Gelişen kruvaziyer turizmi ve Galataport

Her ne kadar üç tarafımız denizlerle çevrili desek de, bu bizim denizi çok sevdiğimiz ya da denizci bir ulus olduğumuz sonucunu getirmez. Ortada her gün büyüyen bir deniz turizmi pastası var ama karnımız tok, bizim yerimize komşular yesin ısrarındayız.

Cruise ile seyahat edenleriniz vardır. Lütfen anımsayın! Cruise, Karaköy Limanı’na yanaşmış. Son derece modern bir gemiye bineceksiniz. Ancak, geçtiğiniz yer İkinci Dünya Savaşı’ndan kalmış gibi. Yukarı çıktınız, gemiden sizi uğurlamaya gelenlere bakıyorsunuz, aşağısının da bir mezbelelik olduğunu fark ediyorsunuz. Terminal diye nitelendirilen binanın tepesinin bir kısmı yosunlaşmış veya samanlarla kaplı. Bu manzara modern Türkiye’ye yakışıyor mu?

GALATAPORT BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Sevgili Kaptan Savaş Ercan, DTO İzmir Şubesi’nde yaptığı bir konuşmada ‘Limanlar evlerimizin kapısıdır’ demişti. Ne kadar doğru bir tanımlama. İnsanların kapıyı açtıkları zaman gördükleri manzara, evle ilgili bir intiba oluşturur. Sizi önce kapınızın önü ile tanırlar. Temiz, düzgün ve cezbedici olursa insanlar sonrasına pozitif bakar. Eğer baştan negatif girilirse içerde ne yaparsanız yapın o pürüz aklınıza gelecektir.

İşte bu pürüzü gidermek için görevi Doğuş Holding aldı. İnanıyorum ki, en kısa sürede Türkiye’ye yakışır bir kruvaziyer limanı yapacaktır.

PİLOTAJ-RÖMORKAJ MECBURİYETİ VE VTS ZAMMI

Kruvaziyer gemisi; ayak bastı, sağlık ve fener rüsmu gibi engelleri aşmış sonunda limanına yanaşıyor. Hoooop diyorsun daha çilen bitmedi. Seni kılavuz kaptan eşliğinde römorkörlerle yanaştıracağız. Bunun için de henüz yeni zam yaptığımcVTS bedellerini ödeyeceksin. Yahu diyor kaptan; ben buraya defalarca yanaştım, yolu biliyorum. Olmaz, pilotaj-römorkaj hizmeti almaya mecbursun! Yani özetle, makul ve mantıklı olmayan kararlar alıyorsun. Adam gemisine römorkör değdirtmek istemiyor. Çünkü başta, kıçta, ortada dev gibi thruster; ama unutulan bir şey var: Gemilere baş pervane takılmasının sebebi römorkör almamak içindir. Sen, bir de römorkör mecburiyeti getiriyorsun.

KOMŞU PROMOSYON GETİRİYOR, BİZ ENGEL ÇIKARIYORUZ

Kimse size ülkenizi ucuza satın, hizmetleri yok pahasına verin demiyor, ama sizi tercih etmelerini sağlayacak politikalar üretme zorunluluğunuz var. Çünkü, gemileri ülkesine çekmek için her türlü kolaylığı sağlayan komşularınız bulunuyor. Komşularımız dev gemileri çekmek için promosyon yöntemleri geliştirirken, siz ‘bize gelmeyin’ anlamı taşıyan kararlar alıyorsunuz.

İki yıl önce 2 milyon 240 bin olan yolcu sayısı geçen yıl 1 milyon 790 bine gerilemiş. Kruvaziyer sektöründe limandan çok şehirler kazanır. Sonuç itibariyle kruvaziyer gemileri gelmeye devam edecek önemli olan bu sayıyı artırmaya yönelik hamlelerdir.

NE YAPILMALI?

  • Römorkaj-pilotaj mecburiyeti gözden geçirilmeli.
  • Fener ve sağlık sıhhiye başta olmak üzere devlet rüsumları çağdaş tanımlarla yer değiştirmeli.
  • Cruise operatörlerinin ülkemize getirdiği gemi sayısı, belli bir oranı geçtiğinde teşvikler almalı. Kruvaziyer gemilerinden bir bedel tabi ki alınsın ama cruise şirketleri bu bedelin ne olduğunu bilsin ve o barajı aşmak için daha fazla gemi getirecek şekilde planlar yapsın. 
  • Devletin bu yöndeki politikaları oluşturulurken, maliyet hesabı değil, ülkelerin yarıştığı unutulmasın.

2016 yılının ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Saygılarımla.  

galataport.jpeg

Bu yazı toplam 2797 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.