Gemi insanları vize kolaylığı istiyor

Gemi insanları vize kolaylığı istiyor

Sektör temsilcileri yurtdışı uçuş personellerine uygulanan prosedür ve vize kolaylığının gemi personelleri için de uygulanması için çağrı yapıyor.

AB vizesi olmayan gemi insanlarının yurtdışı ziyaretlerinde yaşadıkları sorunlar artmaya devam ediyor. Her ne kadar bu konuda bazı iyileşmeler kaydedilmişse de hala büyük zorluklar yaşanabiliyor.

AB Schengen Bölgesi'ne seyahat eden gemi insanlarının çoğu için konsoloslukların sınırlı kapasiteleri ve karmaşık başvuru süreçleri, bununla birlikte artan ret oranları büyük engeller oluşturuyor.

İşin Detayı dergisine konuşan Camelot Maritime Genel Müdürü Gürbüz Can, “Schengen ülkelerinde vize başvuruları sırasında yaşanan aracı kurumlarla ilgili sorunlar, sektör temsilcileri tarafından belgelenmiş durumda. Bu konuda doğru ve detaylı bilgiye dayalı raporların bakanlıklara sunulması, mevcut yasal düzenlemelerin iyileştirilmesi, daha adil ve etkin bir vize süreci için gerekli yükümlülüklerin oluşturulması gerekiyor. Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde firmaların haklarını korumada yetersiz kalması, Gemi İnsanlarının vize işlemlerinde zorluk yaratıyor” dedi.

“Sadece sektörün bir kademesindeki insanlara Yeşil Pasaport talep edilmesini doğru bulmuyorum ve desteklemiyorum” diyen can çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

"1- Son beş yıl içerisinde 3 yıl deniz hizmetini ve denizcilik şirketlerinde hizmetini belgeleyen gemi insanlarına yeşil pasaport sağlanabilir.

2- Son beş yıl içerisinde 3 yıl deniz hizmetini belgeleyen gemi insanlarına ve denizcilik şirketlerinde hizmetini belgeleyen gemi işletme yetkililerine vize kolaylığı sağlanması için ilgili devletlerle anlaşma yoluna gidilebilir.

Bunların haricinde yurtdışı uçuş personelinin yabancı ülkelere seyahatlerinde uygulanan prosedür ve vize kolaylığının incelenerek aynı uygulamalar geni insanlarına da sağlanabilir."

KAYNAK: PATRONLAR DÜNYASI

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.