Geleceğin trafik teknolojisi

Geleceğin trafik teknolojisi

Yeni teknolojinin dünyada ilk kez Almanya'da deneneceği bildirildi.Avrupa otomobil endüstrisinin lideri Almanya, "geleceğin karayolu trafik iletişim teknolojisi"...

Yeni teknolojinin dünyada ilk kez Almanya'da deneneceği bildirildi.
Avrupa otomobil endüstrisinin lideri Almanya, "geleceğin karayolu trafik iletişim teknolojisi" için kolları sıvadı.
Alman Otomobil Endüstrisi Birliği (VDA) genel merkezinin bulunduğu Frankfurt şehrinde "geleceğin otomobil iletişimi" ismini taşıyan projeyle ilgili bir tanıtım yapıldı.

Alman otomobil endüstrisinin patronu Prof. Bernd Gottschalk, beraberindeki Federal Araştırma Bakanlığı ve Hessen eyaleti yetkililerinden oluşan bir heyetle düzenlediği basın toplantısında, "Bu bizim için otomobil teknolojisinde yol gösterici bir proje olacak. Arabalar birbiriyle ve karayolu trafik kontrol sistemiyle iletişim kuracaklar. Böylelikle daha güvenli, daha rahat ve daha çevre dostu bir yolculuk mümkün olacak."dedi. Gottschalk, "vizyonumuz" olarak nitelendirdiği projenin "dünyada bir ilk olduğuna" parmak bastı.

Projenin ilk etapta Hessen eyaletinde deneneceğini söyleyen Gottschalk, bunun için aralarında polis ve itfaiye arabaları, ambulans, taksi ve özel otomobillerin bulunduğu 500 kadar aracın yeni sistemle donatılacağını aktardı. Ülkenin en büyük havalimanı ve fuarı (Frankfurt) Hessen eyaletinde bulunuyor.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından önümüzdeki sonbaharda projenin denenmeye başlayacağını kaydeden VDA şefi Bernd Gottschalk, bunun için yaklaşık 70 milyon Euro ayrıldığını ve deneme süresinin 4 yıl süreceğini ifade etti.

Projeye DaimlerCrysler, BMW, Volswagen, Opel, Ford ve Audi gibi otomobil endüstrisinin devleriyle Bosch, Continental ve Siemens gibi şirketler katkı sağlayacak. Ayrıca, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Federal Ekonomi Bakanlığı, Federal Ulaştırma Bakanlığı ile Deutsche Telekom ve Hessen eyaleti yönetimi de projede yer alacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Yeni karayolu iletişim sistemi "Güvenli, akıllı seyahat - test yeri Almanya (SIM-TD)" konseptini taşıyor. Buna göre, "araba-araba" ve "araba-karayolu kontrol sistemi" arasında iletişim amaçlanıyor. W-LAN ve UMTS gibi kablosuz iletişim teknolojisinin kullanılacağı yeni sistem için arabalar ve karayolu trafiği merkezi teknik altyapı olarak hazırlanacak.

Bu donanıma sahip bir araca yol üzerindeki trafik sıkışıklıkları, virajlar ve hava durumuyla ilgili bilgiler gelecek ve bu bilgiler, sadece o güzergahtaki sürücülere özel olacak. Böylece sürücüler, yollardaki kazaları, trafik tıkanıklıklarını ve virajları görecekler. Bu sayede kazalar, trafik tıkanıklıkları ve yakıt tüketimi minimum seviyeye indirilecek.

Öte yandan trafik polisleri, ambulans ve itfaiye gibi birimler de olay yerini doğrudan tespit edip en kısa zamanda olay yerine ulaşabilecekler.

Hessen eyaleti ulaştırma bakanlığı verilerine göre, zaman kaybı, kaza ve trafik tıkanıklığı gibi nedenler, eyalete yılda yaklaşık 95 milyar Euro'ya mal oluyor. Bu rakam göz önüne alındığında yeni iletişim sisteminin büyük bir tasarruf sağlaması bekleniyor.

CİHAN / FRANKFURT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.