi olmaya devam ediyor. Ana hedef pazarlarımızın dışında yaptığımız çalışmalarla Japonya’dan ABD’ye kadar çok geniş bir coğrafyada yerli üretim modellerimizle hizmet veriyoruz. İskandinav pazarlarında payımızı büyütmeye, otonom ve elektrikli araçlarımızla toplu ulaşım sorunlarına öncelikli çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz.”

Karsan Otonom e-ATAK: Yüksek Teknoloji İle Sürücüsüz Ulaşımın Geleceği!

Karsan Otonom e-ATAK’ta aracın farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda LiDAR sensör bulunuyor. Bununla birlikte, ön kısımda bulunan gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme, termal kameralar sayesinde ekstra çevre güvenliği gibi birçok yenilikçi teknoloji de Otonom e-ATAK’ın özellikleri arasında yer alıyor. ADASTEC işbirliği ile tüm bu teknolojileri Seviye 4 Otonom olarak sunabilen Otonom e-Atak, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebiliyor. Gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda 40 km/s hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.