Hızlı tren siparişi bekliyoruz
Ankara-Eskişehir arasında bir taraftan hızlı tren seferleri devam ederken, hızlı tren fabrikası da hızlı tren üretimi için sipariş bekliyor. Şu ana...
Ankara-Eskişehir arasında bir taraftan hızlı tren seferleri devam ederken, hızlı tren fabrikası da hızlı tren üretimi için sipariş bekliyor. Şu ana kadar 125 araçlık tren seti üretiminin yapıldığı fabrika, hızlı tren üretimi için Türkiye pazarının yanı sıra Avrupa, Afrika ve Orta Doğu pazarlarından pay almayı hedefliyor.
Türkiye-Kore ortak girişimiyle Adapazarı'nda yaklaşık 1 yıl önce üretime başlayan Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasında ilk etapta metro ve banliyö araçları ile Marmaray metro araçlarının üretimi yapıldı. TCDD yetkilileri, hızlı tren üretimi kapsamında sipariş aldıklarını ancak sevkıyat sorunu nedeniyle siparişlerin iptal edildiğini belirterek, "Şu anda beklemedeyiz. Siparişleri bekliyoruz. Hızlı tren üretimi için fabrikada genişleme çalışmaları yürütülüyor. Fabrikaya ek tesisler kurulacak" ifadesini kullandı. Yetkililer, şu ana kadar 125 araçlık tren seti üretildiğini kaydederek, Temmuz-Ağustos ayına kadar 160 aracın bitirileceğinin altını çizdi. Demiryollarına özel sektör dinamizmi katmak amacıyla Türkiye'ye yabancı sermaye girdisi yanı sıra teknoloji transferi yoluyla daha verimli bir altyapı ile daha verimli üretim tesislerinin kuruluşu için çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren yetkililer, "Türkiye, Adapazarı'nda kurulan Hızlı Tren Fabrikası ile hızlı tren üretecek teknolojiye sahip dünyanın 7. ülkesi olmuştur" açıklamasını yaptı.
200 araç kapasiteli
Türkiye'de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar ve hızlı tren setleri ile hızlı tren yolcu vagonlarının üretimi için kurulan hızlı tren fabrikasında, ilk üretime İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin metro hatlarında kullanılacak olan 92 araçlık metro projesi ile başlandı. Metro araçları, 2008 yılının Eylül ayında üretim ve testleri tamamlanarak sevk edildi. Yine TCDD'ye ait 96 (32 set) araçlık banliyö setlerinin üretimine başlandı ve setler geçtiğimiz Ocak ayında teslim edildi. Diğerlerinin üretimi devam ederken, tamamı bu yıl teslim edilecek. Diğer yandan, Marmaray Projesinin üçüncü ayağı olan 440 adet metro aracının üretimi de bu tesislerde yapılacak. Saatte 300 km hızla gidebilen KTX-II serisi yüksek hızlı tren setleri ise ana ortak Hyundai-Rotem tarafından geliştirilerek ticari işletmeye başladı. Kurulan tesisler 30 bin metrekare açık alan üzerine yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alana sahip. 200 araç üretim kapasiteli fabrikada 170 kişilik istihdam sağlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.