Hayvanlara VIP taşıma geliyor
TBMM’de görüşülen uluslararası anlaşmayla hayvanların taşınmasında yeni bir dönem başlayacak. Anlaşmaya göre VIP önem verilecek taşımalarda, hava şartları gözetilecek, taciz ve aşırı güç kullanılmayacak, mola saatleri belirlenecek
İnsan taşımacılığında konfor başta olmak üzere hizmet kalitesini doruğa çıkaran Türkiye, TBMM’de görüşülen bir uluslararası anlaşmayla hayvanlara da VIP önemi verecek.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda, ‘Gözden Geçirilen Uluslararası Taşımacılıkta Hayvanların Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’ kabul edildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Murat Yavuz Ateş, anlaşmaya bugüne kadar 12 Avrupa Konseyi üyesinin taraf olduğunu belirtti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil de anlaşmayla hava, kara ve denizde hayvan taşınırken, hangi şartların gözetileceğin kurallara bağlandığını belirtti.
‘Eğitimler yapıldı’
Pakdil, anlaşmayla ilgili şunları kaydetti:
“Hayvan refahı diye bildiğimiz bir kavramın aslında bir boyutunu oluşturuyor anlaşma. Nakilleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar. Hazırladığımız yönetmeliklerimizle nakiller esnasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor, bunların kuralları belirlendi, gerekli hazırlıklar yapılıyor. Şimdi araçlar hazırlanıyor, maalesef bu noktada tamamen hazır durumda değiliz ama başladık. Eğitimler yapıldı, hayvan ticaretiyle uğraşan insanların bu konudaki eksiklerinin giderilmesi, araçların nasıl olması gerektiği, ne kadar süreyle seyahat edilecek, ne zaman dinlendirilecek, yemlenecek vesaire gibi hususlar da belirlendi. Buna yönelik olarak da dinlendirme istasyonlarının olacağı noktalar da belirlenmiş durumda. Maliye Bakanlığımızla da görüştük. Bize tahsis edilmesi gereken yerler belirlendi. TOBB’la görüşmelerimiz var. Onlar da bu işe gönüllü duruyorlar. Bizim denetimimiz altında, TOBB tarafından da bu dinlenme istasyonlarının işletilmesi, yönetilmesi planlanıyor.”
Bu görüntüler artık yaşanmayacak.
İşte o uygulamalar
Dışişleri Komisyonu’nda oybirliği ile kabul edilen ve önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşacak anlaşma, şu taşıma kurallarını içeriyor:
Hayvanlara yükleme ve boşaltmada sakin ve nazik muamele edilecek. Gürültü, taciz ve aşırı güç kullanılmayacak.
Hayvanlar kuyruklarından kıvrılmayacak, bükülmeyecek ve gözleri bağlanmayacak, şiddet uygulanmayacak.
Hayvanlar; başlarından, kulaklarından, ayaklarından veya postlarından acı verecek şekilde mekanik araçlarla asılı tutulmayacak veya sürüklenemeyecek.
Elektrik şoku veren cihazların kullanımından kaçınılacak. Hayvanlara bakan kişiler, sivri uçlu aletler ve diğer cihazları kullanamayacak.
Hayvanlar varış yerine gecikmeksizin taşınacak. Kontrol noktalarında hayvanların sevkine öncelik verilecek. Grev veya diğer öngörülmeyen durumlarda hayvanların acı çekmesini engelleyecek gerekli önlemler alınacak.
Taşıma konteyner ve aksamları, hayvanların güvenliklerini sağlayacak şekilde yapılacak.
Taşıma araçları bir günlük civcivler hariç kümes hayvanları dışındaki hayvanlara doğal pozisyonlarında ayakta duracakları yeterli alanı sağlayacak şekilde tasarlanacak.
Hava dolaşımını sağlayacak boşluklar bulunacak. Aksi gerekmedikçe uzanabilecekleri bir alan oluşturulacak.
Hayvanların birbirlerini itmelerini engellemek için bölmeler yapılacak. İklim ve hava şartları gözetilecek. Konteyner zeminleri, idrar ve dışkıyı emen ve bir malzemeyle kaplanacak.
8 saati aşan yolculuklarda hayvanlar dinlendirilecek. Dinlenmeleri, su ve yem alabilmeleri için uygun bir zaman sağlanacak.
Her araçta hayvanlara bir kişi refakatçi olarak bulunacak.
Genç, yeni doğum yapmış ve hamileliğinin iler safhalarında olan hayvanlara özel ihtimam gösterilecek. Taşımada gerekli olmadıkça hayvanlara yatıştırıcı ilaç verilmeyecek. Seyahate çıkacak hayvanlar veteriner kontrolünden geçirilecek.
Beraber büyümeyen, birbirine alışık olmayan hayvanlar ve vahşi hayvanlar birlikte taşınmayacak.
Önder YILMAZ – MİLLİYET
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.