Horoz'un gözü Romanya’da
Sektörün en önemli firmalarından biri olan Horoz Lojistik 65. yılını çeşitli etkinliklerle kutlamayı planlıyor. Bu çerçevede 50 araçlık bir filo yatırımı...
Sektörün en önemli firmalarından biri olan Horoz Lojistik 65. yılını çeşitli etkinliklerle kutlamayı planlıyor. Bu çerçevede 50 araçlık bir filo yatırımı yapan firmanın İcra Kurulu Başkanı Taner Horoz, önümüzdeki dönemde yatırım yapacakları ülkelerin başında Romanya’nın geldiğini söyledi. Horoz Perşembe Rotası’nın sorularını cevaplandırdı.
Bulgaristan ve Romanya’nın Avrupa birliğine resmi girişleri oldu. Bu durumun etkileri de hemen Türkiye’de hissedilmeye başlandı. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz son durumu?
Lojistik sektöründe özellikle uluslararası karayolu taşımacılığını etkileyen bir durum bu. Belki bütününü daha uzun vadede etkiler. Bulgaristan özellikle Avrupa’nın en büyük araç filolarından birine sahip. Avrupa Birliği’nin (AB) kurucu ortaklarından ve daha sonra ikinci etapta katılanlardan da daha düşük ücretli bir iş gücüne sahip bu ülkeler. Bu çerçevede Bulgaristan, Romanya’dan Batı Avrupa ülkelerine lojistikle ilgili bir istihdam göçü bekleniyor: TIR şoförleri, depolarda çalışan elemanlar gibi. Gerçi bu süreç Doğu Avrupa’da bazı kapıların açılması ile başlamış durumda. Özellikle Polonya. Bu anlamda Türk nakliyecisinin Batı Avrupa nakliyecisine karşı en önemli avantajlarından bir tanesi iş gücünün daha ucuz olmasıydı. Bunlar biraz daha dezavantajımız olan geçiş belgeleri, maliyetler gibi dezavantajları dengeliyordu. Bu konuda bir dezavantaj daha yaşayacağız gibi görünüyor. Diğer taraftan olumlu gelişmeler de oluyor. Bulgaristan ve Romanya’nın AB’ye katılması ile orada hareketlenecek bir ekonomi doğurur.
Bununla birlikte bizlerin de Bulgaristan ve Romanya’ya olan yakınlığımız Türk sanayicisini de destekleyici bir rol oynayabilir. Ticaretimizi geliştirmemiz açısından bir avantajımız var. Gelişen iş hacmi de Türk lojistiğine bir katkıdır. Artık Türkiye’de pek çok firma kendisini uluslararası pazarlara açmaya çalışıyor.
“Irak’ta lojistik aktivite riskli”
Sınır komşumuz Irak’ta süren savaş, lojistik faaliyetlerini nasıl etkiliyor?
Irak’ta insanlık dramı yaşanıyor. Ama maalesef lojistik sektörü açısından çok talihsiz bir ülke. Lojistik, doğal olarak birinci derece sınır ülkeleri ile gelişen bir aktivite. Türkiye maalesef İran - Irak savaşı sırasında Irak’ın tarafında yer aldı. İran’ı küstürdü. Bize dış ticarette son derece soğuk bakıyorlar şu anda. Belki de en uzun sınırımıza sahip ülke İran, buradaki dış ticaret çok sınırlı olduğu için lojistik aktivite de limitli. Daha sonra da Körfez Savaşı sırasında Irak’a karşı olduk. Zaten Irak darmadağın olmuş durumda. Irak’ta da bir lojistik aktivite bugün için anormal derecede riskli, kurumsal firmalar olarak çok yaklaşabileceğimiz bir durumda değil. Ancak Irak sınırının orada bırakıyoruz. Irak’taki Kürt hükümeti ile Türk hükümeti arasında bir siyasal türbülans var. Dönem dönem krizler yaşanıyor. Bir dönem başlıyor ertesi gün duruyor, son derce disiplinsiz. Tabi ki bu yönde ki ümidimizi daha uzun vadeli tutuyoruz. Ama Irak’ta bu kaos ortadan kalktıkça, yeniden yapılandırılmasında Türkiye rol oynayacaktır. Bu konuda Türkiye’de lojistik aktivitesi olarak büyük bir patlama yaşanacaktır. Bu ümidimiz, erteleyip duruyoruz.
Irak’taki Kürt bölgesi ile sınırımız var diğer bölgeleri ile sınırımız yok. Oradaki siyasal ortamın ekonomiye elverişli hale gelmesi gerekiyor. Bu konudaki gelişmeler pek iç açıcı değil. Irak ve İran Türkiye’nin komşu nüfusları olarak en büyük nüfusu barındıran bölgeleri. Buralarda iş sahalarımız limitleniyor.
Horoz Lojistik’in son dönemdeki yatırımlarından bahsedebilir misiniz?
Öncelikle Horoz Lojistik’in diğer firmalardan farklı kılmaya çalıştığımız yönü; Biz tamamen tedarik zincirinde lojistik destek vermek üzere zincirin tümünü sağlayabildiğimiz bir yapıda çalışıyoruz. Tabi ki zinciri de, her bir halkasının çapını da artırmaya çalışıyoruz. Her bir servisi bir takım mikro ürünlerle destekleyerek geliştirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede özellikle bizim farklı olarak yaptığımız Türkiye içerisinde bir mikro lojistik hizmeti var. Bu da gerek perakende noktalarına, gerekse son kullanıcılara ulaşan çok daha katma değeri yüksek, küçük partilerin lojistiğini de sağlayabilecek, işin pazarlama tarafına daha çok eğilen bir hizmet. Bu konuda çok yayın bir örgütümüz var. Türkiye üzerinde 27 noktada lojistik noktamız var. Bütün Türkiye’ye tarifeli seferlerle çok hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Bu nokta üzerinde önemli yatırımlar düşünüyoruz. 6 milyon YTL’lik bir filo yatırımı yaptık. 50 araçlık farklı tiplerde filo yatırımı yaptık bu servis için. Aynı zamanda bölgelerdeki ekipmanlarımıza ve kadrolarımıza çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bunun dışında uluslararası taşımacılık bacağında da yatırımlarımız var. AB’ye daha erken nasıl girebiliriz diye bakıyoruz. AB ülkelerinde şirketler kuruyoruz ve buralarda yatırım yapıyoruz. İtalya, Almanya, Polonya ve Rusya da bir şirketimiz var. Önümüzdeki günlerde bunların içinde yeni ülkeler olabilir. Romanya’yı düşünüyoruz ve o konuda çalışmalar yapıyoruz.
Handan KAZANCI – PERŞEMBE ROTASI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.