Hızlı tren 'sıfır' hata ile çalışıyor
İki yıldır düzenli toplanarak çalışmalarını sürdüren kurul, günlük, haftalık ve aylık denetim sonuçlarını değerlendiriyor. En ince ayrıntısına...
İki yıldır düzenli toplanarak çalışmalarını sürdüren kurul, günlük, haftalık ve aylık denetim sonuçlarını değerlendiriyor. En ince ayrıntısına kadar inceleniyor. Öneriler ve alınması gereken tedbirlere tutanakla kayıt altına alınıyor. Gereğinin yapılması için de Devlet Demiryolları'na teslim ediliyor.
Danışma Kurulu'nun başkanlığını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Yarman yürütüyor. Yarman, hatla ilgili bugüne kadar en ufak bir güvenlik problemi yaşanmadığını belirtiyor. Bu görüşü bilimsel raporlara dayandırarak söylediğine dikkat çeken Yarman, "Bir kere bilim adamları olarak biz yanlış bir şeye imza atmayız. Aksi halde bedelini önce biz öderiz." diyor. Yarman'ın ifadelerine karşın, kamuoyuna yansıyan bir dizi iddia var. Bunların başında, "Hatta yer yer çökmeler yaşanıyor" ya da "Güvenlik sertifikasyonu olmadan hatta işletmeciliğe izin verildi" iddiaları geliyor. Periyodik denetimlerin gayesinin, 'işleyen bir sistemde ortaya çıkabilecek ihtimalleri önceden tespit ederek gidermek' olduğuna vurgu yapan Yarman, "Biz neden tren setleri ve hat üzerinde günlük, haftalık ve aylık kontroller yapıyoruz? Bunun için." karşılığını veriyor. Yarman, denetim raporlarına göre, hatta tespit edilen tüm bulguların, Uluslararası Demiryolu Birliği'nin (UIC) belirlediği standartlarda olduğuna işaret eden Yarman, "Hattı; sinyalizasyon, elektrifikasyon ve altyapı şeklinde bir bütün olarak da ele aldığımızda güvenlik yönüyle en ufak bir sorun yaşanmadığını görürüz. Seferler son 6 ayda sinyalizasyonda 'sıfır' hata ile gerçekleşiyor" diyor.
Trenin altyapısından sorumlu Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı işleyen bir sistemde bozulmanın meydana gelmemesinin mümkün olmadığını kaydediyor. Ilıcalı, "Bunlar bizim beklediğimiz şeyler. Önemli olan değerlerin yüksek çıkmaması. Bugüne kadar bizi şaşırtacak sonuçla karşı karşıya kalmadık. Gönül rahatlığı ile 'altyapı mükemmel durumda' diyebiliriz" değerlendirmesini yapıyor.
Çeken çekilen araçların çalışmalarını takip eden İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Karaşahin ise tren setlerini sadece rutin bakımları sırasında değil, seyir halindeyken de takip ettiklerini kaydediyor. Kurulda, elektrifikasyon testlerinin değerlendirmesini İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İlhan Kocaarslan yapıyor. Kocaarslan, hattı riske edecek bulguya rastlamadıklarını ifade ediyor. İTÜ'den Prof. Dr. Tuncer Toprak, trenin mukavemet, akustik ve gürültü gibi konularıyla ilgileniyor. Toprak, Ankara-Eskişehir arasında sefer yapan trenle, yurtdışındaki trenleri karşılaştırdığında Türkiye'dekini gayet konforlu bulduğunu vurguluyor.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.