Hangi belgeler, hangileriyle değişecek; ne ödeyeceksiniz?
TIR, kamyon ve otobüs taşımacılarının yurt içi ve yurt dışı faaliyet kollarına göre aldığı 53 çeşit yetki belgesi sayısı 13`e iniyor. Hangi belgeler ne ile değişecek? Yeni yetki belgelerine ne kadar ödeyeceksiniz? Detaylar özel haberimizde…
Yolcu ve yük taşımacılığı için gereken A1'den T3'e kadar yetki belgesi azalıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Taşımacılık Taslak Metni’ni yayınladı. Metnin 2018 yılı ile birlikte hayata geçirilmesi hedefleniyor.
U-ETDS gelecek, her şey kayda girecek
Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) ile yolcu, kargo ve yük taşıyan araçların çıkış yaptıkları noktadan, izleyecekleri güzergaha, taşıdıkları yük miktarından yolcu sayısına ve varacakları noktaya kadar olan detaylar daha yola çıkmadan bildirilecek. Böylece karayollarının disipline edilmesi, güvenlik açıklarının kapatılması ve haksız rekabetin önlenmesi hedefleniyor. Bu sistemde K, L, P ve R yetki belgesi sahipleri taşımasını üstlendikleri eşyalar için fatura, e-fatura, irsaliye, e-irsaliye bilgileriyle birlikte istenen bazı başka bilgileri eşyanın kabul edildiği saatten en geç 6 saat sonrasına kadar U-EDTS’ye tam ve doğru olarak işlemekle yükümlü. Zorunlu tutulan bu sistem belki başlangıçta alışık olmadıkları için firmalarımızı zorlayabilir ama sistem sayesinde tüm taşımalar kayıt altına alınacak. Bu sayede yetki belgesine sahip olup olmadıkları kontrol edilecek ve hem sektörde ciddi bir düzelme yaşanacak hem de haksız rekabetin büyük ölçüde önüne geçilecek.
Artık yükü veren de sorumlu
Taslak, ilk kez yalnızca taşımacı firmaları değil, yük gönderen firmaları da sorumlu tutacak hukuki yaptırımlar içeriyor. Bu sayede belgesiz firmalarla yük taşıtılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yani gönderim yapacak kişiler gönderilerini teslim etmeden önce gerçek ya da tüzel kişiliğin yetki belgesi olup olmadığını kontrol etmek ve ettirmekten sorumlu olacaklar.
e-devlet kullanımı teşvik edilecek
Eşya ve kargo taşımacılığında gerçek kişiler adına verilen K ve G yetki belgelerinin e-Devlet üzerinden düzenlenmesi gerçekleştirildi. Bunun, diğer belge türlerine de yaygınlaştırılması hedefleniyor. Halihazırda 365 bin yetki belgesinin gerçek kişiler adına düzenlendiğini, bu rakamın yetki belgesi sayısının yüzde 65'ine tekabül ettiğini belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bu belgelerin yenileme işlemlerinin kişinin sabıka kaydının olmaması halinde e-Devlet üzerinden yapılabileceğini bildirdi.
HANGİ BELGELER, HANGİLERİYLE DEĞİŞTİRİLECEK?
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş ve geçerlilik tarihi sona ermemiş olan 53 belge, aşağıda yer alan 13 belge ile değiştirilecek.
A1 veya A2 yetki belgeleri, A yetki belgesiyle,
B1 veya B2 yetki belgesi, B yetki belgesiyle,
D1 veya D2 yetki belgeleri, D yetki belgesiyle,
D4 yetki belgesi, Y yetki belgesiyle,
F1, F2, G1, G2, G3 veya G4 yetki belgeleri, F yetki belgesiyle,
H1 veya H2 yetki belgeleri, H yetki belgesiyle,
C3, K1 ve K3 yetki belgeleri, K yetki belgesiyle,
B3, C1, D3 veya K2 yetki belgeleri, G yetki belgesiyle,
L2 yetki belgeleri, L yetki belgesiyle,
M2, M3 veya P2 yetki belgeleri, M yetki belgesiyle,
L1 yetki belgesi, P yetki belgesiyle,
R2 yetki belgesi, R yetki belgesiyle,
T1, T2 veya T3 yetki belgeleri, T yetki belgesiyle,
başka bir işleme gerek kalmadan, ücretsiz olarak ve varsa önceki taşıt belgesine kayıtlı taşıtları için düzenlenen taşıt kartlarından ücret alınmadan değiştirilecek. Ancak, aynı yetki belgesi türüyle değiştirilecek birden fazla yetki belgesinin, bir gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmiş olması halinde, 2017 yılı için belirlenmiş yetki belgesi ücretlerinden, belge ücreti yüksek olan yetki belgesinin değişim işlemi yapılır.
Hangi belgeye ne kadar ödeyeceksiniz?
Selçuk ONUR – LOJİPORT / ÖZEL HABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.