Hurdaya ayırma işlemi başladı

Hurdaya ayırma işlemi başladı

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün, 1972 ve öncesi yıllarda trafiğe çıkan kamyon, otobüs, tanker ve çekicilerin trafikten çekilmesi için hazırladığı...

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün, 1972 ve öncesi yıllarda trafiğe çıkan kamyon, otobüs, tanker ve çekicilerin trafikten çekilmesi için hazırladığı uygulama planı dün itibariyle uygulanmaya başlandı.

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün hazırladığı uygulamanın kapsamını belirleyen tebliğ, 15 Ocak 2008 tarihinden itibariyle uygulamaya konuldu. Buna göre, dünden geçerli olmak üzere kapsamındaki tebliği kapsamındaki söz konusu araçların trafiğe çıkışları belirli bir takvim çerçevesinde rayiç bedeli ödenerek hurdaya ayırma yöntemiyle önlenecek.

Uygulama nedeniyle Ulaştırma Bakanlığının yanı sıra MKEK ve Emniyet Genel Müdürlüğü gerekli tedbirleri aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, araçların teslim edileceği hurda müdürlüklerindeki bürolarda görev yapmak üzere personel görevlendirdi.

Araçlarını hurdaya ayırmak isteyenler, dün itibariyle Emniyet Müdürlüklerindeki işlemlerini başlattı. Hurdaya ayırma için evrak üzerindeki işlemlerini bir iki günlük sürede tamamlayacak araç sahipleri, ardından araçlarını HURDASAN'ın belirlenen tesislerine teslim edecekler. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından hurdaya ayrılacak ilk araçların Cuma günü HURDASAN tesislerine teslim edilmesini beklediklerini bildirdi.

Uygulama nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı, bu araçların trafikten çekildiğinde hurdaya ayrılması ve tekrar kullanılmasını önlemek için MKEK ile protokol imzalamıştı. Bu protokole göre, kapsama alınan araçların, MKEK Hurdasan tesislerinde ayda yaklaşık 3'er bin adedi en yaşlı araçlardan başlanılarak imha edilecek.

YAKLAŞIK 60 BİN ARAÇ HURDAYA AYRILACAK

Hurdaya ayrılacak araçlar kategorisinde, Emniyet Genel Müdürlüğünde kayıtlı yaklaşık 47 bin 278 kamyon, bin 996 tanker, 8 bin 77 otobüs ve 2 bin 91 adet çekici olmak üzere 59 bin 442 araç bulunuyor. Bu araçların hurdaya ayırma işlemlerinin 2009 yılının ilk yarısına kadar tamamlanması öngörülüyor. Araçlar, Hurdasan'ın tesislerinin bulunduğu Kırıkkale, İzmir Aliağa ve İzmit Seymen'deki Hurda Müdürlüklerinde teslim alınarak imha edilecek.

Ulaştırma Bakanlığı, kara yollarında güvenliğin artırılması, rekabet şartlarının düzenlenmesi, nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanması ve çevre kirliliğinin önlenmesi hedefiyle başlatacağı uygulama için yaklaşık 300 milyon YTL kaynak ayırdı. Bu kaynak, hurdaya ayrılacak araç sahiplerine ödenecek.

Bakanlık, araçların tonajlarına ve taşımacılık yetki belgesi olup olmamasına göre ödenecek miktarları belirledi. Buna göre, hurdaya çıkarılacak araçlara 2 bin 400 YTL ile 7 bin 500 YTL arasında ödeme yapılacak.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.